A dózsások részéről Straub Dezsőt kérdezték a mai derbiről.

Vasárnap délután az idényben először rendeznek derbit a labdarúgó NB I-ben, a bajnokságot borzasztóan gyengén kezdő Újpest az eddig százszázalékos teljesítményt nyújtó Ferencvárost fogadja a Szusza Ferenc Stadionban. Habár ennyire látványosan nagy különbség a két csapat között évek óta nem volt, a meccs még mindig lázba hozza a szurkolókat, köztük ismert, futballkedvelő színészeket is.

A 70 esztendős, Jászai Mari-díjas művész Straub Dezső gyerekkora óta rajong az Újpestért. Fiatalon futballozott is a lila-fehérek csapatában, sőt, a mai napig élvezi a játékot a színészválogatott tagjaként.

Be kell valljam, ma már az újpesti kezdőcsapat összeállítása is fejtörést okoz számomra, olyan sűrűn változnak a játékosok a keretben, de a Fradi is tele van légiósokkal, miközben régen helyi kötődésű magyar gyerekek futballoztak mindkét gárdában – magyarázta Straub, aki 15 évvel ezelőtt a lila-fehérek kommunikációs igazgatójaként is dolgozott, és jelenleg is tagja az újpesti Baráti Körnek. – Némelyik külföldi játékos borzasztóan nyegle, érződik, hogy csak a pénzért van itt, a kultúránkból, az értékeinkből nem akar semmit magáévá tenni. Sokan elmondták már, de én is azon a véleményen vagyok, hogy ezeknek a légiósoknak klubtörténelmet kellene tanulniuk, hogy átérezzék a súlyát, kit képviselnek. Nekem az Újpestből Antonov a kedvencem, de sajnos ő sem egy vezéralkat, nincs most ebben a csapatban olyan, aki összefogja az öltözőt, és a falka élére álljon – jelentette ki Straub, aki a sok rossz előjel ellenére bízik az újpesti sikerben – Úgy érzem, hogy a Fradi hetek óta rutinból futballozik, ezért ha az Újpest szívből, igazi csapatként megy ki ellenük, akkor ugyanúgy, ahogy a magyar válogatott szokott az erősebb ellenfelei ellen, igenis meglepetést okozhat.

Thuróczy Szabolcs, az Aranyélet című sorozat sztárja hatalmas Fradi-rajongó, imádja a futballt. Megkeresésünkkor éppen a Pénzügyőr – DVSC II NBIII-as bajnokin (2-0) szurkolt a hazai csapatnak.

– Bízom benne, hogy jó meccs lesz a hétvégi derbi, bár az Újpest régóta vergődik, az elmúlt tíz évben még pontot is alig szerzett ellenünk – mondta a színész – A lila-fehéreknél a pénz és a koncepció is hiányzik, így meg azért nehéz versenyre kelni a magyar szinten gazdaságilag bivalyerős Fradival, ahol Hajnal Tamás és Orosz Pál révén szisztematikus szakmai munka folyik. Úgy vélem, ha Boli játszani fog, megint beveszi a lilák kapuját, ő a IV. kerületiek mumusa, egyébként pedig két-háromgólos ferencvárosi győzelmet várok. A zöld-fehéreknek a magyar bajnokság már nem jelent kihívást, az izgalmas, értékmérő csatákat az európai kupaporondon vívják. Engem a sok légiós sem zavar, a mai nemzetközi futballban szereplő csapatokban már mindenhol túlsúlyban vannak a külföldiek.

Blikk