A II. Jeri-kupán – az eseményről bővebben itt olvashatsz – beszélgettek Dénessel.

Csütörtökön fontos EL-csoportmeccs következik, a Crvena Zvezdát fogadjátok. Miben kell javulni a belgrádi 4-1-es vereséghez képest, milyen mérkőzésre számítasz?
Múlt szerdán viszonylag nagyarányú vereséget szenvedtünk, ami, azt gondolom, a tizenegyes-szituációig egyáltalán nem volt benne a talákozóban. Sajnos utána rosszul jöttünk ki azokból a helyzetekből, amik a különbséget okozták. Sok mindenben előre kell lépni: sokkal agresszívebb, céltudatosabb és okosabb játékra van szükség, ha ez megvalósul, akkor minden joggal bízhatunk a pontszerzésben vagy akár a győzelemben is.

Három kör után vezetitek a csoportotokat az Európa Ligában, de csupán 3 ponttal van lemaradva tőletek a 3. és 4. helyezett. Mennyi esélyt látsz a „kupatavaszra”, még hány pont kellhet ehhez?
Elég szoros a csoportunk, minden megszerzett pontnak nagy jelentősége van. A következő két hazai mérkőzésen mindenképpen pontokat kell gyűjtenünk ahhoz, hogy kiharcoljuk a tavaszi folytatást. Ha ezeken sikerül győzelmet aratni, akkor egyértelműen megvan a továbbjutás, sőt, akár az első helyről is lehet beszélni. Az elsődleges cél, hogy akármelyik helyen is, de összejöjjön a továbbjutás és folytathassuk tavasszal.

Az utóbbi időben sokan kritizálják a Ferencvárost, mert kevés magyar játékos játszik. Mennyire érzed relevánsnak ezt a kritikát, mi lehet az oka, hogy nincs több hazai nevelés a keretben?
Sajnos ez nemcsak nálunk jelent problémát, hanem véleményem szerint a többi magyar csapatnál is, egy-két kivételtől eltekintve többségében légiósok szerepelnek az NB I.-es klubokban. Valahogy az elmúlt években egyre kevesebb megfelelő tudású játékos került fel a felnőttek közé, egyre kevesebb bizalmat kapnak és nem is igazán tudnak kiteljesedni. Azt gondolom, hogy nem szabad beerőszakolni fiatal magyar játékosokat a csapatba, hogyha az adott klubnak ez nem filozófiája. Ha nem egy meghatározott koncepció alapján zajlik a beépítésük, akkor ezzel csak ártunk nekik, mert azt hiszik, hogy olyan szinten vannak, amit a teljesítményük és az edzéseken elvégzett munkájuk igazol. Szerintem ennek természetes folyamatnak kell maradnia. Nyilvánvalóan sajnálom, hogy a Fradinál nincsenek most olyan fiatalok, akiket „be lehetne dobni a mélyvízbe”, bár azt gondolom, hogy talán a következő egy-két évben ez változhat. Most már többen edzenek közülük a nagycsapattal, egyszer-egyszer már játszottak is; reméljük, hogy olyan helyzetben leszünk, amiben nyugodtabban be lehet őket állítani és ez természetesen az ő fejlődésüket is elősegíti majd.

31 évesen 22-szeres válogatott, ötszörös magyar bajnok és négyszeres Magyar Kupa-győztes vagy, védtél már a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörében is. Milyen céljaid vannak még egyénileg, a Fradival, illetve a nemzeti csapattal?
A Fradival szeretnék még egyszer a Bajnokok Ligájában szerepelni, az nagy élmény volt. Sajnos a covid miatt több mérkőzés zártkapus volt, ezért jó lenne újból, úgy istenigazából átélni. Ez a szurkolók számára is nagy élmény lenne, akik közül sokan lemaradtak erről a járvány miatt. A válogatottal a 2026-os Vb-t még egy reális és komoly célnak tartom.

A teljes beszélgetés: Hunfoci