Labdarúgó csapatunk másodedzőjét kérdezték.

Igen, régi gyakorlat[, hogy én Csercseszovval átellenes oldalról figyelem az edzést], a Szocsinál is így csináltuk már. Így könnyebb a hasonló gondolkodású edzőknek igazgatni a játékosokat mindkét oldalról, 90%-ban mindig ezt csináljuk. Én nagyrészt az ellenfél elemzéséért vagyok felelős, ez az én területem. Megpróbálom mindig élőben megnézni az ellenfelet, de jelenleg ez nem mindig lehetséges. Bárhogy is, de időt kell hagyni a tévéfelvétel elemzésére, más forrásból is kell adatokat gyűjteni. Megpróbálok elmerülni a részletekben és ellátni Csercseszovot minden szükséges információval – nem vagyunk könnyelműek.

Nem vagyok otthonos a kazak klubfutballban, de a válogatottat jól ismerem, mert 2020-ban az EB-selejtezőn találkoztunk velük. A Tobilt azonban követem: tudjuk, hogy építi fel az új edző a csapatjátékot, mely játékosok mentek, kik érkeztek, ki sérült. A Tobil szezonja javában zajlik, így aztán az összes meccset kielemeztük.

Csercseszov és Simeone[, aki egy kupaelődöntőn rólam szerzett győztes gólt] nagyon hasonló edzői stílusban hisznek a megannyi edzői felfogás közt. Hogy mi az eredményesebb? Ez a vezetőedző személyiségén múlik, a karakterén keresztül épít kapcsolatot a csapattal. Ha összehasonlítjuk Csercseszovot és Simeonét, akkor látható, hogy nagyon hasonló karakterek. Számukra a rend és a fegyelem a legfontosabb, szigorú ragaszkodás az edzésmódszerekhez, a feladatok részletes kiosztása a csapatban, az edzői stábban és a klubvezetésben egyaránt. Tizenkét éve dolgozom Sztanyiszlav Szalimoviccsal: látva a jelen realitásait, a jelen labdarúgóinak a jellemzőit, egyre jobban és jobban értékelem azokat az edzőket, akik tudják, hogyan kell fegyelmet tartani.

2011 óta érzem, hogy szükség van a munkámra a jelenlegi szerepemben: minden tudásommal a vezetőedzőt segítem. Mint korábban, most a Ferencvárosnál is együtt akarunk fejlődni. Azt nem tudom, mit hoz a jövő, de az biztos, hogy amíg Sztanyiszlav Szalimovics dolgozik, addig készen állok majd arra, hogy a segítője legyek, persze hacsak ő nem dönt másképp (nevet). A vezetőedzői poszt majd akkor merülhet fel, ha Szalamovics visszavonul. Egyelőre nem hallottam semmi ilyesmiről, így nem is gondolkozom önálló munkán.

– Miroszlav Romascsenko