Manci mellett a gólszerző Lipcsei Pétert és Wukovics Lászlót kérdezték a ’92-es pozsonyi mérkőzésről.

A gyepen harminc éve a Slovan 4-1-re nyert, a visszavágó 0-0-t hozott, így az FTC kiesett. De még a játékosokat is jobban aggasztotta, ami a lelátón, a szurkolókkal történt: a második félidőben fekete maszkos szlovák kommandósok törtek be közéjük, gyakorlatilag válogatás nélkül ütlegelték a fradistákat, akik több ezren látogattak ki. Az atrocitások már a mérkőzés előestéjén megkezdődtek. A kommandósok egy borozóban negyven szurkolóra csaptak le, mert állítólag megsértették a szlovákok nemzeti önérzetét, 21 magyart állítottak elő. Egy megvert drukker szerint aztán igazából a találkozón is csak az volt a kérdés, mikor robban ki a balhé – a harmadik szlovák gól után, a 60. percben szabadult el a pokol.

Az a meccs a politikáról szólt, nem a futballról. A rendőrök remek alkalmat láttak arra, hogy odacsapjanak a magyaroknak. Alig várták, hogy akcióba lendülhessenek, a második félidőben neki is láttak, ütöttek akit értek – magyarázta Károly, aki ott volt a brutális akció során a lelátón.

Telek Andrásék a pályán nem is tudták pontosan, mi és miért történik néhány méterre tőlük. A hátvéd a lelátón ülő barátaiért aggódott.

Szörnyű volt látni, hogy a szurkolóinkat verik, de mi a pályán csak azt érzékeltük, valami nagy baj van, a részleteket a meccs után tudtuk meg. Minket is befolyásoltak az események, de nem ezen múlt az a párharc, azon a napon a Slovan volt jobb. Bízom benne, hogy most a Fradi lesz az – mondta Telek.

A Fradi csatára, Wukovics Lászlónak már a bemelegítésnél rossz érzései voltak.

Amikor vonultunk a pályára, mi is tapasztaltuk, hogy méregetnek a kommandósok, és láttuk, hogy bemennek a szektorokhoz. Tudtuk azt is, az előző este többen is nagyon kemény verést kaptak – emlékezett vissza Wukovics. – A játékra koncentráltunk, próbáltuk magunkat függetleníteni mindentől, de ott volt a fejünkben, amit a bemelegítésnél is láttunk. A lefújás után nyilván csalódottak voltunk az eredmény miatt, de ez akkor másodlagos volt, mindenki a családtagjait, a barátait nyomozta. Nekem apukám volt ott, szerencsére őt nem érte baj, pedig válogatás nélkül ütöttek nőket, gyerekeket is.

A rémálomszerű meccsen Lipcsei Péter szerezte az egyetlen Fradi-gólt, ám ez sem szépít az emlékeken.

Borzasztó volt nézni, ahogy megjelentek a kommandósok a lelátón, a szurkolóink pedig menekültek előlük – fogalmazott. – Meccs közben kérdeztem az edzőnket, Nyilasi Tibort, levonuljunk-e a pályáról, de mondta, hogy a BEK-ben ezt nem lehet megtenni, nagyon komoly szankciók vártak volna ránk. Később tudtunk beszélni a szurkolókkal, barátokkal, Kovács István olimpiai bajnok bokszolónk is kint volt, ő is megrázó élményekről számolt be. Többen meséltek arról, hogy a meccs után a buszuk minden ablaka be volt törve.

Azóta a két csapat nem játszott egymássl tétmeccset. Jövő szerdán viszont a selejtező 2. fordulóban, Budapesten találkoznak a felek, a visszavágót egy héttel később rendezik Pozsonyban.

Blikk