Labdarúgó csapatunk vezetőjével beszélgettek az Európa Liga szereplésről.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy még nem sikerült bebiztosítani a tavaszi szereplés lehetőségét az európai kupaporondon, de már nagy balszerencse kellene ahhoz, hogy ez ne sikerüljön. A Ferencváros a belgrádi 4–1-es vereség után csütörtökön hazai pályán 2–1-re legyőzte a Crvena Zvezdát az Európa Liga csoportkörének negyedik fordulójában, így harmadik győzelmével és kilenc pontjával megőrizte első helyét a négyesében, de a tavaszi folytatás matematikailag még nem vált biztossá. A zöld-fehérek két hét múlva az ötödik fordulóban a Monacót fogadják.

Orosz Pál az M1-nek nyilatkozva elmondta, a belgrádi vereség után a játékosok a hazai győzelemmel olyan mentális erőről tettek tanúbizonyságot, ami „sok jóhoz vezethet még”, számolgatni viszont nem számolgatnak. „Amikor a sorsolás volt, kevesen gondolták, hogy négy mérkőzés után már mindhárom ellenfelünket megvertük és 9 ponttal állunk a csoport élén. Ha pedig már így van, akkor mivel evés közben jön meg az étvágy, nem a továbbjutáshoz szükséges minimális pontszámot számoljuk, hanem akkor már maradjon így ez a csoport” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a továbbjutás fontos lépés lenne mind a Ferencváros, mind a magyar klubfutball számára.

A tegnapi mérkőzés egy nagy lépés, de még két meccs hátravan, karnyújtásnyira vagyunk ugyan a cél elérésétől, de még nem értük el. Nekünk száz százalékban a Monaco elleni mérkőzésre kell koncentrálni, ha ott döntetlent játszunk, akkor már biztos, függetlenül a többi eredménytől, hogy a tavaszi szezonban jelen leszünk, majd akkor fogunk ünnepelni, amikor van mit” – válaszolt arra a kérdésre, hogy mekkora ünneplés volt a csapatnál a Crvena Zvezda legyőzése után.

Kiemelte, annak külön örül, hogy csütörtökön négy magyar labdarúgó volt a Ferencváros kezdőjében, ugyanis sokszor kritikaként róják fel nekik, hogy javarészt külföldi játékosokkal érik el a sikereiket.

Komoly megfigyelőmunka van a klubnál, nem véletlen, hogy átalakított csapattal is így tudunk játszani. Lehetett látni, hogy a változtatások ellenére is jól működött a játékunk, sok olyan futballistánk van, akit pár százezer euróért vettünk, de az itt zajló szakmai munkának köszönhetően kinőtték magukat” – fogalmazott Aissa Laidouniról és Tokmac Nguenről beszélve Orosz Pál. Hozzátette: minden poszton közel azonos képességű játékosok állnak Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző rendelkezésére, aki jól képzett szakember és remekül tudja motiválni a futballistákat.

Nem kell kétszer bemennie az öltözőbe, hogy egyszer bent legyen. Olyan szakmai múlttal rendelkezik, hogy a játékosok elhiszik, hogy amit mond, az úgy van. Mindig tudja, milyen kommunikációra van szükség, az ő célja is az, hogy jó hangulatú edzések és jó csapatszellem legyen, a játékosok küzdjenek egymásért” – fogalmazott a vezérigazgató.

Kiemelte, a mostani Fradinak ez, vagyis az egymásért való küzdelem és a csapategység a nagy erőssége, ugyanis a labdarúgóknak és a szakmai stábnak van egy közös célja, amit együtt el akarnak érni.

Nagy terhelést kapnak a játékosok, de nem lehet azért rosszabbul szerepelni, mert vannak sérültjeink. A csütörtöki siker nagy lépés volt, de ez egy sorozat, amiből hátra van még két mérkőzés. Karnyújtásnyira a cél, de még nem értük el. A következő, október 27-i Monaco elleni találkozón is a győzelem lesz a cél, ugyanis ha az sikerül, akkor biztossá válik a tavaszi folytatás” – tekintett előre Orosz Pál.

A kettős terhelés kapcsán megjegyezte: a játékosok azért profik, hogy ne legyen szempont, egy mérkőzésen mi a tét vagy milyen a környezet, hanem mindig fel tudjanak pörögni. Kiemelte ugyanakkor, hogy ennek ellenére „ők is emberek”, és egy ilyen katartikus meccs után pedig nem biztos, hogy könnyű fejben megint ugyanolyan állapotba kerülni egy bajnoki mérkőzésre. Bár – mint megjegyezte – az OTP Bank Ligában mutatott eddigi teljesítményük azt mutatja: ez többségében sikerült.

Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak is, akik olyan hihetetlen hangulatot teremtettek, amit még a szerb sajtó is kiemelt. Ehhez vélhetően a Monaco sincs hozzászokva, de nem szabad abból kiindulni, hogy odakint nyerni tudtunk, mert egy nagyon jó csapattal fogunk találkozni” – mondta a sportvezető.

A Ferencvárosnak a hátralévő két mérkőzésen egy pontot kell szereznie ahhoz, hogy biztosan továbbjusson az Európa Ligában. A zöld-fehérek a francia AS Monaco budapesti vendégjátéka után a török Trabzonspor otthonában zárják a csoportkört.

M4 Sport