Wukovics Lászlót kérdezték a szlovákok elleni párharcról.

Mielőtt még felidéznénk a sosem felejthető, 1992-es, Slovan Bratislava – Ferencváros BEK-mérkőzést, arra lennénk kíváncsi, hogy tetszik az „új” Fradi?
A Tobol elleni visszavágón nagyon jól játszott a csapat. elég jó százalékban használták ki a helyzeteket a játékosok. Minden mérkőzésen legalább ilyen hatékony támadójátékra lenne szükség. Természetesen már a Slovan ellen is!

Ki tetszett a legjobban?
Már az első találkozó után is említettem, hogy Adama Traoré nagyon jó igazolás! Látszik, hogy van benne dinamika, jól cselez, gólérzékeny, de ha arra van szükség, ki is szolgálja a társakat. Ha így folytatja, főnyeremény lehet a Ferencváros számára!

Miként fogadtad, hogy a következő körben a Slovan Bratislavával meccsel a Fradi?
Már akkor felfigyeltem erre a párosításra, amikor még csak lehetőségként emlegették, hogy összekerülhet a két csapat. Láttam a Dinamo Batumi elleni visszavágót, egyértelműen jobbak voltak a grúzok, a Slovan csak nagy szerencsével jutott tovább.

A szlovákok hosszabbításban kiharcolt győzelme után eszedbe jutott a 30 évvel ezelőtti találkozó, amelyen a Fradi kezdőcsapatában szerepeltél?
Persze… Amikor a második félidőben kinéztünk a lelátóra, csak annyit láttunk, hogy a 60. perc környékén berontottak a kommandósok a Fradi-tábor szektorába, és válogatás nélkül ütöttek mindenkit, férfit, nőt, vagy éppen gyermeket. Sokkoló volt, még ma is beleborzong az ember az emlékekbe, annál is inkább, mert szülők, rokonok, barátok is ott ültek a lelátón. Az én édesapám is. De miután kiderült, hogy újra a Slovannal került össze a Fradi, egyből az jutott eszembe: itt a lehetőség a visszavágásra – a pályán…

Édesapád mit mesélt a történtekről?
Szerencsére ő különösebb atrocitás nélkül megúszta az attakot, de ő is azt mondta: a szlovák kommandósok minden előzmény nélkül rontottak be a szektorba, és gondolkodás nélkül ütni kezdték a magyarokat…

Arról is olvasni lehetett: még a levonulás is megfordult a fejetekben, de a Fradi vezetőedzője, Nyilasi Tibor határozottan közölte, szó sem lehet ilyesmiről!
Természetesen ránk, játékosokra is hatással voltak a történtek. Nem azt mondom, hogy emiatt kaptunk ki 4-1-re, de a lelátón zajló „háború” nyilván rányomta a bélyegét a teljesítményünkre. Lipcsei Peti kérdezte meg Nyílt, hogy levonuljunk-e, de Tibi ellentmondást nem tűrően ránk szólt: bármilyen nehéz, végig kell játszanunk a találkozót, hiszen mégis csak egy Bajnokcsapatok Európa Kupája-mérkőzésről – ekkor még így hívták – volt szó, így a levonulásnak nagyon súlyos következményei lettek volna…

Nem nehéz kitalálni: nem csak a 4-1-es vereség miatt volt a lefújás után síri csend a Ferencváros öltözőjében…
Természetesen mindenkire hatással voltak a történések, de igazán akkor szembesültünk azzal, hogy milyen érthetetlen és otromba támadás érte a szurkolóinkat, amikor már Magyarországon, Mosonmagyaróvárnál megállva találkoztunk a mérkőzést közvetítő, áldott emlékű Knézy Jenővel és Kovács Kokó Istvánnal. Ők szemtanúként mesélték el, hogy a fradistáknak milyen atrocitásokat kellett átélniük…

A jelen Ferencvárosával kezdtük, fejezzük is be velük: kimondható, hogy ma már a magyar bajnokcsapat a párosítás esélyese?
Már csak azért is, mert a Transfermarkt szerint a Fradi-játékosok kétszer értékesebbek a Slovan labdarúgóinál. Ez persze kevés lenne a sikerhez, éppen ezért a Tobol ellen látott, önbizalomtól duzzadó játékra lesz szükség. Egy másodperc esélyt sem szabad adni arra, hogy a Slovan futballistái elhiggyék, van keresni valójuk ellenünk. Mint ahogy már utaltam rá: a pályán kell elégtételt vennünk a 30 évvel ezelőtt történtekért!

Mandiner