Mint ismert, az augusztusi kontinensviadalon káoszba fulladt a nyílt vízi úszás, hónapokkal később lett hivatalos a végeredmény.

Kilencvenhét nappal a verseny félbeszakítását követően hirdettek végeredményt az augusztusi vizes Európa-bajnokság nyílt vízi küzdelmeinek 25 kilométeres versenyében, amely elképesztő körülmények között szakadt félbe.

Az Ostia tengerpartján augusztus 20-án megrendezett viadalon a szél hatalmas hullámokat kavart, amelyek össze-vissza dobálták a kísérő hajókat, míg a célként szolgáló vízi egységet szétbontották, illetve elmozdították a helyéről.

A LEN arról számolt be, hogy egy független angol bizottsággal kivizsgáltatta a történteket, ennek eredménye pedig az lett, hogy a versenyt három óra úszást követően kellett volna leállítani, és ennek alapján végeredményt hirdetni.

A férfiaknál így hármas olasz siker született utólag, Mario Sanzullo, Dario Verani és Matteo Furlan nyert érmet – Sárkány Zalán hivatalosan a nyolcadik helyen végzett –, míg a nőknél a francia Caroline Jouisse lett az Európa-bajnok két olasz, Barbara Pozzobon és Veronica Santoni előtt.

Legjobb magyarként Balogh Vivien a hatodik, Vas Luca a nyolcadik pozícióban zárt. A versenyt követően a szervezők több mint három órával döntöttek úgy, hogy nem hirdetnek végeredményt.

MÚSZ