A Tobol elleni duplázó Adama Traoréval beszélgetett a sportnapilap.

– Tud róla, hogy jubileumi gólt szerzett a Tobol elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóján?
– Igen, mondták nekem a Fradinál. A meccs előtt nem tudtam róla, hogy történelmi gólt lőhetek, és egyébként sem valószínű, hogy a mérkőzés hevében eszembe jutott volna. Csupán a csata másnapján mondták, hogy mérföldkövet jelentett. Boldog vagyok, hogy a sorozatban én szereztem a klub századik gólját.

– A földre ereszkedve, arcát a fűbe temetve néhány másodpercig mozdulatlanul ünnepelt. Mire gondolt azokban a pillanatokban?
– Számomra fontos a hit. Hálát adtam Istennek, hogy erre az útra terelt, hogy megadatik ilyen pillanatok átélése. Feküdtem a fűben, sok minden átfutott az agyamon, öröm volt hallani a szurkolókat. Hihetetlen erőt adtak, még inkább motiváltak.

– Máris elmondhatja, hogy jó döntést hozott, amikor a nyáron elfogadta a magyar bajnok ajánlatát?
– Ebben eddig is biztos voltam. A Ferencváros nagy múltú klub, az elmúlt években rendszeresen szerepelt a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga csoportkörében, ez vonzóvá teszi a csapatot a külföldi futballisták szemében. Az én esetemben is így volt. Mielőtt igent mondtam volna, néhány mérkőzését megnéztem a világhálón, és miután azok is meggyőzőek voltak, nem kellett sokat gondolkodnom. A Fradi nagy egyesület, már a meccseket látva is éreztem, ha ide jövök, én is sokat nyerhetek. Jó döntést hoztam.

– Előző állomáshelyén, a moldovai Sheriff színeiben gólt rúgott a Bajnokok Ligája csoportkörében az Inter­nazionale és a Sahtar Doneck kapujába is, valamint gólpasszt adott a Real Madrid ellen. Melyikre a legbüszkébb?
– Három egyes vereség ide vagy oda, az Inter elleni gólomra, mégiscsak egy világhírű csapatnak lőttem. Pontosan emlékszem rá, a bal oldalról érkezett a labda szabadrúgásból az Inter kapuja elé, én pedig mindenkit megelőzve a bal felső sarokba fejeltem.

– Kinek rúgna legszívesebben gólt a Ferencváros színeiben?
– Erre most még nem tudok válaszolni. Előbb jussunk el a csoportkörig, aztán meglátjuk, kikkel kerülünk egy csoportba.

– Támadó szellemű játékos, ahogyana szakemberek fogalmaznak, abban a zónában minden poszton otthonosan mozog. Mégis, hol a leginkább?
– Szeretek a szélről indulni, de középen is feltalálom magam. A Ferencváros szakmai stábja pontosan tudja, hol nyújthatom a legjobb teljesítményt.

– Mali fővárosában, Bamakóban született, pályafutása során élt Kongóban, Franciaországban, Szaúd-Arábiában és Moldovában is. Magyarország, a magyar főváros hogy tetszik?
– Budapest gyönyörű. Korábban sohasem jártam még itt, a szerződésem aláírásakor jöttem először Magyarországra. Amit eddig láttam, nagyon tetszik, a Duna-part csodálatos. Egyelőre egyedül költöztem, július végén csatlakozik hozzám a családom, onnantól még inkább otthon érzem majd magam. Ők a legfontosabbak, mindig, mindenben támogattak, nélkülük nem jutottam volna el idáig.

– Szerdán, a Slovan elleni BL-selejtezős párharc első, Budapesten rendezendő meccsén is betalál?
– Azon leszek, de a lényeg a továbbjutás.

– Hallott a két klub közös múltjáról,a harminc évvel ezelőtti botrányos eseményekről, amikor kommandósok támadtak rá az FTC szurkolóira a Slovan stadionjában rendezett BL-selejtezőn?
– A Fradinál beszéltek róla, sőt, készítettek nekünk egy rövid videót, hogy ne csak halljuk, hanem lássuk is, mi történt anno Pozsonyban. Egymás közt is téma volt a Slovan elleni mérkőzés jelentősége, s abban egyetértettünk, a párharc egyik mérkőzése sem lesz könnyű.

– Azért megoldható a feladat?
– A célunk egyértelmű, tovább akarunk jutni a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójába. Szerdán hazai pályán előnyt kell szereznünk a szlovák bajnok ellen, tudjuk, hogy telt ház, fergeteges hangulat vár ránk. Eddig egy meccset játszottam a Groupama Arénában, azt megnyertük, remélem, megmarad a százszázalékos statisztikám.

NSO