Női kéziseink beállójával beszélgettek.

Hogy tetszenek Elek Gábor edzései? Túl azon, hogy a felkészülési időszak egyetlen sportolónak se a kedvence…
Eddig kifejezetten élvezem az edzéseket, mert nagyon sok játék és verseny van, ez nagyon tetszik, hiszen versengő típus vagyok, ez ad nekem energiát és motivációt azokban a helyzetekben, amikor már fáradt, kimerült vagyok. Persze, az elején kicsit megerőltetőek voltak a gyakorlatok, de napról napra egyre jobban bírjuk a tempót. A nyári szünet után mindig nehéz újrakezdeni, mikor megérkeztem minden új volt számomra és ezáltal sok érdekes dolgot tapasztalok, de boldog vagyok, hogy a Fradinál kezdhettem el az új szezont.

Egy edzőmeccset már játszottunk, s bár a pénteki elmaradt, szinte minden héten két mérkőzés szerepel a felkészülési programban. Mennyire könnyíti ez a napi munkát?
Szeretem, hogy ilyen „gyorsan”, egyből meccsekkel kezdtük a felkészülést, nagyon szeretek mérkőzéseket játszani, hiszen így könnyebben hozzá tudok szokni a csapattársaimhoz és a taktikához. A meccsek világítanak rá az igazi lényegre, és mindig másfajta motivációval érkezünk rájuk, mint az edzésekre. Látni lehet élesben a hibákat, amiket edzéseken ki tudunk javítani, és a pozitívumokat, amikre tudunk építkezni. Örülök, hogy van már egy győztes meccsünk, pénteken újra pályára léphettünk volna, de sajnos az a mérkőzés elmarad, viszont így is sűrű a felkészülési programunk, szóval lesz még lehetőségünk bőven a gyakorlásra.

Jutott már rá idő, hogy körülnézz Budapesten, mióta itt vagy?
Igen, volt rá lehetőségem, és már most nagyon tetszik a város. Sokat hallottam korábban Budapestről, de most, hogy itt vagyok, még szebbnek látom, mint amilyennek képzeltem. Így, hogy itt élek, sokkal több lehetőségem lesz városnézésre, éttermek és kávézók látogatására. A belvárosban már jártam Andreával, ha éttermekről van szó, akkor ő egy igazi megszállott, én pedig csak követtem, hiszen tudtam, hogy vele biztosan finomat eszem.

Milyenek az első benyomásaid a magyarországi életről?
Az első benyomásaimról leginkább a klubbal kapcsolatosan tudok nyilatkozni. Már az első napomon láttam, hogy nagyon kevés csapat tud olyan körülményeket biztosítani, mint a Ferencváros, ez nagyon fontos számomra, hiszen idősebb játékosként jó, ha minden egy helyen van, a labdás edzések, a konditermi edzések, valamint minden edzéssel kapcsolatos egyéb lehetőség, a masszőr, a fizioterapeuta, vagy épp a rehabilitációhoz szükséges felszerelések. A magyar emberekkel kapcsolatosan azt tudom mondani, hogy sokszor játszottam már Magyarországon, és nagyon tetszett az „őrület”, ami a női kézilabdát körülöleli. Én is megőrülök a kézilabdáért, ezért úgy gondolom, hasonló a mentalitásom, mint a magyar embereknek, és ennek nagyon örülök.

Néhány hét telt még csak el, de ennyi idő elteltével milyennek látod a csapatot?
Biztos vagyok benne, hogy elég erősek vagyunk a céljaink eléréséhez. Az ennyi idő alatt is látszik, hogy mindenki nagyon szorgalmas és mindent belead az edzéseken. Ez nagyon fontos, hiszen hosszú szezonunk lesz, a bajnokságban, a kupában és a Bajnokok Ligájában is jól kell teljesítenünk egészen jövő júniusig. A legfontosabb, hogy mindenki egészséges maradjon. Úgy érzem, hogy ez a keret, ha elkerülik a sérülések, és olyan mentalitással dolgozik a szezon végéig, ahogyan eddig láttam, sokra viheti.

Fradi.hu

– Hogyan teltek az első napjai, hetei a Ferencvárosnál?
– Köszönöm szépen, minden rendben, napról napra jobbak leszünk. A csapattársaim is kedvesen fogadtak, örülök, hogy találkoztunk és együtt készülünk, jó egy ilyen csapat tagjának lenni.

– Hogy tetszik Budapest? Igaz, ellenfélként számtalanszor járt már itt.
– Igen, ismerem a várost, és továbbra is szépnek, barátságosnak találom.

– Milyen emlékei fűződnek a Fradi csarnokához?
– Az biztos, hogy egy nagyon fontos meccset megnyertünk a Buducsnoszttal a Ferencváros ellen, az a legemlékezetesebb. Ezt a csarnokot kifejezetten kedvelem, mert nagyszerű a hangulata, és a szurkolók rendkívül hangosak. Ellenfélként is szerettem itt játszani – amikor jöttem az aktuális csapatommal, mindig tudtam, hogy fantasztikus atmoszféra vár ránk.

– Biztosan sok lehetősége volt, miért éppen a Ferencvárost választotta?
– A legjobb megoldást szerettem volna megtalálni, és ezt most az FTC jelentette. A szakosztály vezetője és a vezetőedző is felhívott, beszélgettünk, utána úgy döntöttem, ide szerződöm. Ugyanúgy gondolkodunk a célokról, a közönség pedig hozzám hasonlóan meg tud őrülni egy-egy mérkőzésen, és ezt nagyon szeretem.

– Mit gondol, mi lesz a Ferencváros fő erőssége? Nevekre nagyon erősnek tűnik a keret.
– Már az előző évadban is remek együttes volt a Fradi, és sajnálom is, hogy nem jutott tovább a Ljubljana ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Úgy gondolom, a képességeik adottak voltak, hogy tovább meneteljenek, de ilyen a kézilabda és ez a sorozat, elég egy rossz periódus, és minden megváltozik. Nekünk most az a feladatunk, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a következő idényre, és elhiggyük, képesek vagyunk bejutni a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. A legfontosabb mérkőzéseken kell majd a legjobbunkat nyújtanunk. A final four elérése nagyon fontos lenne a klubnak, nekünk, játékosoknak és a szurkolóknak is, mert abban biztos vagyok, hogy az MVM Dome jövőre a mi drukkereinkkel lenne tele.

– Az eredmények elérésben fontos szerep hárulhat önre.
– Én örülök, hogy Béatrice Edwige-zsel és Kisfaludy Anett-tel hárman osztozunk ezen a poszton, mindketten kiváló játékosok, öröm számomra, hogy együtt dolgozhatunk. Így tanulhatok, bizonyítanom is kell, és segíthetjük egymást, aminek köszönhetően nagyon erősek lehetünk beállóban. Ezen a poszton is rengeteg energia kell támadásban és védekezésben is, de ha hárman vagyunk, könnyebb elosztani a terheket. Így aztán nem elsődleges, hogy mennyit játszom, mekkora lesz a szerepem, úgy akarom segíteni a csapatot, ahogy most a társaim segítenek engem a felkészülés első szakaszában.

– A BL négyes döntőjéről már tett említést, amely évről évre nagy álom a Ferencváros számára. Reális ennek a célnak az elérése?
– Ahogy mondtam is, a klub és én is a final fourt akarjuk. Az előző idényben Romániában, a CSM-mel nem sikerült bejutnom a végjátékba, de most újra meg szeretném mutatni magam, ezúttal már a Fradi mezében. Addig persze hosszú az út, kemény csoportba kerültünk, úgy kell lépésről lépésre haladnunk, hogy hiszünk egymásban, és képesek leszünk együtt jó teljesítményt nyújtani. Nagyszerű játékosaink vannak, minden adva van a célok eléréséhez, csak egészségesnek kell maradnunk. Nincs mitől tartani.

– A magyarországi sorozatoktól mit remél?
– A csapat remek munkát végzett az előző évadban, hiszen megnyerte a Magyar Kupát, és mindössze egyetlen találat döntött a bajnoki címről. Kívülállóként is érdekes volt figyelni, hogy az FTC tudja, miként kell a Győri ETO ellen játszani. Teljesen mindegy, milyen csapata van a Rába-partiaknak, a Fradi nem ijed meg. Amikor néztem ezeket a párharcokat, előfordult, hogy lehetetlennek tűnt a Ferencváros számára a győzelem, aztán mégis nyert. De az egész bajnokság kiélezett lesz, a Magyar Kupában a címvédés a célunk, a bajnokságban pedig ezúttal a magunk felé billentenénk a mérleg nyelvét.

NSO