Az Omonia Nicosia új igazolásként mutatta be, azóta viszont már a FIFÁ-t emlegetik a ciprusiak.

Didier Lamkel Zé már mindenben megállapodott az Omoniával, amikor meggondolta magát, és útnak indult Magyarországra. A ciprusiak már belengették, hogy a FIFA-hoz fordulnak.

Több ciprusi lap is beszámolt róla, hogy Magyarországra, a Ferencvároshoz tart Didier Lamkel Zé, a Royal Antwerp kameruni válogatott játékosa, aki a napokban már megegyezett az Omoniával a Ciprusra igazolásról, de az utolsó pillanatban visszamondta az egyezséget, hogy az FTC-be szerződjön. Az egyik erről szóló cikket maga a futballista is megosztotta Instagram-sztorijában.

Omonia helyett Fradi?

Lamkel Zé előző napjai – egész karrierjéhez hasonlóan – igencsak kalandosra sikeredtek. A futballista érkezését ugyanis két nappal ezelőtt bejelentette a ciprusi Omonia, ám a játékos az utolsó pillanatban meggondolta magát, megtagadta az orvosi vizsgálatokat, és útnak indult Magyarországra. Az Omonia hétfő este közleményt is kiadott az ügyben.

Tájékoztatunk mindenkit, hogy Didier Lamkel Zé átigazolása nem fog megvalósulni, mivel a játékos megtagadta az orvosi vizsgálati eljárás lefolytatását, ami alapvető feltétele volt annak, hogy az Omoniához csatlakozzon” – írták közleményükben a ciprusiak. “Didier Lamkel Zé tegnap este érkezett Ciprusra, miután a Royal Antwerpen csapatával írásbeli hivatalos megállapodás köttetett a megszerzéséről, amelyet mindkét klub és a játékos is aláírt, valamint egy elvi megállapodást is kötöttünk a játékossal, amelynek minden feltételét az Omonia és a játékos is elfogadta és aláírta. Az orvosi vizsgálatokat mára tűzték ki, a játékos azonban különböző kifogásokkal és hazugságokkal megtagadta az orvosi vizsgálatot, és késő délután elutazott Ciprusról Magyarországra. A mai fejleményeket követően mind Didier Lamkel Zétől, mind leendő csapatától, illetve a FIFA-tól is követelni fogjuk a jogaink érvényesítését.

Ezek alapján Lamkel Zé ferencvárosi szerződésére lehet esély – a játékos egyébként már áprilisban is azt állította, hogy a Fradiba szerződhetett volna -, igaz, kérdés, mennyire riasztó a ciprusi egyesület figyelmeztetése, amit a klub sajtómunkatársa, Andreas Dimitrou is megerősített a sport-fm.com-nak.

Megállapodtunk a játékossal és az Antwerppel, és aláírtuk az előszerződést. Ezt követően megszervezték a játékos érkezését, és vasárnap le is szállt Cipruson. Hétfőn elkezdett kifogásokkal és hazugságokkal előállni, nevezetesen azzal, hogy fáj a feje és a lába. Tájékoztattuk az Antwerpet az egész ügy alakulásáról. Később találkoztunk vele, és a játékos elismerte, hogy kapcsolatban áll a Ferencvárossal. Elmagyaráztuk neki, hogy nem mehet más csapathoz. Megértőnek mutatkozott, és új időpontot beszéltünk meg a délutáni orvosi vizsgálatokra. Végül ahelyett, hogy eljött volna, Páfoszon keresztül elhagyta Ciprust. A ferencvárosiaknak nem volt engedélyük arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a játékossal. Beszéltünk a magyar klubbal, és elmagyaráztuk a problémát, valamint azt, hogy tiszteletben kell tartaniuk az előírásokat. Szóban tagadták, hogy kapcsolatban állnak egymással, mi kértük, hogy írásban is tájékoztassanak minket, de ez nem történt meg. Minden jogunkat a FIFA-n keresztül fogjuk érvényesíteni, és erről tájékoztattuk a Ferencvárost is.

Lamkel Zé múltja

Lamkel Zének nem ez az első furcsa ügye karrierje során. 2021 januárjában például – amikor Bölöni László futballistája volt, szintén a Royal Antwerpben – szeretett volna a téli átigazolási időszakban a görög Panathinaikoszba szerződni. Mindezt úgy próbálta elérni, hogy csapata edzésére az Antwerp legnagyobb riválisának, az Anderlechtnek a mezében érkezett. A klubot sem kellett félteni, amikor meglátták az akcióját, egész egyszerűen nem engedték be a klubházba, a kellemetlen szituációt meg is örökítették a fotósok. Tettéért a tartalékcsapatba száműzték, ám miután bocsánatot kért, visszatérhetett a felnőtt együtteshez, ahol remekelt, 7 gólt szerzett, valamint 3 gólpasszt is kiosztott. Végül 2021 tavaszán távozott, és nagy meglepetésre a Dunaszerdahelyhez szerződött, 4,5 millió eurós értékével a bajnokság legdrágábbja lett, és óriási fogásnak is tűnt, ám fél évvel később, két bajnoki góllal és három gólpasszal a háta mögött szintén balhésan távozott.

A játékos nyilvánosan, több alkalommal is kifejezte távozási szándékát. Szerettük volna lezárni a találgatásokat, ezért úgy gondoltuk, hogy ez a legjobb megoldás minden érintett fél számára. Nem akarunk olyan klub lenni, amelyet a játékosok csak kényszermegoldásként választanak, miközben csak a saját érdekeiket tartják szem előtt – kommentálta akkor Lamkel Zé távozását Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója.

A támadóposzton bárhol bevethető játékos előző szezonjában volt a dunaszerdahelyi DAC, az orosz Khimki és a francia élvonalbeli Metz játékosa is. A szlovák élvonalban 7 meccsen 2+3 volt a gól+gólpassz mutatója, az oroszoknál három meccsen kétszer volt eredményes, míg a Ligue 1-ben kilenc bajnokin háromszor. A 2020/21-es szezonban 21 belga bajnokin 8 gólig és négy gólpasszig jutott.

Csakfoci