Ezt jelenti a monacói diadal a pénz – koefficiens – esélyek háromszögében.

A második győzelem plusz újabb két koefficienspontja azt jelenti, hogy már túlteljesítettük a garantált hármat az eddig szerzett négy ponttal, így nemcsak hogy nőtt az összkoefficiensünk 19-re, hanem innentől kezdve minden egyes megszerzett pont növeli azt: egy győzelem kettő, egy döntetlen pedig egy ponttal. A 19-es koefficiens azt jelenti, hogy ebben a pillanatban a Seriff és a Ludogorec előtt vagyunk. Bővebben a koefficiens-rendszerről az UEFA klubfutball kisokosunkban olvashattok.

Ami a pénzt illeti: minden pont 210.000 euró, tehát az újabb győzelem 630.000 eurót, 258 millió forintot jelent. Eddig 5.814.000 eurót kerestünk az idei szezonban, ez 2.4 milliárd forint. Ezen felül természetesen a jegybevétel is komoly, milliárdos tétel.

Ami az esélyeket illeti: a FiveThirtyEight szerint immár mi vagyunk a legesélyesebbek a csoportelsőségre, 49%-kal (Monaco 33%, Trabzonspor 13%, Crvena Zvezda 4%), annak az esélyét, hogy az Európa Ligában megyünk tovább, 80%-ra teszik. Így az EKL-esélyünk lecsökkent náluk 14%-ra. Ez egyrészt azt jelenti, hogy 94%-ra teszik, hogy megéljük a kupatavaszt, másrészt pedig azt, hogy már nagyobb az esélyünk szerintük az EL-döntőre (1%), mint az EKL fináléjára (korábban ez volt 1%). Annak az esélyét, hogy az EL-16 közé jutunk, 57%-ra teszik, hogy a 8 közé, 15%-ra, hogy az elődöntőbe, azt 4%-ra.

Természetesen az is változott, hogy mit mutatnak a FiveThirtyEight adatai a legvalószínűbb végső pontszámoknak. Ezeket újraszámoltuk a meccs után némileg módosult oddsok és a tegnapi eredmény tudatában. A lehetséges kimenetelek száma jelentősen csökken, ahogy haladunk előre a csoportkörben, a kezdeti 729 helyett már csak 81 van. Annak, hogy maradunk 6 ponton, 2.4% az esélye. Annak, hogy egészen biztosan, pontelőnnyel leszünk csoportelsők (16 vagy 18 pont), 4.9%. 29.5%, hogy 13 ponttal vagy annál többel végzünk. 43% az esélye, hogy a 10-12 pontos tartományban végzünk (a 10 pontra látják a legnagyobb esélyt, 18%-ot), 25.4%, hogy 7-9 ponttal végzünk. Mi mást kívánhatnánk, mint legutóbb: az alábbi ábra október folyamán is balra kússzon serényen!

538 pontszám esélyek az EL-csoportkör második fordulója után