Labdarúgó csapatunk mestere a tiroli edzőtábor zárásakor nyilatkozott az orosz Sport Ekszpressznek.

A sajtóban sok minden megjelenik Dzjubáról, Ozdojevről és sok más játékosról is, akit valahogyan hozzám lehet kötni – ez érthető, de egyikőjükkel sem beszéltem. Artjemen pl. nem is gondolkodtunk, mert a középcsatár poszton már megvagyunk. Amikor egy olyan játékos, mint ő, szabad, akkor sok pletyka születik. Ezek gyakran hamisak. Ha valakire szükségünk van, hivatalosan tárgyalunk, nem titokban.

A második edzőtábort is Ausztriában tartottuk, minden megvan a gyümölcsöző munkához itt. Végre együtt van a csapat. A felkészülés első fázisában 10-12 játékos hiányzott: van aki sérülés, van aki válogatottság miatt. Most alakul ki a Ferencváros új arca, az újonnan érkezettek együtt dolgozhatnak a csapattal. Ez fontos, mert egy játékosnak nem csak önmagában kell jónak lennie, hanem a többiekkel folytatott interakcióiban is.

Kedden volt egy edzőmeccsünk a Karlsruhe ellen, ma [szerdán] volt egy kisebb edzés és megyünk haza. Van aki a válogatottból autóval érkezett, ők külön mennek, a többiek busszal. Kapnak másfél nap pihenőt, aztán újrakezdjük a munkát. Budapesten 35 fok van a hírek szerint, de megtaláljuk a módját a megfelelő munkának.

Az biztos, hogy a Tobil-meccset a hosszú repülőút és a négyórás időeltolódás befolyásolja majd. A stábunknak van némi tapasztalata: az orosz válogatottal egy belgiumi meccsről kellett Kazahsztánba repülnünk a következő meccsre. Tudjuk mit kell tennünk, átbeszéltük a logisztikát, egy részlet sem kerüli el a figyelmünket.

A Tobil edzője már más, mint akivel megnyerték a bajnokságot 2021-ben, megváltozott a taktika, igazoltak néhány játékost. Megpróbáljuk a lehető legjobban kielemezni az ellenfelet, de elsősorban nekünk kell megfelelően felkészülnünk a párharcra. Ott javában zajlik a bajnokság, mi viszont épp elkezdtük a munkát, így a fizikai állapot más a két csapatnál. Ez nem változtat semmin persze: meg kell oldani a kapott feladatot. A Tobil, miután félévig fedett pályán játszott műfüvön, most már a nemzetközi kupára felújított központi stadionban fogadja az ellenfeleit. Már játszottak egy meccset ott és a gyep jónak tűnt a képeken. De ismétlem, magunkkal kell foglalkozni.

[Hogy mikor térek haza Oroszországba?] Ezt többször kérdezték már. A jelenlegi munkámra fókuszálok, nemrég meglátogattam a szabadságom alatt az országot. Másrészt nem szoktam egy helyen dolgozva egy másikról álmodozni. Most a Ferencváros van csak a fejemben, mert egy hét és kezdődik a Bajnokok Ligája selejtezősorozata. Az élet a legnagyobb rendező, ezért aztán ne is találgassunk.

– Sztanyiszlav Csercseszov