Ismét üzemel a városszéli álomgyár, az interjúban – a lilák kisebbségi komplexusának szép példájaként – szinte többet foglalkozik velünk Berta, mint a saját csapatával.

Hogyan tudtok versenyképesek maradni az átigazolási piacon, ha az első csapatra költött összegekben egyre nagyobb és élesebb a verseny a klubok között?
Nyilván az esetek többségében a legdominánsabb a pénz kérdése, de a játékosok közül sok olyan példa is van, akik más szempontot is figyelembe vesznek és más alapján is elkezdenek mérlegelni. Itt jön be az a tényező, hogy milyen a magyar labdarúgás környezete. Ha sportszakmai szempontokat veszünk figyelembe, akkor nemzetközi szinten az Újpest FC még mindig egy jó név: 20-szoros bajnok, 11-szeres kupagyőztes. Ezt pedig külföldön is tudják, akárhogyan is alakult a magyar foci elmúlt néhány évtizede. Külföldön még mindig a Ferencvárosnak és az Újpestnek van hívó szava.

Viszont az Újpest még mindig nagy márkának számít.
Igen, az országos márkát kell felépíteni, ahhoz viszont folyamatos kommunikáció kell. Ha ezt nem járatod csúcsra a sportsikerekkel együtt, hogy úgymond az ország csapatává tudj válni, akkor nem nagyon lehet komoly érdeklődésre szert tenni. De ezt is érdemes közelebbről megnézni! Az FTC például a BL-csoportkör után legutóbb „csak” az Európa Liga-csoportkör jött össze és a három hazai meccsükön már nem hozták a nézőszámokat. Az előző derbin például többen voltak, mint az Európa Liga-csoportkör hazai meccsein egyenként tekintve. Sok embernél már nem számít sikernek az EL-csoportkör, mert előtte ott volt a BL. Az ingerküszöb is folyamatosan változok, ami tegnap még szenzáció volt, mára alapvetéssé vált.

Nyilván a tulajdonosváltás is nagyban meghatározza majd a következő szezonját az Újpestnek. Mire lehet számítani, ha átveszi a klubot az új tulajdonosi kör?
Van néhány példa előttünk, mi történhet egy klubnál a tulajdonosváltás után, ha másból nem, az ő hibájukból tanulni kell. És azt is meg kell jegyezni, hogy a gazdasági környezet sem olyan jó irányba mutat egyébként most, abból a szempontból, hogy a futballra fordított pénzek lehet, hogy nem a topkategóriát fogják jelenteni az államháztartásban, mert kisebb problémájuk is nagyobb lesz ennél a gazdasági világválság miatt. Ennek ellenére azt gondolom, a magyar klubfutballnak és a magyar foci nemzetközi megítélésének az tenne a legjobbat még most is, ha a Ferencváros mellé pozicionálnánk az Újpestet, amelyik közvetlenül meg tudja őt szorongatni a pályán és az eredményekben, valamint minden más tekintetben, például népszerűségben, digitalizációban, infrastruktúrában. Lenne egy ilyen kétpólusú versengés, alatta pedig nyilván a vidéki nagy bázisok szintén a maguk meghatározó szerepkörükkel.

A helyszíni nézőszámokat tekintve egy jó példát mindenképpen érdemes kiemelni: az idei Ferencváros – Paks Magyar Kupa döntőre kiment közel 40 ezer néző. Mi lett volna, ha a Paks helyett az Újpest jutott volna be a fináléba?
Ez egy remek példa arra, hogy időszakosan, ha ilyen kiemelt alkalom van, akkor kimozdíthatók az emberek magyar klubfutball mérkőzésre is. A kérdésre válaszolva: ha mi jutunk be, akkor teltházhoz közeli nézőszám is lehetett volna. Sajnos ezt a lehetőséget most elszalasztottuk, de elegendő motivációt adott ahhoz, hogy szokásunkhoz híven mindent beleadjunk a kupasorozatban a jó eredményért és a végső győzelemért.

forrás és teljes interjú: sportmarketing.hu

Persze volt amikor Barta terve megvalósult és az eredmény nekünk is tetszett: