Hajnal Tamás beszélt a nemzetközi szereplésről és az átigazolási időszak várakozásairól.

– Őszintén, hány pontot remélt a csoportkör megkezdése előtt?
– A sorsolás pillanatában is reálisan ítéltük meg a helyzetünket, tisztában voltunk vele, ebben a négyesben nem mi vagyunk a legesélyesebbek a továbbjutásra. A Trabzonspor, a Monaco és a Crvena Zvezda is előttünk jár anyagi lehetőségekben és tapasztalatban is. Nehéz csoportnak tartottam a miénket a sorsolás után, de nem számolgattam, úgy voltam vele, menjünk, csináljuk, és gyűjtögessük a pontokat.

– A továbbjutás, a tavaszi folytatás egyértelmű cél volt, nem?
– Persze. Szerettünk volna ott lenni a nemzetközi kupák egyikében, de tudtuk, ehhez sok mindennek össze kell állnia. Az elképzelés az volt, hogy próbáljuk felborítani a papírformát, és menet közben az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy olyan helyen végezzen a csapat, amely tavaszi folytatást ér. Az első két forduló aztán kiugró eredményeket hozott, hazai pályán jórészt tíz emberrel játsz­va három kettőre legyőztük a Trabzonsport, majd idegenben egy nullára megvertük a Monacót. Ez a két meccs önbizalmat, lendületet adott a srácoknak.

– A nemzetközi kupakaland július elején a kazahsztáni Tobolban a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdődött, az Európa Liga csoportköre pedig csütörtökön a török Trabzon városában ért véget. Szakmailag melyik volt a csapat legjobb meccse?
– A Trabzonspor elleni hazai. Az a mérkőzés lélektanában, csapatmunka szempontjából, szervezettségben kiemelkedett a többi közül. Sőt mondhatom, egyéni teljesítményekben is, hiszen csodálatos gólokat szereztünk szép támadások végén. Elég csak az első találatunkra gondolni, ami ráadásul begyakorolt mozgás volt: Vécsei Bálint beemelte a labdát Tokmac Nguennek, aki aztán kapásból továbbított a kapuba. Jól is védekeztünk, veszélyes ellentámadásaink voltak, a végén persze izgulni kellett, de jól jöttünk ki a fordulópontokból is.

– Hat ponttal már nyeregben érezték magukat?
– A jó kezdés önbizalmat adott mindenkinek, ekkor úgy tűnt, talán még több is benne lehet, mint a harmadik hely elérése. Azonban a hat ponttal sem mehettünk biztosra. Összességében óriási sikernek ítélem meg, hogy csoportelsőként végeztünk! Ebben a menetelésben hullámvölgyek is voltak persze, de mindig megfelelően tudtunk reagálni, ez is kulcsfontosságú volt. A csapatnak meg kell tanulnia nemcsak jól, szépen játszania, hanem eredményesen is. Mi most ebben sokat léptünk előre.

– Mekkora szerepe van a továbbjutásban, hogy a játékosok immár évek óta ezen a szinten futballoznak, és egyre tapasztaltabbak, rutinosabbak?
– Rendkívül sokat számít. Vannak olyan játékosaink, akik ezeken a meccseken sem pánikolnak, nyomás alatt is képesek teljesíteni. Mindig tudtunk meglepetéssel szolgálni az ellenfeleknek, kevés helyzetből gólokat szerezni, és megmondom őszintén, büszkeség volt a riválisok értékelését hallani, hiszen a vezetőedzőik sokszor azt emelték ki, a Fradi mennyire erős, atletikus csapat, tele jó adottságú futballistákkal.

– Ez szempont egyébként a kiválasztásnál?
– Egyértelműen. Sebesség, dinamika – ez mind alapkövetelmény ma már a nemzetközi porondon, a Ferencvárosnál is fontos szempont a játékosok kiválasztásánál. S nem elég a jó játékosokat megvenni, az edzésen is sok múlik. Remek az erőnléti, orvosi részlegünk is, a jó adottságú játékosokból a maximumot ki is kell hozni. Aztán ott van a terhelés kérdése, elosztása. Rengeteg meccsünk volt az ősszel, július eleje óta huszonhét tétmérkőzést játszottunk, és akkor a válogatott futballistáinknak még ott vannak a nemzeti csapatuk találkozói is.

– Klubvezetőkkel, elöljárókkal találkozik, az ő reakcióikból biztosan sok mindent le tud szűrni: más szemmel tekintenek már a Ferencvárosra?
– Sok hivatalos találkozón, ebéden, vacsorán veszek részt, amikor az ellenfelek képviselőivel beszélgetek. Az elmúlt években voltak visszatérő csapatok az ellenfeleink között, a mostani csoportkör ezen a téren is új kapcsolatokat hozott. Az elején most is érződött, hogy megleptünk mindenkit, senki sem várta, hogy hat ponttal rajtolunk, sőt mi nyerjük meg a csoportot. Paul Mitchell, az AS Monaco szakmai igazgatója is olyan érdeklődéssel fordult felénk, ami jelezte, igenis tudni szeretnék, milyen munka folyik nálunk. Ezek mind árulkodó jelek.

– Sztanyiszlav Csercseszovval milyen a munkakapcsolata? Heti rendszerességgel leülnek egyeztetni?
– Szinte mindennap egyeztetünk. Az a típusú sportigazgató vagyok, aki minden edzésen ott van, részt veszek a csapat életében. Sztanyiszlav Csercseszovval folyamatosan beszélünk, egyeztetünk a csapatról, a napi történésekről.

– Nehéz vele kommunikálni?
– Tapasztalt, érzelmes ember, aki sokat töri a fejét azon, miben, hogyan lehetne tovább fejlődni. Sokat beszélünk, jól megértjük egymást.

– A több mint nyolcmillió eurós bevételen túl fontos kérdés az is, hogy a futballisták értéke mennyit emelkedhet egy ilyen sikeres csoportkört követően. Meg lehet tippelni?
– Bízunk benne, hogy emelkedett az értékük. Ha pusztán a tényeket nézzük, a jó szereplésnek értékemelkedéssel kell járnia. A jó teljesítmények magával hozzák ezt, de hogy ki mennyit ér, a nap végén úgyis a piac határozza meg, az esetleges ajánlatok mutatják meg.

– Mit gondol, ki a legpiacképesebb játékos a mostani Ferencvárosban? A több mint ötmillió eurót érő Adama Traoré, esetleg a többször klasszisteljesítményt nyújtó Samy Mmaee?
– Nem szeretnék kiemelni senkit. Akik figyelték a mérkőzéseinket, úgyis látták, hogy a csapatteljesítményhez egyénileg ki mennyit tett hozzá. Remélhetőleg három játékosunk – Aissa Laidouni, Samy és Ryan Mmaee – ott lesz a katari világbajnokságon, nekik az is óriási kitörési lehetőség. Kíváncsian, ugyanakkor nyugodtan várom, mit hoz a tél, kiért milyen ajánlat fut be.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy Adama Traoré már a télen távozzon?
– Ha minden szempontból olyan helyzet áll elő, ami a klub számára előnyös, akkor igen. Ehhez gazdasági és sportszakmai szempontból is tökéletes ajánlatnak kell érkeznie. A korábban Spanyolországba távozó Myrto Uzuni esetében is hasonló volt a helyzet, érte is érkezett már korábban ajánlat, de vagy az időzítés nem volt megfelelő, vagy az összeg. Mindenesetre megnyugtató, minden játékosunknak olyan a szerződése, hogy a mi kezünkben van a döntés. Ez jó tárgyalási alap.

– A Ferencváros ott van az Európa Liga legjobb tizenhat együttese között, míg olyan klubok, mint a Barcelona, a Juventus vagy éppen a Manchester United még küzd érte. Itt már mindegy, kit kap a Fradi ellenfélnek?
– Egyáltalán nem mindegy. Elnézve a lehetséges ellenfeleket, jelentős minőségi különbség van köztük. A Barcelona vagy a Manchester United nem ugyanaz a kategória, mint, tegyük fel, a Nantes vagy a Midtjylland. Megdolgoztunk azért, hogy ott lehetünk a legjobb tizenhat között, és igenis továbbra is versenyképesek szeretnénk lenni. Tudjuk, hogy a Barcelona ellen nehezebb a továbbjutás, mint egy kevésbé neves csapat ellen, de azon a két mérkőzésen úgy lépünk pályára, hogy tovább akarunk jutni. Sportemberek vagyunk, ha ide sikerült eljutni, szeretnénk megragadni a további lehetőséget.

– Kívánság van ellenfelet illetően?
– Egyelőre túl hosszú a névsor. Konkrét ellenfél nincs, de jó lenne olyan csapatot kapni, amely ellen reális esély van a nyolc közé jutásra.

forrás: nso.hu