Hoki szakosztályunk a 2020-ban kiérdemelt oklevelet vehette át, míg Bence Milák Kristóf felkészülésének segítése miatt részesült elismerésben.

2020 októberében a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) is értesítette a szakosztályt, hogy az utánpótlást Nemzetközi Fair Play Diplomával tünteti ki az integráló sikethokis programért, méghozzá a „Jacques Rogge – Ifjúsági” kategóriában. A koronavírus-járvány miatt a CIFP két évvel ezelőtt nem tudta megtartani szokásos díjátadó ceremóniáját, 2022. június 17-én a Budai Vár frissen rekonstruált Lovardájában viszont bepótolta az eseményt az elmaradt évek díjainak átadásával együtt, így az FTC küldöttsége is átvehette nemzetközi fair play díját.

Nagyon meglepődtünk, hogy idáig eljutottunk, hogy a Nemzetközi Fair Play Díjat megkaptuk. Nagyon örültünk neki természetesen, hallássérültek részéről nem volt még ilyen esemény. Természetesen igyekszünk mindent megtenni a Fradi, a jégkorong szövetség, a gyerekek és a felnőttek részéről, hogy jól működjön a csapatunk. Mi megpróbáljuk nevelni a gyerekeket, hogy tanulják meg, mi az, hogy sport, fegyelem, alázat, tisztelet. Siketek, nagyothallók, implantátumosok és halló gyerekek is vannak már a csapatban. Célunk a halló gyerekekkel, hogy van köztük egy-két tehetséges, aki majd beépülhet a Ferencváros jégkorong szakosztályának utánpótlásába. De vannak itt siketek, akik pedig a siketek felnőtt csapatában fogják a távozókat folyamatosan pótolni.” – mondta a sikethoki csapat vezetője, Mártonffy Máté.

Ha őszinte akarok lenni, akkor ez Mártonffy Máté érdeme elsősorban. Az ő gyereke kezdett el nálunk jégkorongozni, és évekkel ezelőtt kitalálta, hogy mi lenne, ha csinálna egy siketjégkorong csapatot. Egy-két ismerősével elkezdett jégkorongozni, ebből forrta ki magát, hogy most már van egy felnőtt csapatunk, amelyik bajnokságban is indul. Tulajdonképpen ez a csapat a magyar válogatott is, tehát ha van a siketválogatottnak programja, akkor ők indulnak. A díjat azért kaptuk, mert elkezdtünk gyerekekkel is foglalkozni, és az ügyesebb gyerekeket pedig sikerült már beépíteni az ép sportolók csapataiba. Élmény látni, ahogy a közösség befogadja őket, és ők, ahogy beilleszkednek a csapatba. Nagyon büszke vagyok erre a projektre, és azokra a srácokra, akik ebben részt vesznek.” – nyilatkozta a díjátadó gálán Hudák Gábor, az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály szakmai igazgatója.

Ezen az estén vehette át a Fair Play-díjat két kiváló úszónk, Biczó Bence és Márton Richárd (a vébére készülő Ricsi nevében is egykori pályatársa járult a színpadra). A kitüntetést Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke adta át Bencének. S hogy miért kapták? Nos, álljon itt indoklásként az a szöveg, amellyel a szövetség terjesztette fel őket a díjra, és amelyet a Magyar Fair Play Bizottság befogadott.

A két nagyszerű úszó az elmúlt két esztendőben arra tette fel a karrierjét, hogy Milák Kristóf megfelelően készülhessen fel a tokiói olimpiai játékokra, hogy ott aztán eddigi pályafutásának csúcspontjaként arany- és ezüstérmet nyerjen.

2019-ig Milák Kristóf egy klubváltás okán egyedül készült a Duna Arénában, ami több szempontból sem volt ideális, még egy ilyen világklasszis esetén sem.

Végül Biczó Bence és Márton Richárd vállalta, hogy csapattagként együtt készülnek vele egy éven keresztül – mindez a pandémia miatt további egy esztendőt jelentett, ám mindketten zokszó nélkül folytatták vele a kőkemény edzéseket.

E vállalásuk ugyanakkor sokkal több volt, mint hogy két úszó egy világklasszissal edz együtt. Biczó Bence már vissza kívánt vonulni, és elkezdeni a civil életét – végül azonban a 200m pillangó egykori ifjúsági olimpiai bajnokaként úgy döntött, Kristóf érdekében kitolja pályafutása végét, jóllehet épp ezen a távon olyan szinten állt a magyar úszósport, hogy komolyabb sikerre 27 esztendősen már nem gondolhatott.

Márton Richárd pedig más perspektívát látott maga előtt, és be is jelentette, hogy felhagy az úszással, ám sikerült meggyőzni őt, hogy Kristóf támogató társaként talán a saját karrierjét is újraindíthatja.

Mindketten rendkívül fontos szerepet játszottak abban, hogy a közismerten terhelt versenyző-edző viszony Kristóf és Selmeci Attila esetében kellőképp normális maradjon a nagy cél elérése érdekében. Bence higgadtsága és tapasztalata nélkülözhetetlen volt a napi edzésmunka zökkenőmentes elvégzéséhez, míg Ricsi lendülete és odaadása szakmailag jelentett nagyon sokat a felkészülés során.

E két nagyszerű sportoló csodálatos alázata, eltökéltsége, áldozatvállalása példaértékű lehet sokak számára – a Milák Kristóf által elért eredmények pedig rendkívül sokat jelentettek a magyar sportnak és ezen belül a magyar úszósportnak, így Biczó Bencének és Márton Richárdnak közvetve és közvetlenül is igen sokat köszönhet valamennyi sportrajongó.

Fradi.hu, MÚSZ