Megjelent az „A tüzes trón – Fradi-edzők mennybemenetele és pokoljárása” című könyv, amely elmeséli azon szakvezetők történeteit, akik megéltek dicső pillanatokat, valamint szomorú kiátkozásokat is – a kötethez vasárnap éjfélig kedvezményesen juthatsz hozzá!

A kiadvány kedvezményes áron, valamint ingyenes házhozszállítással megrendelhető az Inverz Média weboldalán ide kattintva.

A tüzes trón

A tüzes trón – Fradi-edzők mennybemenetele és pokoljárása

Népszerűsége, presztízse és sikerei miatt – talán még a szövetségi kapitányét is beleértve – nem volt a magyar futball történetében vonzóbb kispad a Ferencvárosénál. Ezt bizonyítja az is, hogy a profi korszak 1926-os indulása óta eltelt közel egy évszázadban szinte mindig nagy tekintélyű, elismert edzők dirigálták az Üllői úti csapatot. Bárki is volt a szakvezető, kirakatban élt, s ennek megfelelő figyelmet kapott, de az is szembetűnő, hogy erről a kispadról soha nem lehetett „csak úgy” felállni.

Tóth Potya István volt az első „tudományos” magyar tréner, Blum Zoltán és Bródy Sándor a megtestesült fradizmus, Schaffer Alfréd igazi világfiként, világbajnoki ezüstéremmel érkezett a kilencedik kerületbe. Mészáros József és Lakat Károly az aranykorszak legendáit vezette sikerre, Dalnoki Jenő mondásait azóta idézik, Nyilasi Tibor hosszú évek után kovácsolta újra össze a csapatot, Szerhij Rebrov pedig megnyitotta az Európába visszavezető utat.

Edzők, akik pályafutásuk egyik legnagyobb kihívásakor egyaránt megéltek dicső „mennybemeneteleket” és kiátkozásokat, részesei voltak elképesztő történéseknek, személyes drámáknak és felemelő pillanatoknak.

Dénes Tamás és Lakat T. Károly sok esetben „testközelből” láthatták a zöld-fehér egyesület szakvezetőinek mindennapjait, ezért könyvükben a főszereplők történetének bemutatásánál nagy hangsúlyt kap a hozzájuk fűződő személyes kapcsolatuk is.

Részlet Dr. Lakat Károly történetéből: „Amikor az 1500 (!) néző előtt lejátszott mérkőzés véget ért, öt perccel a lefújás után apám felállt a kispadról, de már az öltözőbe sem ment be (minek, mit tudott volna mondani?), és eljött haza. A szó szoros értelmében hazabujdosott attól a klubtól, ahol játékosként és edzőként is a legnagyobbak közé tartozott. Azon az éjjelen 87 levelet írt, mindenkitől (a pályamunkásoktól az elnökig) elbúcsúzott, akiket erre érdemesnek tartott.