A SportRádióban beszélgettek labdarúgó csapatunk sportigazgatójával.

Van önben bármi félelem a Tobol elleni, szerdai visszavágó előtt?
Minden meccs előtt van bennünk egy egészséges mérkőzésláz, és ekkora tétnél az izgalmi fok is mindig magasabb. Minden részletre figyelünk, de ha elkezdődik a meccs, arra már nincs ráhatásunk, a játékosok kezében van a sorsunk, de bízunk benne, hogy közösen elérjük majd a célunkat.

A kazahok elleni, múlt heti első meccsből le lehet vonni bármilyen következtetést?
Nagyon hasznos tud lenni egy ilyen meccs, hiszen testközelből láttuk az ellenfelet. Sok tanulságot le lehet vonni, lehet elemezni és korrigálni a hibákat. Igyekszünk majd ezeket nem újra elkövetni. Ilyen meccs és ilyen, gólnélküli eredmény után sokan mondhatják, hogy nem történt semmi, de a szerzett tapasztalatok nagyon fontosak.

A hosszú utazás mennyire viselte meg a csapatot és egyáltalán mennyire lehet július első napjaiban csúcsformában lenni, amikor a legtöbb európai élcsapat még csak kezdi a felkészülését?
Nagyon nehéz júliusban csúcsformába kerülni, amikor a felkészülés végén vagyunk. Tétmeccs nélkül a szezon egyik legfontosabb meccse vár ránk, ami óriási kihívás, de ez van, el kell fogadni. A maximumot kell hoznunk és megoldani a feladatot. A kazah meccs előtti két napra meg volt az előre meghatározott ritmusunk, a csapat programja. Ezt követően hétfő hajnalban szóltak, hogy korábban kell kimennünk a repülőtérre, így a hétfői, budapesti edzést lemondtuk. Végül az indulásunk nem is változott, de sok mindent borított a programváltozás. Emiatt is lehet, hogy a frissesség, a csapat élessége nem volt az igazi. Egy négyhetes felkészülés végén egyetlen csapat sincs topformában, ehhez kellenek a meccsek.

Mit szól ahhoz, hogy már egy júliusi selejtezőre is elkelt 16 ezer jegy és az sem kizárt, hogy megtelik majd a Groupama Aréna?
Örülünk és büszkék vagyunk. A szurkolóinknak óriási szerepe van a sikerben, ezt mindig ki kell emelni. Biztos vagyok benne, hogy szerdán is olyan erőt adnak majd, ami átlendíti a csapatot a nehézségeken. Fantasztikus érzés, hogy nyáron is ennyien jegyet vettek, reméljük, tele lesz a stadion.

Az európai labdarúgást tekintve, hova helyezhetjük el a mostani Ferencvárost?
A régióban olyan vezető szerepünk van, amit a konkurencia is elismer. Visszajutottunk a sporttérképre, de tudni kell, hogy minden siker nüanszokon múlik, nem szabad magától értetődőnek venni semmit. Nem jön magától az, amit a korábbi években alázattal sikerült elérnünk. Komoly célokkal indulunk, de tudjuk, hogy keményen meg kell dolgoznunk minden sikerért. A Fradi, mint brand nagyot nőtt, a játékosok esetében is vonzóbb név lett a Ferencváros, de még mindig van olyan egy játékos megközelítése során, hogy nem az első vagy a második lehetőségként tekint ránk, ennek ellenére óriásit nőtt az elismertségünk.

Ha a Tobol ellen továbbmegy a Ferencváros, akkor a Konferencia Liga playoff már biztos, a harmadik kör után az Európa Liga, a negyedik után a BL főtábla lenne az eredmény. Nem igazságtalan ez a rendszer?
Lépésről lépésre kell haladnunk. Igazságtalan, mert az UEFA elitkörnek tekinti a BL-t, ami már nem csak a bajnokokról szól. Indulhat a harmadik, negyedik, az EL-győztes, később pedig a régi, sikeres csapatok is. A feladatunk nem lesz könnyebb, de a sportban ez is a szép, hogy lehetetlen dolgokat próbálunk megoldani.

A BL-főtábla szinte csoda lenne.
Tudjuk, de úgy állunk hozzá, hogy a majdnem lehetetlent is sikerüljön elérnünk. Tudni kell, hol van a helyünk, mik a lehetőségeink, mik az erényeink, de szeretnénk borítani a papírformát.

Már egy ideje együtt dolgoznak Sztanyiszlav Csercseszovval, mi lepte meg leginkább az orosz szakemberrel kapcsolatban?
Csercseszov nagyon melegszívű ember a keménysége és a határozottsága mellett is. Nagy szíve van, szeret csapatban dolgozni, figyel arra, hogy jó hangulat legyen csapaton belül, hogy jól érezzék magukat a kollégái. Tiszteletet mutat mindenki felé és már az elején érződött, hogy közvetlen, kommunikatív, szeret dolgozni.

Mindig fontos kérdés a Ferencvárossal kapcsolatban, hogy hol vannak azok a fiatal, magyar tehetségek, akik majd feltűnhetnek a nagyok között?
Az előző szezonban ez a folyamat is elkezdődött. Lisztes Krisztián 16 évesen bemutatkozhatott a felnőttek között, benne nagy potenciál van. Folyamatosan az első csapattal edz, ot volt a felkészülésen is. Őt szeretnénk úgy felépíteni, hogy elérjen az első csapatba. Nagyon értékes játékos lehet Iyinbor Patrick, aki a Vasasban szerepel kölcsönben. Bízunk benne, hogy a Vasasban olyan tapasztalatokat szerez, aminek köszönhetően majd nálunk is szerepelhet. Az U19, az NB III, majd az NB II után fontos, hogy rendszeresen játszhasson, ami a Vasasban könnyebben elérhető a számára. Van nagyjából öt olyan játékosunk, akiben benne van a potenciál, hogy ha maradnak, akkor eljutnak a legjobbakig. Sok esetben – 16 évesen, amikor már külföldre lehet menni, – előfordul, hogy a toptehetségeket nem tudjuk megtartani, hiába teszünk meg sokszor mindent. Kovács Patrik 15 évesen az NB III-as csapattal készült, de az MTK-n keresztül végül Salzburgba került. Mindent megtettünk, de nem sikerült marasztalni. Mindenkinek el kell dönteni, hogy nemzetközileg is elismert csapatba próbálja beverekedni magát, vagy külföldre megy. Kemény és nehéz feladat a csapatba kerülni, mert senki sem ajándékként kapja meg a szereplést.

Csercseszov meddig lát le a korosztályokat illetően?
Sokat beszélünk az utánpótlásról, mindig elmondom neki, kik lehetnek érdekesek. Ha van lehetőség, nézi a második csapatot, az U19-et vagy az U17-et is, mert a Népligetben sokszor van erre lehetőség. Én rendszeresen nézem U15-től fölfelé a meccseket. Figyeljük őket, és amikor lehetőség van arra, hogy a felnőttek közé kerüljenek a tehetségesek, akkor próbálunk lehetőséget adni nekik, akár a válogatott szünetekben.

Lehet a Ferencvárosból Bayern München, ami zsinórban nyeri akár egy évtizeden át a bajnoki címeket?
Ez távlati dolog, szerintem nagy hiba, ha az ember ilyen célokat tűz ki. A következő bajnokság megnyerése a cél, és ha mindig megszenvedünk a sikerért, tudjuk, hogy semmi sem jön magától, és keményen dolgozunk, akkor van lehetőség erre is. Meglátjuk, mit hoz a jövő, most az ötödik bajnoki cím a cél.

Mekkora terhet jelent a bajnoki szereplés a nemzetközi sorozatterhelés közepette?
Mindig a következő meccsre koncentrálunk, de ha szigorúan vesszük, akkor a bajnoki a fontosabb, mert az ad jogot a BL-induláshoz, sőt, már az Európa Ligához is, mert, ha nem vagy bajnok, akkor csak a Konferencia Liga marad. A fő fókusz a bajnoki meccseken van, ehhez hozzá kell szoknia a játékosoknak, és ezt tudatosítjuk az új érkezőkben is. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy három porondon kell helytállni, plusz a válogatottban. Csak ősszel akár 10-12 meccsel többnél járhatunk mint a riválisok, ami óriási többletterhelés, de erre készen kell állni. Az előbb a szenvedést pozitív értelemben vettem, mert ha nem könnyedén mennek a dolgok, akkor is, bármilyen körülmények között a győzelemért játszunk.

A teljes kivonat: Origo