Korábban három hónapot el is töltött a pireuszi csapatnál – Myrto egy görög lapnak nyilatkozott erről a menekültek világnapja alkalmából.

Albániában születtem, egy szebb jövő reményében távoztunk, mert nagyon nehéz volt akkoriban az élet a családom számára, így úgy határoztunk, hogy Görögországba megyünk. Egy jobb életért és biztatóbb jövőért. Fiatal voltam még, de arra emlékszem, hogy a jobb életért és a szegénység elkerüléséért tettük. Amikor Zákinthoszra érkeztünk, a második nap már edzettem a helyi csapatban, mert nagyon szerettem volna focizni – már Albániában is fociztam. Az édesapám volt az első edzőm, Zákinthoszon pedig Guszkosz úr vett át. Ez volt az egyik első dolgom Görögországban, hogy csapatot találjak magamnak. Az álmom volt az, hogy focista legyek, ezt akartam beteljesíteni és a családom hitt bennem.

Amíg Görögországban éltem, számos munkám volt és sok nehézséggel kellett szembenézzek. Mivel mi Albániából jöttünk, két munkahely kellett, hogy meg tudjunk élni. Nem volt sosem elég pénzünk, nehéz volt az élet. A foci természetesen egyfajta menekülés volt. A pénz volt a legnagyobb gond. Nagy családban éltünk, sosem volt elég a pénz. Két-két munkahelyen dolgoztunk, ahogy mondtam is. Ez volt a legnagyobb gondunk.

Nagyon büszke vagyok arra, amit Görögországban elértem, Guszkosz úr második apám volt. Ők voltak a második családom, segítettek hogy fejlődhessek és kiszakadhassak a napi problémák közül. Mindig hittem magamban és tudtam, hogy profi focista lehetek. Keményen dolgoztam és most igazolva látom mindezt. Három hónapig voltam próbajátékon az Olympiakosznál, meg is feleltem, de Amanatidisz úr kiderítette, hogy gondok vannak a tartózkodási engedélyemmel. Nem volt zöld kártyám vagy útlevelem, így nem írhattam alá szerződést.

Cristiano Ronaldo a példaképem. Ahogy dolgozik, ahogy harcol, a címek, amelyeket megnyert, minden. Ő az a focista, aki leginkább inspirál. Egy álmom vált valóra, amikor játszhattam ellene a Ferencvárossal. Sosem felejtem el, mert ő nem csupán a példaképem, hanem az ok, amiért profi focista akartam lenni. [A mezcserénél] rám mosolygott és mondott valamit az ünneplésről, valamint azt, hogy dolgozzak tovább keményen és higgyek magamban.

Sosem felejtem el, honnan jöttem, de előre szeretek tekinteni, nem hátra. Spanyolországban minden remek, az időjárás kiváló és ami a legfontosabb, tele van kiváló focistákkal. Készen állok arra, hogy kiemelkedjek. Sosem szabad az álmokat félretenni. Ez a titok. Megtanultam, hogy minden megvalósítható az életben, ezért dolgozom tovább keményen és ezért hiszek magamban.

Tavaly nyáron közel voltam ahhoz, hogy az Olympiakoszhoz igazoljak, de az utolsó pillanatban ugrott a dolog. Még ma sem tudom, hogy miért, nagyon közel voltunk hozza. Nagyon kedvelem az Olympiakoszt, mert három hónapot ott töltöttem próbajátékon. Láttam az edzőközpontot, a szervezettséget, az embereket az edzőpályákon. Minden nagyon tetszett és nem tudom, egyszer talán Görögországban is játszom majd.

Azt szeretném mondani, hogy egy gyerek se dobja félre az álmait. Higgyenek a képességeikben, mindent el lehet érni kemény munkával és eltökéltséggel. Sosem felejtem el honnan jöttem, de csak felfelé tekintek, arra tartok.

Myrto Uzuni