Női pólósaink vezetőedzőjével beszélgettek.

– Az FTC-Telekom női vízilabdacsapatának öt évvel ezelőtti alapítása óta ott van az együttes mellett, de vezetőedzőként hétéves kihagyás után ült le ismét a kispadra. Milyen volt visszatérni?
– Tavaly féltem tőle. Belegondoltam, hogy te jó ég, hét éve nem ültem kispadon vagy éppen álltam a kispad mellett vezetőedzőként, merthogy azért többnyire állok, de az első meccsen megszűnt ez a félelem. Úgy éreztem magam, mint aki hosszú időre elmegy otthonról, és azon izgul, hogy vajon milyen lesz visszatérni, de aztán rájön, hogy semmi különös nem történt, hiszen itthon van.

– Azért jelentős különbség az eddigi edzői feladataihoz képest, hogy most női csapatot irányít…
– Mindig azt mondom, hogy a fiúk racionálisabbak, a lányok pedig érzelemdúsabbak. A lányokat nem feltétlenül ugyanazzal kell megfogni, mint a fiúkat, ugyanakkor amíg a fiúknál mindig van egy kis kérdőjel, hogy vajon végrehajtják-e, amit mondok, a lányok mindig mindent megcsinálnak.

– Eltelt egy teljes idénye piros lap nélkül!
– Gyanús is lettem magamnak…

– Megszelídült?
– Két magyarázat lehetséges, mindkettő elég rémisztő: vagy öregszem, vagy jobbak lettek a bírók. Az utóbbi is elég ijesztő, mert a bírókat megdicsérni… Hát az nincs ínyemre.

– Milyen volt az első idénye a Ferencvárossal?
– Mivel nagyon közel voltunk a bajnoki döntőhöz, ami jelentős előrelépés lett volna, az elszalasztott esély idénye volt. Több mint harminc éve edzősködöm, és lehet, hogy kicsit nagyképűen hangzik, de én mindig is úgy éreztem, hogy az enyém a legjobb csapat. Ugyan teljesítettük, amit a klub elvárt, vagyis ott voltunk a dobogón – még ha az alsó fokán is –, de ha az enyém a legjobb csapat, akkor ez nekem karcsú. Űrt hagyott bennem az évad, a jövő azonban ígéretes, mert ha tényleg össze tudjuk gyúrni ezeket a játékosokat csapattá, az nagyon jó csapat lehet. Bízom benne, hogy a következő idény már nem hagy bennem űrt, vagy ha mégis, akkor kisebbet.

– Az építkezés nem lesz egyszerű, elvégre a nyáron világbajnokságot és Európa-bajnokságot is rendeznek…
– Mindenképpen könnyebb lesz, mint tavaly volt, akkor ugyanis öt játékosomat kaptam vissza a junior-világbajnokság után úgy, hogy négy nap múlva elkezdődött a bajnokság. Tavaly három napom volt felkészülni, ha most lesz két hetem, máris megnégyszereződik az időm, úgyhogy ez csak jobb lehet, mint az előző nyáron volt.

– Válogatott játékosok érkeztek a Ferencvároshoz, Farkas Tamara, Gurisatti Gréta és Leimeter Dóra is a hazai rendezésű világbajnokságra készül éppen. Erősebb lesz az FTC, mint az előző idényben?
– Azt mondom inkább, hogy más lesz. Úgy érzem, hogy kicsit támadóbb, nyíltabb sisakos Fradi lesz, de ha csak ennyit tudunk, nem lesz nagy sikerünk. Azonban ha emellett meg tudjuk őrizni azt, ami az előző idényben jellemző volt ránk, vagyis hogy jól védekező csapat vagyunk, már jelentős eredményeink lehetnek.

NSO