Bálinttal beszélgetett a sportnapilap.

– Az első tétmérkőzés előtt gyakorlatilag képtelenség megmondani, milyen formában vannak a játékosok. Az edzések, edzőmérkőzések alapján mi a megérzése?
– A válogatottaknál számításba vett játékosokkal együtt én is csak a második ausztriai edzőtáborban lehettem ott, ha így vesszük, az újonnan érkező futballistákkal tíz napunk volt összeszokni, megismerni egymást. De úgy vagyok vele, miután kevesebb pihenőnk volt, kevesebbet is kell felkészülni, hiszen gyakorlatilag fitten érkeztünk vissza a klubhoz.

– A Nemzetek Ligájában ragyogó eredményeket értek el a nemzeti csapattal, Angliát kétszer megverték, Németország ellen pedig döntetlent játszottak. Ezek a sikerek mekkora pluszt jelentenek önnek az idény előtt?
– Miután remélhetőleg újabb hosszú évad vár rám, mindenképpen jót tettek a válogatottal elért eredmények. Az angolok elleni két győzelem kisebbfajta csodával ért fel, büszke vagyok rá, hogy ott lehettem a csapattal. A tavalyi Európa-bajnokságon sajnálatos módon nem lehettem ott, így most duplán örültem, hogy volt lehetőségem ilyen kaliberű együttesek ellen pályára lépni.

– Sikerült kipihennie magát?
– Túl sok időm nem volt rá, de ez nem jelenthet problémát. Egy-egy hosszú idény után inkább a mentális pihenés a fontos, testileg is jólesett lazítani, de a lényeg az volt, hogy ne minden nap a labdarúgással keljek és feküdjek. Sikerült szusszannom egyet, és máris itt az újabb kihívás, a Bajnokok Ligája-selejtezőben lépünk pályára.

– Ellenfelük, a Tobol veszélyes lehet, hiszen lendületben van, Kazahsztánban zajlik a bajnokság. Hogyan készülnek ellene?
– Napok óta a meccs a téma. Több felvételt megnézünk a Tobolról, a célegyenesben vagyunk, úgyhogy gyakorlatilag mindent tudunk róla. A szakmai stáb megmutatta a gárda erősségeit, gyengeségeit, legfőképpen a hibáit igyekeztünk megtalálni, hiszen azokat kellene kihasználnunk. Nem tudjuk, milyen taktikával lép ellenünk pályára a kazah csapat, de feltűnő, hogy a legutóbbi négy mérkőzésén, amelyet már az új vezetőedzővel játszott, ugyanabban a szisztémában futballozott. A kazahok melletti érv, hogy ott zajlik a bajnokság, lendületben vannak, ám Ausztriában mi is három felkészülési mérkőzést játszottunk, szóval, nem lehet baj.

– Több mint háromezer kilométert kellett utazniuk a mérkőzés helyszínére – ez gondot jelent?
– Valóban messzire kellett utaznunk, de már hétfőn útra keltünk, lesz időnk az időeltolódást is megszokni. Négy óra a különbség, ezzel mindenképpen számolnunk kell. Odakint gyakorlatilag a mi ritmusunk szerint kell készülnünk, magyar idő szerint délutáni mérkőzést játszunk.

– A klub nagy sikerként könyvelheti el, hogy Tokmac Nguen maradt a Ferencvárosban, illetve új játékosok is érkeztek. Erősebbek, mint az előző idényben?
– Az út elején járunk, de az újak már velünk voltak a második ausztriai edzőtáborban, nagyszerű játékosok érkeztek hozzánk. A beilleszkedésükkel nem lehet probléma, és abban is biztos vagyok, hogy egyikőjüknek sem lesz gond, ha már Kazah­sztánban pályára kell lépnie.

– Posztriválist nem kapott, hiszen belső védők és támadók érkeztek. Örült ennek?
– Ez csak annyit jelent, hogy olyanokkal kell megküzdenem a csapatba kerülésért, akik már eddig is itt voltak a keretben. De ez is mutatja, a védekező középpályás pozíciójában már eddig is erősek voltunk.

NSO