A vízilabda válogatott hibátlanul nyerte meg a budapesti nemzetközi felkészülési tornát.

Férfi vízilabda, BENU felkészülési torna, 1. mérkőzés
Magyarország 14-10 Franciaország
Negyedek: 4-3, 5-2, 1-1, 4-4

Beszámoló: Fradi.hu, MVLSZ, VLV
Teljes mérkőzés: MédiaKlikk
Galéria: NSO

Jansik Szilárd

Jól kezdtünk, csak azért azt lehet látni, hogy sok gólt kaptunk, ez nem jó. A kapott gólok számát le kell csökkenteni, azt gondolom, 6-7-re. Szerintem nem vagyunk rossz úton. Ebben az összeállításban soha nem játszottunk még, csiszolódni kell, alakuljanak ki a játékoskapcsolatok. És amit közösen szeretnénk: a fegyelmezettség jellemezzen minket. Rengeteg mérkőzést nézünk vissza, nagyon sok videót és az az ismérvük a jó csapatoknak, hogy a végletekig kijátsszák az akcióikat. Hiába van ott egy rés, egy “vélt helyzet”, nem lövik el, hanem még tovább játsszák, még tovább adják a még üresebben lévő társuknak és ha kell, 0,5-nél lövik el vagy adják be centerbe. És úgy néz ki, hogy ez fizet. Ezt most nagyon sokszor betartottuk és tényleg volt olyan támadásunk, hogy annyira szétjárattuk, 0,5-nél lőttük el, pont Zalesz, és a kapus már nem emelte ki a kezét, mert annyira elfáradt a sok keresztpasszban. Bízom benne, hogy ezt majd mindenki megérti, minden fiatal, mert azért nekik még nehezebb, “elcsábulnak” a rengeteg félhelyzettől. Ezeket nem kell ellőni, most is kaptunk egy ilyen után gólt. Ezt meg kell tanulni, mert erősebb csapatok még jobban büntetni fognak.

Nagy Ádám

Nagyon jól éreztem magam, ezt inkább az élményre értem és arra, hogy újra meccset játszhatunk a Margitszigeten. Nyilván benne volt a fejemben, hogy amikor legutoljára itt voltunk, akkor elég rossz élményekkel távoztunk. Szeretnénk ezen javítani és nagyjából ez ma sikerült is. Többségében sikerült betartanunk a taktikát és sikerült fegyelmezettnek lennünk, de amikor nem, akkor ez a francia válogatott volt annyira jó, hogy gólt lőjön nekünk. Én is sérülésből jövök vissza, úgyhogy ez még csak egy beszokós mérkőzés volt, de kevés időnk van, úgyhogy próbálunk minél gyorsabban felpörögni az Eb-re.

Vogel Soma

Nagyon sokat hibáztunk, de azt kell mondjam, még mindig nagyon az elején tartunk. Ez az első mérkőzés, hogy nem egymás ellen kellett játszanunk, hanem egy külföldi csapat ellen, komoly válogatottal. Úgy érzem, hogy ez egy kicsit első meccs feeling volt még, de ahhoz képest jól játszottunk és nyerni tudtunk. Ez is fontos volt mindenkinek, hiszen ez a vb óta az első mérkőzésünk, és mindenkiben lehet egy kis pozitív érzés, hogy győzelemmel kezdtük az új érát.

Varga Zsolt

Volt sok jó része ennek a mai találkozónak, de azt gondolom, és ezt fontos kiemelnem, hogy nagyon jól reagáltak a játékosok a helyszínre, az egész közegre – hiszen az elmúlt időszakban itt volt egy erős negatív élmény. Itt kellett újra játszani, hazai közönség előtt – éreztem is az elején némi feszültséget, részben biztos emiatt. És hát, a fiataloknak itt ez az első mérkőzésük volt. Azt gondolom, hogy elég jól reagáltunk erre a helyzetre. Nyilván láttam azokat a pontokat, ahol dolgozni kell, viszont voltak nagyon-nagyon jó momentumai is ennek a mérkőzésnek. Fontos volt, hogy elkezdjük a hivatalos mérkőzéseket, a mérkőzéshelyzetben való felkészülést az Európa-bajnokságra. ki fogom elemezni, megnézzük, mi az, amin javítani kell, a jókat megtarjuk és megyünk tovább.

Férfi vízilabda, BENU felkészülési torna, 2. mérkőzés
Magyarország 21-10 Japán
Negyedek: 6-4, 5-1, 5-3, 5-2

Beszámoló: Fradi.hu, MVLSZ, VLV
Teljes mérkőzés: MédiaKlikk
Galéria: NSO

Varga Zsolt

Annak örültem igazán, hogy Jansik Szilárd azt mondta, a végére lefőtt az ellenfél, vagyis kifárasztottuk ezt a nagyon gyorsan mozgó japán csapatot. Megtaláltuk azt, hogyan kell játszani ellenük, normális képe lett a játékunknak, de az elmúlt napokban a kétkapuzások alkalmával nem mindig ment ez ilyen simán. Voltak tanulságai a mérkőzésnek, a „japán szorosnak” nevezett védekezést okosan be lehet építeni a saját taktikai repertoárunkba is.

Férfi vízilabda, BENU felkészülési torna, 3. mérkőzés
Magyarország 13-9 Hollandia
Negyedek: 5-3, 3-1, 3-5, 2-0

Beszámoló: Fradi.hu, MVLSZ, VLV
Teljes mérkőzés: MédiaKlikk
Galéria: NSO

Jansik Szilárd

Azt gondolom, hogy kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de jól játszottunk. A harmadik negyedben volt egy rövidzárlatunk, zsinórban kaptunk három gólt, abban a negyedben összesen ötöt, az a játékrész nem jól sikerült, pedig félidőben az a 8:4 már tök jó volt és pont erre koncentráltunk, hogy ne kapjunk sok gólt. A kapott gólok száma három meccs alatt sok, hiába megy efelé a vízilabda, hogy minél több gól legyen, sok az előny-hátrány. Ezen mindenképpen javítanunk kell, mert oké, megnyertük a Benu Kupát, de azért nem a topcsapatokkal játszottunk. És ha itt ennyi gólt kaptunk, akkor mi lesz, hogyha jön egy topcsapat – szóval ezzel kell majd foglalkoznunk. De én úgy érzem, hogy jó úton vagyunk.

Vogel Soma

Fejlődtünk sokat, úgy érzem. Ez a fejlődés leginkább abban nyilvánul meg, hogy a meccseken most már egyre többször be tudjuk tartani a taktikát, és ha betartjuk a taktikát, akkor az működik is, mind a védekezésben, mind a támadásban. Amikor viszont ez egy-két helyen “elcsúszik”, akkor látjuk, hogy mivel szorossá válik a mezőny, ezeket a hibákat egy francia, egy japán, egy holland csapat is meg tudja büntetni, ami kapott gólokat jelent. Úgyhogy maximálisan figyelni, fókuszálni kell a mérkőzéseken és tényleg fegyelmezetten ragaszkodni kell a taktikához, mert ez fog majd minket eljuttatni a céljainkhoz. Mindemellett szerintem fizikálisan is jó kis edzésekként volt felfogható ez a három nap, ugye, a meccsek előtt normális edzéseink voltak, nem úgy ugrottunk be esténként a medencébe, mintha tétmeccsről lenne szó. Örülök ennek a lehetőségnek.

Varga Zsolt

Összességében azt tartom a legfontosabbnak, hogy elkezdtünk hivatalos mérkőzéseket játszani és tudtuk gyakorolni azokat az elemeket, amiket a elmúlt időszakban próbálgattunk edzéseken. Pontosan tudom, hogy nehéz mérkőzéseken keresztül fejlődik a csapat, magában az, hogy gyakorlunk, gyakorlunk, gyakorlunk – nem elég, nehéz mérkőzéseket kell játszanunk. Ma kifejezetten örültem annak, hogy egy papíron gyengébb ellenféllel játszottunk egy ilyen szoros mérkőzést. Megnyertük, ez mindenképpen fontos lelkileg, hogy megéljük a kicsit nehezebb pillanatokat. Itthon játszani egy papíron nálunk gyengébb csapattal – ez nehéz tud lenni, főleg akkor, ha az ellenfél játékosai “vérszemet kapnak”, jönnek, csinálják, szép gólokat lőnek és ezt kell megállítani. Mentálisan ott lenni, koncentrálni a lényeges részekre, újra felépíteni a védekezést, jöttek Soma védései, elöl pedig a támadás hatékonyabbá vált – ez volt a mai mérkőzés története.

Interjú Vogel Somával a tornáról: NSO | Interjú Varga Zsolttal a szövetségi kapitányi feladatokról: Demokrata, EuroSport