A Krim elleni Bajnokok Ligája meccsről ment a szakértés – emellett Bíró Blankával, Janurik Kingával és Klujber Katrinnal beszélgettek. Keti egyik gólja bekerült az EHF forduló utáni válogatásába, a legjobb hetesbe pedig szélsőnk, Angela Malestein kapott helyet.

– Mosolygósabban kezdődött a hétfői edzés, mint a korábbiak az elmúlt hetekben?
– Igen, nagyon jót tett a lelkünknek a Ljublanában aratott győzelem, mindenki vidámabb volt. Persze aggódunk Szöllősi-Zácsik Szandráért, aki a vasárnapi mérkőzésen megsérült és hétfő este esett át alaposabb orvosi kivizsgáláson, reméljük, nincs nagyobb baj, és hamar visszatérhet közénk.

– Megérzi egy játékos mérkőzés előtt, hogy kiemelkedő teljesítményt fog nyújtani?
– Én nem éreztem ezt a Krim elleni meccs előtt, és egyébként sem nagyon szoktam. Minden mérkőzéshez úgy állok, hogy a lehető legtöbbet akarom kihozni magamból, ennek érdekében van egy meccs előtti rutinom, amit mindig elvégzek. A Ljubljana ellen belőttem az első két hetest, majd amikor a talajról eleresztett lövésem is beakadt, akkor gondoltam úgy, hogy ezúttal egyénileg és csapatszinten is jó teljesítményre lehetünk képesek.

– Talán egy rosszabb periódusa volt az FTC-nek a mérkőzésen, egyébként kézben tartotta mérkőzést. Mi volt a kulcs a győzelemhez?
– Jól kezdtünk, aztán akadt némi zavar védekezésben és támadásban is. Utána, az első félidő második felében Szani sérülésénél kiállították a szlovének egyik legjobbját, Darja Dmitrijevát, és azért az fontos momentumnak bizonyult. A szünetben döntetlen volt az állás, aztán sikerült a támadást és a védekezést is összerakni, és szerencsére Janurik Kinga is nagyszerűen védett. Nagyon lényeges, hogy a lövőszázalékunk sokat javult, vagyis a helyzeteket jobban használtuk ki, mint korábban, ez is kellett a sikerhez.

– Azért a győzelemben nagy szerepe volt, hogy a második félidőt egy négy nullás rohammal kezdjék.
– Igen, azután éreztük is, hogy meglesz a mérkőzés, sajnos a végén azért aggódhattunk, de az időkérésnél Elek Gábor megnyugtatott minket, és kérte, hogy ne legyen több rossz támadásbefejezés. Higgadtan vittük végig a hajrát.

– Az elmúlt hetek rossz formája után mire volt a legnagyobb szükség, hogy javulni tudjanak? A válogatott mérkőzéseire, esetleg sok beszélgetésre, vagy még több munkára?
– Az biztos, hogy a válogatottal töltött hét mindenkinek jót tett, kaptunk másfajta impulzusokat is, más stílusban játszottunk, eltérő edzésmódszerek alapján készültünk. Azt hiszem, úgy mentünk vissza a klubunkba, hogy a korábbi vereségekre már nem is gondoltunk.

– A ljubljanai győzelem visszahozta a megcsappant önbizalmat?
– Úgy gondolom, igen, nagyon fontos két pontot szereztünk, és a mérkőzés előtt azért eszünkbe jutott, hogy a tavasszal, az előző évad nyolcaddöntőjében fájó vereséget szenvedtünk Ljubljanában.

– Adhat ez a siker akkora lendületet, hogy szombaton legyőzzék Érden a címvédő norvég Viperst?
– Nem lesz könnyű hetünk, szerdán még vár ránk egy fontos bajnoki mérkőzés Siófokon, aztán biztos, hogy nagyon sokat fogunk készülni a norvégokra. Szeretnénk jó mérkőzést vívni velük, mindenki maximálisan odateszi magát. Szerintem meg tudjuk lepni a BL-címvédőt.

– Önnek minden bizonnyal elég lenne azt nyújtania, amit eddig ebben az évadban. Minek tulajdonítja, hogy hétről hétre ilyen eredményesen, jól kézilabdázik?
– A nyáron változtattam az étrendemen, és tökéletesen végrehajtottam, amit kértek tőlem a felkészülés során. Úgy álltam neki ennek az idénynek, hogy megvalósítom a terveimet, a csapattal pedig elérjük a céljainkat – itthon és a Bajnokok Ligájában is.

– A nyáron sokszor elhangzott, hogy az FTC végre odaérhet a BL négyes döntőjébe ezzel a kerettel, aztán három kör után sokan temették a csapatot. Hiszi, hogy elérhető még a final four?
– Valóban, az elmúlt hetek alapján biztos sokan mondták, hogy nincs esélyünk, de én úgy látom, képesek vagyunk megcsinálni, van még lehetőség ebben a Ferencvárosban.

NSO