Clubunk három birkózója vett részt a világbajnokságon.

A 65 kilogrammban versenyző Muszukajev Iszmail a nyolcaddöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol az iráni Rahman Mousa Amouzadkhalili volt az ellenfele. Az Ázsia-bajnok előzetesen is kemény diónak ígérkezett és végül 6-0-ra le is győzte az FTC birkózóját. Innen csak abban bízhattunk, hogy az iráni eljut a döntőig [simán meg is nyerte azt – Peti] és ezzel magával viszi Muszukajev Iszmailt a vigaszágon, aki így versenybe szállhat a bronzéremért. Végül így is lett, Amouzadkhalili a kazah Ospanov (13-2), majd az azeri Aliyeven (9-2) átgázolva bejutott a vasárnapi fináléba. Európa-bajnok klasszisunk első vigaszágas ellenfele a dél-koreai Junsik Yun volt, akit 5-4-re sikerült legyőznie, a folytatásban pedig a kazah Adil Ospanov következett, akit nagyon simán 13-0-ra vert meg Iszmail, így jöhetett a bronzmérkőzés Haji Aliyev ellen. Olimpiai ötödik helyezettünk a bronzcsatában 4-2-re bizonyult jobbnak az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok azerinél, így zsinórban három vigaszági mérkőzést nyerve szerezte meg a világbajnoki bronzérmet.

Azért jöttem, hogy világbajnok legyek, ez nem sikerült, úgyhogy boldog sem vagyok, viszont elégedett igen, mert a bronzot azért megszereztem. Igaz, hogy vasárnap három meccset nyertem, de ennél sokkal jobb teljesítményt is tudok nyújtani, most olyan harminc százalékos voltam. A dél-koreai ellen szerintem a bírók hibáztak, hogy nem intették, a hajrában megterveztem, milyen akciót fogok csinálni, és meg is csináltam. Az iránit, aki legyőzött, korábbról nem ismertem, s még nem gondoltam át, mert a többiek ellen készültem, hogy milyen taktikát kell majd ellene bevetni legközelebb, de annak is eljön az ideje – értékelt Muszukajev Iszmail.

Szabados Noémi is szőnyegre lépett a 68 kilogrammosok mezőnyében. U23-as Európa-bajnoki bronzérmesünk a selejtezőben a magyar származású, de olasz színekben versenyző Dalma Canevát győzte le 4-2-re. A nyolcaddöntőben a súlycsoport világbajnoka, a moldovai Irina Ringaci várt rá és sajnos a papírformának megfelelően 10-0-ra nyert. Mivel a címvédő a nap folyamán nem jutott a döntőbe, így Szabados Noémi a nyolcaddöntőben búcsúzott a világbajnokságtól.

A 67 kilósok között versenyző Váncza István is szőnyegre lépett. Ellenfele a kirgiz Amantur Iszmailov volt a nyolcaddöntőbe jutásért. Az FTC-KIMBA sportolója sokáig vezetett, az első menetben parterből (1-0) szépen emelt (3-0), majd a második legelején villámgyors karberántás után levitte riválisát (5-0). Ezek után egyértelműnek tűnt a győzelme, de másfél perccel a vége előtt figyelmetlenné vált és a kirgiz csípődobással a hátára vágta (5-4), majd a fején átforgatta. Utóbbi akcióra a bírók nem adtak pontot, a kirgiz edző azonban videózást kért, ami alapján Iszmailov négy pontot kapott (4-8). Ezt követően Váncza nagyot küzdött, 20 másodperccel a vége előtt gyönyörű derékra támadás után lecsavarta ellenfelét, amiért két pontot ítéltek meg neki (7-8). Lőrincz Viktor erre videózást kért, de a döntés nem változott, a challenge-et elutasították, Váncza pedig 7-9 arányban alulmaradt. Váncza István ezt követően abban bízhatott még, hogy legyőzője bejut a döntőbe, így ő a hétfői vigaszágon folytathatja, a kirgiz azonban veszített a nyolcaddöntőben.

Fradi.hu