Hokisaink Svédországból érkező fiataljával beszélgettek.

– Hogyan kerültél anno Svédországba?
– 11 éves koromban költöztem ki Svédországba a családommal, miután a testvérem már egy éve kint élt, ő is jégkorongozott. Ő egy svéd szakember segítségével került ki, aki a MAC utánpótlásában volt az edzője.

– Milyen rendszerben játszottál odakint, miben tér el a svéd modell a Magyarországon tapasztaltaktól?
– Svédországban az utánpótlás bajnokságok a csapatok jóval nagyobb száma miatt területekre vannak osztva, középiskolás kortól pedig regionális bajnokságok vannak. Én ezt az időszakomat a karlskronai és a boråsi jégkorong akadémiákon töltöttem. 15 éves korig Svédországban az a legfontosabb hogy mindenki egyforma játékidőhöz jusson, és talán a legfontosabb különbség, hogy ott nincsen olyanfajta eredménykényszer már az utánpótlásban, mint itthon Magyarországon.

– Az előző szezont a MAC-nál kezdted, az idény végét azonban ismét Svédországban zártad. Milyen érzés volt hazajönni és miért alakult úgy, hogy szezon közben mégis visszamentél?
– Számomra sokat jelentett, hogy visszatérhettem a nevelőegyesületemhez, de már felnőtt játékosként. Kezdetben minden jól alakult, azonban az azt követő időszakban nem úgy jött ki a lépés, ahogy elterveztem, ezért úgy döntöttem, hogy visszaköltözöm Svédországba.

– Ezután miért döntöttél úgy, hogy mégis Magyarországon fogsz jégkorongozni, és miért pont a Ferencvárosnál?
– Tavaly is úgy éreztem, és most is úgy érzem, hogy számomra még mindig van esély a fejlődésre itthon, amit szeretnék is maximálisan kihasználni. Jött egy lehetőség a Ferencvárostól, ami számomra szimpatikus volt, így nem is hezitáltam sokat a döntésen.

– Milyen saját magaddal szemben meghatározott elvárásaid vannak a szezonra?
– Szeretném megmutatni, hogy helyem van a csapatban, és hogy lehet rám számítani, illetve a céljaim között szerepel az is, hogy hosszabb távon a csapat egyik meghatározó játékosa legyek.

– A nyár folyamán nem olyan feszített tempóban ugyan, de folytatjátok az edzéseket, így a konditeremben már volt lehetőséged találkozni a fiúkkal, mit gondolsz a csapatról?
– Az eddigiek alapján mindenki rendkívül szimpatikus és gyorsan megtaláltam velük a közös hangot. Remélem, hogy a továbbiakban is így lesz. Szerintem jó keretünk van ahhoz, hogy sikeres legyen a csapat, és hogy elérjük majd a kitűzött céljainkat. Tudjuk, hogy sok munkára lesz szükség a szezon alatt, de remélem, hogy ez majd meghozza a gyümölcsét.

– Mi a benyomásod a klubról és a szurkolókról, üzensz nekik valamit
– Azt tudom, hogy a Ferencváros szinte legendásan egy nagy családnak számít, és már izgatottan várom, hogy én is közéjük tartozzak. Volt már szerencsém a ferencvárosi szurkolók előtt játszani tavaly még a MAC színeiben, és a hangulat mindig a topon volt a csarnokban. Remélem, ez a továbbiakban sem fog változni! Bízom benne, hogy minél többen jöttök majd ki szurkolni, ott találkozunk! Hajrá, Fradi!

A teljes interjú: Fradi.hu