Az NS kérdezte Dinit abból az alkalomból, hogy náluk ő lett az év játékosa. Gratulálunk!

– Jobbnak érezte ezt az idényt, mint az előzőeket?
– Zaklatott idényen vagyunk túl. Az előző kiírásoktól annyiban mindenképpen eltérő volt a mostani, hogy akadtak periódusok, amikor nehezebben jöttek az eredmények. Még ha a végére úgy is alakult, hogy négy fordulóval a vége előtt biztossá tettük a bajnoki címet… Nekem is voltak jó mérkőzéseim, akadtak bravúrjaim, ám összességében, utólag visszagondolva az az ember érzése, hogy nyögvenyelős volt az idei arany­érem megszerzése.

– Volt fordulópontja az idénynek?
– Főleg ősszel volt sok olyan mérkőzés, amikor a védéseimmel kellett tartani a lelket a csapatban, akkor tényleg hozzá kellett tennem a játékhoz. Tavasszal is akadt néhány hasonló mérkőzés, a csapatnak az igazi fordulópontot a Kisvárda elleni hazai találkozó jelentette. Örülhettünk, hogy az első félidőben nem végeztek ki bennünket, mi pedig összeszorítottuk a fogunkat, és megfordítottuk az eredményt. A csapat szekere onnantól indult meg igazán.

– A mérkőzések másnapján megnézi az osztályzatokat?
– Általában igen. Nem azt mondom, hogy felkelés után rohanok az újság­árushoz, de figyelemmel követem, ki hányas érdemjegyet kapott. Kíváncsi vagyok, hogyan értékelik a mérkőzésünket, a teljesítményemet, ez is egyfajta visszacsatolás. És az is érdekel, hogy a más csapatokban játszók hogyan teljesítettek, hiszen a televízióban nem minden mérkőzést nézek meg. Ezek az osztályzatok képet adnak arról, ki milyen formában van.

– A teljesítményét hogyan értékelik a klubnál? Sztanyiszlav Cserszeszov is ad osztályzatot, vagy töviről hegyire kivesézi a kapusa megmozdulásait?
– Ebből a szempontból bennünket, kapusokat nem különítenek el a mezőnyjátékosoktól. Ha minden rendben ment, nyugtázzuk, hogy sikeres mérkőzésen vagyunk túl, ha viszont akadtak szituációk, amelyek kétséget hagytak maguk után, azt a következő nap megbeszéljük. A saját jeleneteimről rendre megkapom az összevágott videóanyagot, így mindig naprakész vagyok, miben hibáztam, miben kell javulnom. Vissza tudom magamat nézni, nem kell az egész mérkőzést elejétől a végéig lepörgetni.

– Csercseszov korábban kapus volt. Azonos poszton játszóként érzékel ebből bármit is a hétköznapokban?
– Ő az első vezetőedző, aki edzésen is megdicséri a kapusokat. Korábban ez nem volt megszokott… Aki sosem volt kapus, az egymás közti játék alkalmával azon bosszankodik, miért maradt ki a helyzet, miért nem választott más megoldást a csatár, mintsem a kapust magasztalja. Sztanyiszlav Cserszeszov másként látja a futballt, a kapusok szemszögéből is nézi a labdarúgást. Ő az ilyen helyzeteknél inkább bennünket dicsért, nem a csatárt szidta le.

– Lelkizős típus egyébként? Megviseli, ha kritizálják?
– Nem zavar, ha nem jönnek pozitív visszacsatolások. Sőt, inkább motivál. A kritikákat is jól veszem, igyekszem tőlük elvonatkoztatni.

– Miben lépett előre leginkább a csapat?
– Magabiztosságban biztosan. A Paks elleni kupadöntő ebből a szempontból jó viszonyítási alap. Nagy tétre menő mérkőzés volt, olyan találkozó, amelyen nem lehetett hibázni, mégis kifejezetten jó játékot nyújtottunk. Végig fegyelmezettek voltunk, az a kilencven perc bizakodásra adhat okot az előttünk álló Bajnokok Ligája-selejtező előtt. Persze kérdés, milyen kerettel vágunk neki az idénynek.

– A csapat már június elején elkezdi a nyári felkészülést, ön viszont – Botka Endrével és Vécsei Bálinttal – a válogatott Nemzetek Ligája-találkozói miatt később kapcsolódik be a munkába. Ez mekkora gondot jelenthet?
– A nyáron kétszer is edzőtáborba megyünk, mi hárman a másodikban csatlakozunk a kerethez. De ez nem okozhat problémát, így is lesz idő, hogy az új játékosok is megismerjenek bennünket. A tavasz elején látszott, hogy az alapos téli felkészülés hiányzott, gyengébb is volt az indulás, jó néhány hétnek el kellett telnie, mire igazán össze­állt a játékunk. A nyáron ezzel nem lehet gond. A Bajnokok Ligája selejtezőjében az első két körben kiemeltek leszünk, ami nem azt jelenti, hogy ne kaphatnánk kemény ellenfelet. Újabb jelentős kihívások elé nézünk, ám az elmúlt években bizonyítottuk, hogy nemzetközi szinten is megálljuk a helyünket.

forrás: nso.hu

A Nemzeti Sport játékosrangsora