Megtorlatlanul maradt brutális belépő borzolta az idegeket a nyitófordulóban. A Vasasnak megint mindent lehet?

Az NBI nyitófordulójának talán legvitatottabb jelenete volt, amikor a két kecskeméti gyökerű csapat meccsén a piros-kék Pátkai nyújtott lábbal, súlyosan sérülésveszélyes módon találta el kecskeméti ellenfele bokáját. Erdős játékvezető le se fújta az akciót és a VAR szobában ülők sem érezték úgy, hogy közbe kellene lépni, noha megnézték az esetet.

Majdnemhogy egyedül vannak ezzel, az M4 Sport megszavaztatta olvasóit, akiknek 93%-a szerint ki kellett volna állítani a Vasas hentesét. Nemcsak a szurkolók vélekedtek azonban így. Szabó Zsolt korábbi játékvezető is értetlenül állt az eset előtt: „Nálam ez egyértelműen piros lap lett volna, ha még aktív lennék, s én vezetem ezt a meccset. Erdős nem látta vagy elnézte. Persze van ilyen, de kérdés, ha már van VAR, akkor a videóbírósok miért nem segítettek neki? Meglehet, Pátkai eltalálta a labdát is, de nagyon sérülésveszélyes szituáció volt, kisebbért is állítottak már ki játékost. Tudom, vizsgálták, de aki látta ezt a szituációt, annak egyértelmű, hogy ez súlyos szabálytalanság volt, és kiállításnak kellett volna következnie.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy ráadásul Pátkainak egy éven belül ez már a második súlyos sportszerűtlensége volt, amit megúszott. Tavaly novemberben a Haladás ellen lerántotta, majd leköpte ellenfelét, de se a meccsen, se később nem büntették meg ezért, noha a szombathelyiek a videós bizonyítékokkal az MLSZ fegyelmi testületéhez fordultak. Mindhiába…

Mindez nemcsak azért aggályos, mert hibázott a VAR (a nyári továbbképzésről dicshimnuszok zengtek…), hanem azért is, mert felmerül a kérdés, hogy miért néztek félre. A Vasas főszponzora ugyanis az MLSZ elnöke, Csányi Sándor által vezetett bank, aki ráadásul stratégiai döntések szintjén is belefolyik a klub életébe, hiszen egyértelműen ő döntötte el, hogy nem igazolhat légiósokat az újonc együttes. Az MLSZ első embere azonban nemcsak a Vasas életében játszik jelentős szerepet, hiszen a MOL FC névadó szponzorának is igazgatósági alelnöke, illetve a Társaságirányítási és Javadalmazási Bizottságának elnöke.

Ennek tükrében csak remélni tudjuk, hogy a mostani eset nem lesz jellemző és ezután már nem fognak félrenézni szervilizmusból a VAR szobában, ha az MLSZ elnök érdekeltségi körébe tartozó valamelyik csapat számára kedvezőtlen döntést kellene meghozni, hiszen mi 2006-ból pontosan tudjuk, milyen az, ha a Vasas felé lejt a pálya az MLSZ-nél…