Dáviddal beszélgettek.

Sigér Dávid saját bevallása szerint nagyszerűen érzi magát a bőrében. Pedig a harmincegy éves labdarúgó legutóbbi éve semmiképpen sem mondható könnyűnek. A Ferencváros középpályása tavaly nyáron szerepet kapott az Európa-bajnokságon, néhány héttel később azonban keresztszalag-szakadást szenvedett, ami miatt lényegében a teljes 2021/22-es idényt ki kellett hagynia. Sigér tehetetlenül figyelte, ahogy más futballisták próbálják stabilizálni helyüket az ő posztján a magyar bajnoknál.

Nehéz volt úgy megélni a téli edzőváltást, hogy nem tudtam edzeni, játszani, nem tudtam az új szakvezetőnek, Sztanyiszlav Csercseszovnak bizonyítani, miközben a többieknek, akár az újonnan érkezett labdarúgóknak adott volt ez a lehetőség. Most eljutottunk odáig, hogy én is meg tudom mutatni, számíthat rám, kezd lassan újra minden összeállni – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Sigér Dávid, aki tavaly júliusi sérülése után idén szeptember 11-én, a Kisvárda elleni bajnokin lehetett újra a Ferencváros kezdőcsapatának tagja, majd múlt vasárnap már végigjátszotta az NBIII-as Bicske elleni Magyar Kupa-meccset. Utóbbi találkozón balhátvédként kapott szerepet, de ez egyszeri alkalom volt, hosszú távú posztváltásra nem kell számítanunk. Miközben a hazai porondon Sigér immár újra hozzá tud járulni klubja sikereihez, az Európa Ligában erre egyelőre nincs lehetősége, a Ferencváros ugyanis nem nevezte őt a csoportkörre.

Nehéz pillanatok voltak ezek, az ember nyilvánvalóan szeretne minél nagyobb részt vállalni a csapat eredményességéből. Aztán tisztáztam magamban, hogy a jelenlegi helyzetben ezzel meg kell barátkozni: figyelembe véve a csapat sikeres szereplését, illetve azt, hogy milyen kevés lehetőségem volt előtte bizonyítani az edzőnek, lehet, hogy én is ezt a döntést hoztam volna a helyében. Nincs jogom arra, hogy megsértődjek. Szerintem egyetlen játékos kiesését sem érezné meg a Fradi, olyan kiegyensúlyozottan erős most a keret, ide kell beverekednem magamat.

A Ferencváros nyáron több labdarúgóját is kölcsönadta, Stjepan Loncar és Zseljko Gavrics is azután távozott egy évre, hogy kiderült, nem kerültek be az El-csoportkörös keretbe. Sigér Dávid viszont nem akarta ezt az utat választani.

Meg sem fordult a fejemben a távozás. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mi történt az elmúlt egy évben, türelmesnek kell lennem. Nem várhatok semmit arra alapozva, hogy egy-másfél évvel ezelőtt a Fradi legtöbbször a kezdőben számított rám, és a válogatottba is rendszeresen meghívtak. Megint fel kell építenem azt a presztízst, azt a formát, és akkor lehet újra nagy álmokat dédelgetni.

Sigér már korábban is átélte, hogy egy súlyos sérülés megakasztotta a pályafutását: 2012 novemberében elülső térdszalag-szakadása következtében került ki a pikszisből az élvonalba feljutó Mezőkövesdnél, így kényszerű kerülőúton, huszonhét éves korára lett belőle stabil NBI-es játékos. Azóta viszont olyan sikereket ért el a futballpályán, amiről a legtöbb magyar játékos csak álmodik. Sigérnek az újabb hosszú kihagyás után is komoly céljai vannak, egyelőre viszont szurkolóként támogatja a válogatottat a Nemzetek Ligájában.

Nagyon lelkes rajongóként figyelem a meccseket, nyilván annyi különbséggel, hogy jobban belelátok abba a munkába, ami a válogatottnál zajlik. Kívánom, hogy minél tovább, minél sikeresebb legyen a válogatott, ez minden magyar ember számára felemelő érzés. Természetesen vágyakozva is figyelem a nemzeti csapatot, jó lenne visszakerülni oda, de ez egyelőre távlati cél, előbb a ferencvárosi feladataimra kell koncentrálnom – mondta Sigér Dávid.