Dibusz Dénessel beszélgettek a törökök elleni sikerről.

– Lehetett volna kicsit eseménydúsabb mérkőzés is…
– Igen, elég unalmasan alakult…

– Össze tudta számolni, hány nagy védése volt?
– Kettővel kevesebb annál, hogy tökéletes estét zárjak. Valóban volt néhány nagy mentésem, de az elmúlt években azért kiderült, kapusbravúrok nélkül ezen a szinten nem lehet jó eredményt elérni. Megnéztem a statisztikát, huszonháromszor próbálkozott kapura lövéssel az ellenfél, abból nyolc találta el a kaput, ez sok. A nagy számok törvénye alapján is benne van, ebből egyet-kettőt jól eltalálnak, s azokat már nem lehet hárítani.

– Nem ijedt meg a piros lapnál?
– A kapuból nem érzékeltem, milyen belépő volt. Utólag visszanézve jogos döntés született, Eldar Civic elkésett egy ütemet, a bokája fölött rúgta meg a vendégek játékosát. Semmi oka sem volt szabálytalankodni, a hangulat nem volt feszült, egyszerűen elkésett a labdaszerzési kísérlettel. De egységesek voltunk utána is, és ordító ziccert saját erejükből talán kettőt tudtak kialakítani a vendégek még emberelőnyben is.

– Felejthetetlen mérkőzés volt?
– A Trabzonspor elleni mérkőzés más kategóriába tartozik, mint az eddigiek. Ilyen hangulatot, csapatjátékot, küzdelmet, eredményt, nem éltem át, amióta itt vagyok. Fantasztikus siker! Olyan teljesítmény volt mindenkitől – a szurkolóktól, a szakmai stábtól és a játékosoktól –, ami tényleg felejthetetlen.

– Többet várt a török bajnoktól?
– A negyedik kalapból sorsolták, de az ereje alapján nem a mezőny végére helyezhető. Látszott, jó játékosokból álló csapat. Várakozáson felüli mérkőzés volt, és mutatja az erőnket, hogy korábban akadt olyan találkozó, amelyen ha emberhátrányba kerültünk, csúnyán kikaptunk. Például a Midtjylland elleni EL-selejtezőn: tíz emberrel egy félidő alatt három gólt kaptunk hazai pályán.

– Meddig repítheti a csapatot ez a siker?
– Az Újpest elleni hat nullás győzelem nagyszerű főpróba volt, történelmi győzelem, még ha nem is szeretek nagy szavakat használni. A mostani siker még nagyobb lökést adhat a csapatnak, hitet, hogy tényleg van keresnivalónk ebben a csoportban. Nyomást viszont nem szabad érezni, mert papíron továbbra sem mi vagyunk az esélyesek a továbbjutásra.

NSO