Pólósaink vezetőedzőjével, a magyar válogatott új szövetségi kapitányával beszélgettek.

Kért gondolkodási időt Vári Attila telefonhívása után?
Kértem. A családom és a Ferencváros miatt is összetett volt a kérdés, hogyan tudnám elvállalni a felkérést. Óriási megtiszteltetés volt, hogy rám gondoltak, aligha jön el egy ember életében túl sokszor a lehetőség, hogy a hazája válogatottját irányítsa. Ugyanakkor a Fradi nagyon fontos számomra, nagyon szerettem volna, hogy ne sérüljön a klub érdeke se, és a lehető legfolyamatosabb maradjon a csapat mellett a munka. Nyilván nem sok időről beszélünk, ilyenkor nincs is túl sok idő. Próbáltam minél többet beszélni a családdal, ez még folyamatban is van, át kell beszéljem a gyerekeimmel, a párommal, hogy mi lesz a következő hetek, hónapok programja. Hazudnék, ha azt mondanám, nincsenek e téren félelmeink, de hiszem, hogy mindent meg fogunk oldani.

­Ki vetette fel először a lehetőségét, hogy a következő egy évben egyszerre dolgozzon szövetségi kapitányként, és maradjon az FTC szakvezetője is?
A Ferencváros. Nem lett volna egyszerű megszervezni, hogy azonnal váltsanak a csapat élén. Örülök, hogy megadatott rá az esély, hogy így menjünk neki ennek az egy évnek.

­Ha nem ilyen szerencsés az együttállás, és belekényszerül, akkor melyik kispadot választotta volna?
Talán azzal, hogy még szavakba öntenem se sikerül pontosan, mekkora megtiszteltetésnek tartom a szövetségi kapitányi felkérést, már meg is adtam erre a kérdésre a választ.

Mi a következő napok programja?
Eredetileg már az edzőtáborba kéne készüljön a csapat. A legfontosabb, hogy a következő napokban minden játékossal szeretném felvenni a kapcsolatot azok közül, akik az elmúlt időszakban a válogatott keretéhez tartoztak, azokkal, akik részt vettek a világbajnokságon, illetve azokkal, akiket én gondolnék még behívni. Tamás felajánlotta a segítségét, hogy rendelkezésemre bocsát minden papírt, információt arról a felkészülésről, amit ő tervezett a szakmai stábjával. Ez egy jó kiindulási alap lesz, még akkor is, ha biztos lesz olyan része, amit én másként és továbbgondolok majd. A legfontosabb most az, hogy a játékosok minél hamarabb nyugalomra leljenek – nekik sem volt egyszerű ez az időszak a bizonytalanságok miatt.

A mostani megbízása a 2024-es olimpia végéig szól. Mivel lenne elégedett, ha két év múlva ugyanitt beszélgetnénk?
Egy olimpiai arannyal.

A teljes beszélgetés: Index