Középpályásunkat kérdezték a Videoton elleni győzelem után.

Főszerepet vállalt a Mol Fehérvár elleni 4–0-s sikerben, a szünet előtt az ő góljával duplázta meg előnyét csapata, majd a kiszolgálásban is jeleskedett. A francia Xavier Mercier tovább élvezné a nemzetközi kupaporondot. Második NB I-es mérkőzésén megszerezte első gólját és gólpasszt is adott. Xavier Mercier a nyár elején érkezett az Üllői útra, a Ferencváros francia támadója a Leuven játékosaként a belga bajnokság legutóbbi két idényében egyaránt a legtöbb gólt érő átadást adta – előbb 15-öt, majd 14-et. Most két mérkőzés után egy gólpassznál jár, de vajon melyiknek örült jobban: a góljának vagy a gólpasszának?

Százból kilencvenkilenc játékos rávágná, hogy a góljának, ám én vagyok az az egy, aki a gólpasszt választja – felelte a Nemzeti Sport felvetésére Xavier Mercier, aki a Mol Fehérvár elleni vasárnap esti, 4–0-s FTC-győzelemmel véget érő találkozó 38. percében előbb maga talált a kapuba, majd a szünet előtti pillanatokban gólt érő passzal szolgálta ki Adama Traorét. – Természetesen a gólomnak és a gólpassznak is örülök, de nálam a kiszolgálás az első… Boldog vagyok, hogy a Ferencvárosban máris megvan az első ilyen átadásom. Emlékezetes nap marad ez a vasárnap.

A francia támadó elmondta, úgy ítélte meg, társa jobb helyzetben van, egy pillanatig sem gondolkodott, továbbítsa-e a labdát neki. A bajnoki kezdés előtt lapunknak adott interjújában azt is elárulta, első magyarországi idényében elégedett lenne tíz gólpasszal és öt góllal.

Ha tartom magam ehhez, elég jól állok, hiszen két meccs alatt mind a kettőből van egy” –  mosolygott a játékos.

A Ferencváros remek első félidei játékkal rukkolt ki a rivális fehérváriak ellen, és gyakorlatilag negyvenöt perc alatt eldöntötte a három pont sorsát.

Valóban jól kezdtük a mérkőzést. Az első és a második gól után is mi diktáltuk a tempót, kétgólos előny birtokában sem álltunk le. A gólom után éreztem, ezen a napon kétség sem férhet a győzelmünkhöz. Sokszor jól tartottuk meg a labdát, ha kellett, gyors támadásokat vezettünk, és a helyzeteket is jó százalékban használtuk ki. Tudtam, hogy a Fehérvár az egyik legfőbb riválisunk a bajnokságban, és hogy ők is versenyben vannak a nemzetközi kupaporondon, így még inkább örültem a fölényes győzelemnek. De számunkra a bajnokságban egyébként sem létezik más, csak a győzelem!

A Qarabag elleni BL-kiesést követően különösen fontos volt a mostani siker a zöld-fehérek játékosai számára, érthető volt, hogy a lefújást követően felhőtlen volt a hangulat.

Nagyon kellett ez a siker az önbizalmunknak. Felszabadult volt a hangulat az öltözőben, éreztük, több volt ez, mint sima győzelem. Többen megkaptuk a lehetőséget a bizonyításra, vasárnap sok játékos pályára léphetett, ez jót tett a csapatnak. Szerettünk volna bizonyítani a Qarabag elleni mérkőzésen mutatott játék után, hogy igenis több van bennünk.

Xavier Mercier gyermeki lelkesedéssel várta a BL-találkozókat, hiszen pályafutása első nemzetközi kupamérkőzései voltak. Nem tagadta, rendkívül izgatott volt az európai selejtezők előtt, és a színvonalat illetően nem is csalódott.

Ennyi idő alatt is kiderült, a Bajnokok Ligája más szint… Élmény volt ezen a szinten játszani, örök emlék marad a kazah Tobol, a szlovák Slovan Bratislava és az azeri Qarabag elleni párharc is. Sajnáltuk, hogy a harmadik körben elvéreztünk, de a visszavágót követően el kellett ismerni, a jobbik csapat jutott tovább. Az azeri együttes ellen is beleadtunk mindent, sajnos ez most kevés volt a továbbjutáshoz.”

Az FTC csütörtökön az Európa Liga rájátszásában lép pályára, az ír Shamrock Roverst fogadja a Groupama Arénában.

Az Európa Liga csoportköre is jelentős fegyvertény lenne. Az ír csapatról egyelőre keveset tudunk, de biztos vagyok benne, a szakmai stáb alaposan feltérképezte következő ellenfelünket. Bízom benne, hogy csütörtökön is szerephez jutok.