Lóri aktív pihenéssel töltődött fel Erdélyben a hosszú ősz után.

Túrázott a hegyekben, vezetett terepjárót, és disznóvágáson is részt vett Pászka Lóránd, a Ferencváros védője, aki jó erőben várja az edzéseket. A Kárpát-medence egyik legkeletibb magyar többségű falvában, Kézdiszentkereszten nőtt fel. Pászka Lóránd számára nem volt kérdés, a téli vakációt nem valamelyik napsütötte tengerparton, hanem odahaza, családja és barátai közelében szeretné tölteni. A 26 esztendős játékos az őszi utolsó fordulóban Kispesten ­2–0-ra megnyert bajnokit követően rögvest hazautazott Erdélybe, ahonnan a szombati edzések megkezdése előtt tért vissza.

Mentálisan odahaza tudok a legjobban kikapcsolódni, feltöltődni – mondta a Nemzeti Sportnak Pászka Lóránd, a Ferencváros védője. – Persze nem egy helyben ültem, kifejezetten mozgalmas hetek vannak mögöttem. Sok gyerekkori barátomat meglátogattam, voltunk a hegyekben túrázni, kirándulni, vezettem terepjárót is. Elmentem disznóvágásra is, aminek mifelénk ilyentájt nagy hagyománya van. És nem csak nézem, ki is veszem a részem a munkából. Jó volt otthon lenni, gyorsan eltelt ez a három hét.

A futballista a pihenőidő alatt sem kerülte a labdarúgással kapcsolatos témákat. Igaz, nem is igen tudta volna, hiszen barátai gyakran kérdezősködtek a Ferencváros őszi remek szerepléséről, az Európa Liga-menetelésről.

Kérdezték, milyen élményeim voltak, és természetesen néhány kulisszatitokra is kíváncsiak voltak. A futball nálunk örök téma, a szüleimmel is gyakran beszélgetünk fociról. Nemcsak ők, szinte az összes falubeli szorított ősszel a jó szereplésért, büszkék voltak a Ferencvárosra. Miután hazajöttem, több korábbi edzőm is keresett telefonon, fussunk össze, találkozzunk, beszélgessünk. A barátaimmal és apuékkal a világbajnokság meccseit is gyakran közösen néztük.

Pászka Lóránd néhány ferencvárosi mezt is hazavitt Erdélybe, a családtagok örömmel fogadják, ereklyeként tekintenek rájuk. Lóránd édesapja is futballozott megyei szinten, sőt az odahaza fogorvosként dolgozó bátyja is játszik alacsonyabb osztályban.

A Ferencváros játékosainak a szombati munkakezdés előtti napokban egyéni edzésterv alapján kellett készülni, így Pászka is megkezdte a futótréningeket. Az elmúlt napokban Kristoffer Zachariassen mondta a Nemzeti Sportnak, a karácsony előtti felkészülési időszakban alighanem nagyon kemény terhelést kapnak.

Az előírt programot már jó ideje csinálom, ettől függetlenül a hosszú szünet után nem lesz kellemes ez a tizenkét nap. Sok futás, erősítés vár ránk, de az a fajta terhelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a tavasszal is jó erőben legyünk és megugorjuk az újabb akadályokat.

A magyar bajnokcsapat a szombati első edzést követően december 22-éig marad edzésben – a játékosok a szombati kezdés után hétfőn és kedden a Népligetben tréningeznek, utána egy hétre Mezőkövesdre utaznak edzőtáborba –, majd január elejéig újabb szabadságot kapnak a futballisták.