A VB mellett az elmúlt egy évet is értékelte labdarúgó csapatunk vezetőedzője, valamint 2023-ra is előretekintett.

– Hogy értékeli a magunk mögött hagyott 2022-es esztendőt?
– Nagyon érdekes, izgalmas év volt. Sikerekben gazdag, hisz bajnoki címet nyertünk, miénk lett a Magyar Kupa, s jól szerepeltünk az Európa Ligában is. A legfontosabb mégis az, hogy a klub, a csapat, a szurkolók mind szorosan egymásra találtak, együtt mindenki beletette a részét az eredményekbe, bármelyik nélkül sokkal nehezebb dolgunk lett volna.

– Bajnoki fieszta a Groupama Arénában, óriási ünneplés a kupadöntőn a Puskás Arénában, visszavágás a Slovannak a nemzetközi kupában, az Újpestnek a bajnokságban, s Európa Liga-csoportgyőzelem, mind egy évben, más edző külön-külön se biztos, hogy megadatik hasonló élmény. Melyik a kedvenc emléke?
– Mindegyik emlékezetes valóban. Ahol a Fradi elindul, ott győzni szeretne. Emlékszem fájó vereségekre is, talán azért jobban, mint egy-egy győzelemre, mert nem akarjuk újra átélni azt a kínzó érzést. Viszont valóban örömteli volt együtt ünnepelni a szurkolókkal mindegyik említett mérkőzés után, külföldiként is igyekeztünk átérezni akár a Slovan-párharc, akár a derbik fontosággát.

– Mi volt az Európa Liga-menetelés kulcsa?
– A csapat, a csapatmunka. Egyedül a szerb Crvena Zvezda elleni idegenbeli mérkőzés lógott ki a sorból. Ott a kohézió nem volt megfelelő, a játékosok egyenként akartak ugyan, de nem dolgoztak jól össze. Ezen a szinten az, hogy jó játékosaid vannak már nem elég. Láthattuk a vb-n is, Németország, Belgium, Brazília ideje korán búcsúzott, hiába sztárok vannak az együttesben, ha nem működik a csapatmunka.

– Ha már a vb-t említette, korábban játékosként és szövetségi kapitányként is megfordult a legnagyobb futballtornán, most milyen volt tévéről nézni?
– Nem igazán élveztem a vébét, persze néztem a mérkőzéseket. Személy szerint azokat a világbajnokságokat kedvelem jobban, amelyeken nekem is szerep jut.

– Decemberben Mezőkövesden egy hetet készült, januárban Spanyolországban edzőtáborozik a csapat a szezon folytatása előtt, Laidouni csak utóbbinál csatlakozik. Melyik helyszínen, mi a fókusz?
– Két téli edzőtábor Oroszországban bevett dolognak számított, mivel tavasztól őszig tartott a bajnokság, így télen volt akár 3 hónapnyi szünet is, Magyarországon talán ez szokatlan. Mezőkövesden a célunk az volt, hogy fizikálisan felkészítsük a játékosokat a rájuk váró januári munkára, mert a két edzőtábor között az ünnepek miatt 12 nap fog kiesni. Spanyolországban pedig jön a tényleges felkészítés az idény folytatására.

– Ha már 2023-at is érintettük, milyen célokat tűzött ki a következő évre?
– Ugyan bajnokok vagyunk, kupagyőztesek, de minden edzésen továbbra is fejlődni akarunk, minden összecsapáson még jobban játszani. Lépésről-lépésre egyre jobbá kell válnunk, a következő év ugyanis még nehezebbnek ígérkezik. Az Európa Ligában történelmi mérkőzés vár ránk, bár még várunk a nyolcaddöntős ellenfél kilétére. Ez a klubnak is egy következő szint, 47 éve vár a Ferencvárosi Torna Club erre a mérkőzésre. Ám mi nem csak várjuk a mérkőzést, amely tudjuk, hogy nehéz lesz, de mindent megteszünk a célunkért, hogy sikeresen vívjuk meg a párharcot.

A teljes beszélgetés: Fradi.hu