Törökországi lapszemle a tegnapi Európa Liga csoportmeccsről.

A Hürriyet a mérkőzés kapcsán a Trabzonspor új szerzeményének, a Valenciától igazol Maxi Gómeznek a teljesítményét emelte ki, hiszen a 26 éves uruguayi első mérkőzését játszotta új csapatában, melynek színeiben mindent megtett a sikerért, egy gólt és egy gólpasszt jegyzett, de a török együttes így is 3–2-es vereséget szenvedett.

A Fanatik beszámolójában azt hangsúlyozta, hogy a Trabzonspor 2019 augusztusa óta nem tudott meccset nyerni a nemzetközi porondon, azóta tíz vereség és négy döntetlen a mérlege. A portál kiemelte, hogy Abdullah Avci vezetőedző mindent megpróbált a siker érdekében, a második félidőben már három csatárral játszott a Trabzonspor az egyenlítés, illetve a győzelem reményében, de ez sem vezetett eredményre. „Ha Yusuf Yazici gólja érvényes lett volna, megnyerjük a mérkőzést. Emberelőnyben jobban kellett volna játszanunk – mondta a törökök második gólját szerző Umut Bozok, akit Maxi Gómezzel való kapcsolatáról is kérdeztek. – Ő is gólt szerzett és én is, ráadásul gólpasszt adott nekem, de keményebben kell dolgoznunk. Ha nyertünk volna, élveztük volna” – tette hozzá. „Három pontért jöttünk, de annak ellenére, hogy gólt szereztem, nagyon elszomorított, hogy kikaptunk. Az első félidőben sok gondunk akadt, nem tudtuk azt csinálni, amit szerettünk volna. A második játékrészben már jobbak voltunk, ám így is vesztettünk” – summázta a mérkőzést a Trabzonspor új szerzeménye, Maxi Gómez. Arra is rávilágítanak, hogy a Trabzonspor 1113 napja nem tudja megtörni az átkot, 2019. augusztus 22. óta ugyanis nem tud nyerni idegenben nemzetközi meccset – azóta 10 vereség és 4 döntetlen a mérleg.

A goal.com.tr is egy érdekes statisztikát közölt: a Trabzonspor az Európa Liga csoportkörben már 8 mérkőzés óta nyeretlen, ezeken pedig a legtöbbször magyar csapattal került szembe – kétszer a Vidi, egyszer pedig a Ferencváros ellen.

A beinsports.com.tr pozitívabb címmel indított: “A Trabzonspor nagyon közel volt a feltámadáshoz”.

A spor.haber7.com nagybetűkkel azt emelte ki, hogy “Üres kézzel hagytuk el Magyarországot! A 10 emberrel játszó Ferencváros esélyt sem adott a fekete-tengeri viharnak”.

Hiányzott a vihar Magyarországon” – írja a fotomac.com.tr, utalva a Trabzonspor becenevére, ami “a fekete-tengeri vihar”. A portál szakértője, Zeki Uzundurukan azt a kérdést tette fel: “miért játszik olyan rosszul a Trabzonspor a meccsek első félidejében?”. De szót ejtett a magyar csapatról is, amely szerinte “egy olyan csapat, amely sokat fut, gyors támadásokat vezet és könnyű gólokat szerez. A fizikai erejük is magas szinten van, de nagy a minőségi különbség a két csapat között a Trabzonspor javára, amely minőségileg javult az előző szezonhoz képest, de a játék egyelőre messze elmarad a várttól.

A Sabah.com.tr a Trabzonspor vezetőedzője, Abdullah Avci mérkőzés utáni értékeléséből idéz. „Olyan egyéni hibákból kaptunk gólokat, amelyeket nem engedhet meg magának egy olyan csapat, mint a miénk. Amikor 2–1 volt az állás, és a mérkőzés úgy alakult, ahogy mi szerettük volna, egyéni hibák miatt kaptuk a harmadik gólt. Azt hittük, hogy megfordítjuk a találkozót és nyerünk a tíz emberrel játszó ellenfelünk ellen” – mondta csalódottan az egykori csatár. A török bajnok mestere azt is kiemelte, csapata játékát több ok miatt is lehet kritizálni. „Kevesebb volt a pozitívum, mint a negatívum. Mi egy magasabb minőséget képviselő csapat vagyunk annál, amit most mutattunk. Pontosabban kellett volna játszanunk. Vereséggel indult számunkra a sorozat. De nem az a fontos, hogyan kezded, hanem az, hogyan fejezed be a csoportkört. Gratulálok az ellenfélnek” – tekintett már előre a szakember. Az írás azt is megemlíti, hogy Avci a minap három évvel meghosszabbította szerződését a Trabzonsporral.

A Skorer szerint „fontos lett volna a jó rajt a Trabzonspor számára, amelynek a Bajnokok Ligája-álmok végeztével az Európa Liga felé vezetett az útja. A csapat első ellenfele a Ferencváros volt.” A magyar bajnok játékát illetően kiemeli, hogy olyan gólerős csapatról van szó, amely a védekezésre is nagy hangsúlyt fektet. A szerző úgy véli, egy ilyen ellenféllel szemben idegenben a döntetlen is megfelelő eredmény lett volna, de a török bajnok még ezt sem érte el. Az írás kiemelten foglalkozik a mérkőzés első időszakával. „Sok váratlan dolog történt az első percekben. Rosszul kezdtünk, korán kaptunk egy gólt, elvesztettük a védekezésünk mélységét, amiért súlyos árat fizettünk”. Majd hozzáteszi: „aztán felcsillantak a reményeink, amikor az ellenfél tíz emberre fogyatkozott. Miközben az egyenlítésért hajtottunk, megkaptuk a második gólt. Teljes sokk!” – írja a portál.

A Habertürk Spor cikke a mérkőzés legfontosabb eseményeit ismerteti. Az 5. percben „az első eredményes támadásukból gólt szereztek a hazaiak. Tokmac Nguen Vécsei Bálint emelését követően küldte a hálóba a labdát (1–0)”. Tizenegy perc múlva viszont már szomorkodhatott a zöld fehér szurkolótábor, ugyanis „a Jens Stryger Larsen bokájára lépő Eldar Civic a VAR-vizsgálat után piros lapot kapott”. A magyar bajnok azonban nem omlott össze, és a 29. percben újabb gólt szerzett. Ekkor „Adama Traoré rámozdult Tokmac passzára, és a labdát a kapus Muhammet Taha Tepe felett a hálóba pöccintette (2–0)”. Tíz perccel később a vendégcsapat egygólosra csökkentette a különbséget: „Anasztasziosz Bakaszetasz előrement, és átlósan Maxi Gómezhez passzolt, aki egy elegáns emeléssel küldte a labdát a kapuba (2–1)”. Nemsokára viszont újra két góllal vezetett Sztanyiszlav Csercseszov csapata. A 44. percben a Victor Hugo kezezése miatt megítélt tizenegyest „Tokmac az ellenkező irányba vetődő Taha Tepe mellett lőtte a jobb alsó sarokba (3–1)”. A gólgazdag első játékrészt követően a második félidőben egy találat született, amely a szépségtapaszt jelentette a Trabzonspor számára. A 71. percben „Maxi Gómez emelése után a büntetőterületen belül kedvező helyzetben lévő Umut Bozok balról Dibusz Dénes kapus mellett a hálóba küldte a labdát (3–2)”. A 87. percben úgy tűnt, hogy Abdullah Avci alakulata egy ponttal távozik Budapestről, de „Yusuf Yazici gólját a VAR-vizsgálatot követően les miatt érvénytelenítették”.

Maxi Gómez

Hihetetlen meccs volt, örülök a gólomnak, de sajnálom a vereséget, mert a három pontért jöttünk. Az első félidő első percei nagyon nehezek voltak. Sok az új játékos, lépésről lépésre haladnak a beilleszkedéssel, ha jól megismertük egymást, akkor jönni fognak a győzelmek is.

Umut Bozok

Nehéz mérkőzés volt, amit még nehezebbé tettünk magunknak az első félidőben. A másodikban pedig egyszerűen csak nem ment be a labda, megvoltak a helyzeteink, de néha van ilyen, hogy ez nem a te napod. Mindannyiunknak tanulnunk kell ebből a meccsből. Nem könnyű megfordítani egy mérkőzést, még tíz ember ellen sem. Mélyen védekeztek, türelmeseknek kellett lennünk, de nem találtuk meg a jó megoldást. Ha megadták volna a harmadik gólunkat, akkor úgy hiszem, hogy megnyertük volna a találkozót.

Büntető, Csakfoci, NSO, UEFA.com