A meccs előtt még az erőszakos magyar szurkolóktól rettegő német lapok most a csapatukat szidják.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy látja, egész egyszerűen nem működik a német szövetségi kapitány terve. Mint írták, ez volt az első veresége a mostani szövetségi kapitánynak, s amit csapata Lipcsében mutatott, az inkább hasonlított a hibernációra, mint a téli világbajnokságra, utalva arra, hogy Németország nagy reményekkel megy majd ki idén decemberben a katari VB-re. Hiába szólt be a csapatnak, azért a FAZ újságírója próbálta menteni a menthetőt: szerinte nem vitás, hogy a világbajnokságon a magasabb színvonal nem jelent majd problémát Hansi Flick kapitány és csapata számára. Hozzátette, „aki német reakcióban reménykedett, annak most tovább kellett gyakorolnia a türelmességet, a tempó és a mélység idegen szavak voltak ezen az estén, a középpályán nem volt átjárás […] A németeknek a 39. percig kellett várniuk, hogy, Müller fejesével, egyáltalán a magyar kapu közelébe kerülhessenek”.

Megemlékezett a szerző Szoboszlai megdobálásáról is: „a német szurkolók sokáig kínos csendben voltak, valamint a sarokrúgásnál rengeteg papírlabdát és papírrepülőt zúdítottak a magyarokra, majd finoman fütyültek, amikor Süle és Rüdiger ismét az időt húzta a játéképítés helyett. Mindenesetre a megcélzott csoportelsőség már a múlté – Magyarország négy ponttal előz minket” – szögezte le a FAZ szerzője.

A Die Welt sem volt sokkal jobb hangulatú: ők is kiemelték, hogy ez volt a német szövetségi kapitány első veresége. „Hansi Flick kiábrándultan és dühösen állt a pálya szélén az első vereség alkalmával, amelyet szövetségi kapitányként szenvedett el. Pontosan két hónappal a világbajnokság első, Japán elleni csoportmérkőzése előtt a német válogatott nemcsak a Nemzetek Ligája-csoportgyőzelmet játszotta el a listavezető Magyarország elleni 1-0 (0-1) vereséggel, hanem egy rendkívül gyenge lipcsei szerepléssel a katari tornára vonatkozó reményeit is szertefoszlatta. A szünet utáni visszatérés is elmaradt” – írták. A német csapattal kapcsolatban a Welt két jelzőt használt gyakran: „fantáziátlan” és „veszélytelen”.

A Bild véleménycikket közölt, melynek szerzője alaposan megfeddte a szövetségi kapitányt: „Csoportgyőzelem oda, VB-félelem ide” – olvassuk. Felhánytorgatták az edzőnek azt, hogy a meccs előtt a ZDF-ben így nyilatkozott: „Elvárom tőlük, hogy teljesítsenek, amikor teljesíteniük kell. És ez ma van!” – „De csak a magyarok teljesítenek, azok, akik nem mennek ki a világbajnokságra, de a legnagyobb esélyük van a csoportgyőzelemre!” – írták a a Bild munkatársai a nyilatkozatra reflektálva. A lap mellesleg közölte a német edző meccs utáni nyilatkozatát is: „Nem, nem aggódom. Ilyen mérkőzések előfordulnak. Jobb most, mint novemberben, amikor kezdődik a világbajnokság. Még mindig lehet bátran és meggyőződéssel játszani.

A Bild azt is felsorolta, hogy – úgymond – melyik csapatnak mije van: „A magyar csapatkapitány a 85. válogatott mérkőzésén megszerezte a 26. gólját. A hétfői, Olaszország elleni meccsel pedig befejezi válogatottbeli pályafutását. És Németország? A DFB-válogatott Neuer, Goretzka (mindkettő koronás) és Brandt (megfázott) nélkül maradt. És ötletek és tempó nélkül! Ehelyett van hihetetlenül sok rossz passzunk és alig néhány gólhelyzetünk…” Felemlegették az egyik német labdarúgó, Jonas Hofmann meccs utáni nyilatkozatát is: „Az első félidő nagyon szar volt! Ez kell hogy legyen a mai nap tanulsága számunkra.

forrás: mandiner.hu