A Szent István Bazilikát, a Dohány és Rumbach utcai zsinagógát, a Wallenberg emlékparkot is meglátogatták.

Galéria: Origo

Magyarország támaszt nyújt az Oroszország és Ukrajna között kirobbant háború elől menekülőknek, és lehetőségeihez mérten a Ferencvárosi Torna Club is kiveszi a részét a segítségnyújtásból. Klubunk az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban március óta biztosít folyamatos sportolási lehetőséget a hazájukat hátrahagyó ukrán gyerekeknek. A fiataloknak a Fradi akadémiájának korosztályos edzői tartanak fociedzéseket, heti négy alkalommal, amit egy mezzel és egy személyes üzenettel köszöntek meg a gyerekek.

Az U13-as korosztálytól az U19-esig hol ötven, hol akár száz ukrán gyermek rúgja rendszeresen a labdát a Fradi adta szerelésben. A Ferencváros a mindennapi élethez és a sportoláshoz szükséges eszközöket egyaránt biztosítja a gyerekeknek, így a tisztálkodó eszközöktől a sportfelszerelésekig mindenről gondoskodik. Kedden a gyermekek napi edzése után a Ferencváros – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével közösen – sportpályán kívüli programot szervezett a fiataloknak.

Bánki József

Ilyen jellegű kezdeményezésben még nem vettem részt, bár stadiontúrák mellett több, a Ferencváros történelméről szóló előadást tartottam már. Örömmel tettem eleget ennek a feladatnak az ukrán gyerekekért és a Ferencvárosért. A Ferencváros tradíciójának része, hogy mindig segíteni próbál a bajbajutott embereken, legyenek azok egykori játékostársak vagy háború elől menekülők. A Fradi mindig is egy nyitott és szolidáris klub volt, az ukrán gyermekek megsegítésére is ezért indult el ez a kezdeményezés. Vannak köztük kárpátaljai magyar gyermekek és ukrán gyerekek is. Nagyon tetszik nekik a klub által biztosított környezet és hangulat, és mi annak nagyon örülünk, hogy át tudunk adni nekik valamennyit a Fradi szellemiségéből.

Bővebben az eseményről: Fradi.hu, Origo