Clubunk elnökét kérdezték a tegnapi csodás győzelem után.

A külföldi játékosoknak is meg kellett érteniük, miért volt ez a felhajtás a Slovan – Ferencváros párharc körül, miért volt telt ház Budapesten és Pozsonyban, hogy tudják, magyarok élnek a határon túl is, és azt is, hogy mi történt 30 évvel ezelőtt” – nyilatkozta a Fradi elnöke Kubatov Gábor, aki szerint a felvidéki magyarokért és a mintaértékűen viselkedő ferencvárosi táborért is küzdöttek szerdán a BL-selejtező 2. fordulójának visszavágóján.

Persze, nagyon sok dimenziója van ennek a győzelemnek, elsősorban a pályán meg szakmailag. Ez egy nagy győzelem, főleg úgy, hogy Budapesten egygólos hátrányt szedtünk össze, és ma is szépítettek, tehát hullámzó volt… De ma sok mindenkiért futballoztunk” – fogalmazott a pozsonyi győzelem és továbbjutás után az M4 Sportnak a zöld-fehér klub elnöke, aki maga is ott volt azon a bizonyos 1992-es mérkőzésen, amelyen minden ok és figyelmeztetés nélkül rontottak rá a szlovák kommandósok a Fradi-táborra a két csapat Bajnokok Ligája-selejtezőjén.

Az egy nagyon nehéz helyzet volt harminc évvel ezelőtt: összeverték az összes barátomat és a kocsinkat, a meccs elejére a rendőrök miatt nem értem be, szóval nehéz volt. És nekem az egyik legnagyobb meccsélményem, amikor ott, az Üllői úti stadionban elénekeltük a Himnuszt, és bár akkor nem sikerült a továbbjutás, de egy óriási lelki töltet volt annak a Fradinak akkoriban” – mondta, hozzátéve, szerdán a felvidéki magyarokért, és persze a Fradi-táborért is futballoztak, amely „mintaértékűen viselkedett idáig”. „Nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen háborús helyzetet úgy meg tudunk szelídíteni, hogy a meccs ilyen becsületesen, tisztességesen fusson.” A klubelnök szerint nyilván letörtek voltak a budapesti vereség után, azonban „annak a meccsnek a statisztikái is jól mutattak”, igaz „nem statisztikát kell megnyerni, hanem a meccset”, ezért is nagy elégtétel a mostani, pozsonyi győzelem.

A Ferencváros – első magyar csapatként – egymást követő negyedik évben lesz ott valamelyik európai kupa csoportkörében, de hosszú út vezetett idáig. „Egy csomó minden megváltozott, nemcsak infrastruktúrában és felszereltségben, hanem a csapat értéke is sokkal nagyobb lett. És azért egy ilyen értékű csapattal tulajdonképpen elvárás” – reagált a felvetésre. „Mikor a Bajnokok Ligája csoportkörében voltunk, toronymagasan mi voltunk a legkisebb költségvetésű klub, de valahogy azt érzem, hogy mi mindig tudunk egy rövidebb utat, mindig tudunk egy trükköt, amivel ezt a pénzbeli különbséget ki tudjuk egyenlíteni. Abban reménykedem, ha nagy csapatok jönnek szembe, akkor most is meg tudjuk állni a helyünket” – mondta.

A pozsonyi meccset megelőzően a csapat és a szakmai stáb együtt idézte fel, mi történt 30 évvel ezelőtt a Slovan otthonában, amivel az volt a cél, hogy „a külföldi játékosok is megértsék, hogy mi történik a stadionban, bár a pályán nekik hideg fejjel kell futballozni”. „A végén lehetnek érzelmek, de a pályán minden koncentrációdat elveszíted, hogy ha érzelmeid vannak. Úgyhogy arra kértük őket, nézzék meg, tudják, miért van ez a felhajtás, miért van telt ház, hogy tudják, magyarok élnek a határon túl is, és hogy mi történt 30 évvel ezelőtt.

M4 Sport