Tokmacot pedig megtartanánk – vezetőedzőnket hazája sajtójában kérdezték.

Az elnökkel és Hajnal Tamás sportigazgatóval értékeltük az átigazolási lehetőségeket. Mellesleg egy játékost már leigazoltunk, a nevét azonban nem árulhatom el a hivatalos bejelentés előtt. Általánosságban meghatároztunk egy irányt, persze lehetnek eltérések ettől. Kiválaszthatunk egy játékost, ha ő aztán máshova igazol. Az ilyen esetekre kell B-terv is, ezeket is lefixáltuk az elnökkel folytatott megbeszéléseken.

Amikor a télen arra jutottunk a stábommal, hogy érdekel minket a Ferencváros, akkor elkezdtük a tanulmányozásukat. Romascsenko és én a taktikai nüanszokat elemeztük, Panyikov és Granero a fizikai képességeket, Stauce pedig a kapusokat. Húsz oldalas anyagot küldtünk a klubnak, így amikor elkezdtük a videókonferenciákat, már értettük egymást, amikor pedig Budapestre érkeztem, mindent tisztáztunk. Most is készítettünk egy anyagot, az elvégzett munkáról és egyértelmű, hogy van min változtatni. Néhányan, Miha Blazic, Lasa Dvali, Róbert Mak távoznak, Marko Marin visszavonul és néhány játékosért ajánlat érkezett. Mindenki boldog a szezon végén, hisz rég nem dupláztunk, de nincs eufória: tudjuk, hogy ez csak a kezdet.

A legnehezebb, legérdekesebb feladat a Fradinál az, hogy 15 ország teljesen eltérő kultúráit, nyelveit, mentalitását kell egybe gyúrni.

Egy Salzburg melletti tóhoz utazunk edzőtáborba, Wallerseebe. Hogy kiket viszünk ki a második csapattól, azt Máté Csabával és Hajnal Tamással már eldöntöttük. Romascsenko valóban a lelátón van, mert onnan többet lát, headsetekkel kommunikálunk, Gintaras adja tovább az információt, de Miroszlav is ott van az öltözőben, a videóelemző mellett ül.

[A koronavírus okozta helyzetre] jellemző volt, hogy egy edzőmeccsünk volt, a Dunaszerdahely ellen, ott is csak a keret 30%-át tudtam megnézni, a helyzet csak a márciusi válogatott szünetben normalizálódott.

A Paks elleni 0-3 után kértem, hogy a horvát Cabraját engedjük el és hozzuk át a felkészülés alatt minket segítő Pászkát Soroksárról. Esiti az én találmányom, mert még az Estorilból emlékeztem rá. A többi igazolás esete egyszerű: a megfigyelőink által ajánlott fő célpontokra kellett rábólintsak.

Dibuszt már a CSZKA – Fradin láttam, meg a Nemzetek Ligájában is, amikor megérkeztem Budapestre, arra kértem, hogy találkozzunk. A szabadságát szakította meg, reggeliztünk, felkészítettem, hogy mi vár majd a csapatra. A szezon alatt persze főleg Stauce van a kapusokkal állandó kapcsolatban.

[Samy Mmaee] valóban meglepődött, amikor lekaptam egy meccsen, de nincs olyan játékos, aki örül, ha lecserélik. Másnap beszéltünk négyszemközt, megbeszéltük mi legyen és mi ne – és ennyi: játszik, nincs semmi gond.

Boli emlékezett arra, amit egyszer mondtam. Amikor három hónappal korábban nem játszott, akkor mondtam neki, hogy bejutunk a kupadöntőbe és duplázni fog. Ez is történt. [Hogy Mak miért nem játszott?] Versenyhelyzet van. Új játékosok érkeztek, ilyen a foci. De semmi gondom nem volt Makkal, nagyon profin kezelte a helyzetet, harag nélkül váltunk el, értette, hogy mi miért történik. Mindig próbálok négyszemközt beszélni a játékosaimmal, hogy ne legyen bennük kétség.

A szurkolókkal a válogatott szünetben találkoztam, hatan érkeztek az elnöki skyboxba. Érdekes volt a külső véleményeket meghallgatni, még ha egyértelmű is volt, nem értettek minden folyamatot, így máshogy értékeltek dolgokat. Hasznos beszélgetés volt, érzelmes, néhány dologban megváltoztatta a véleményemet – a szurkolók pedig mögöttünk vannak, jóban, rosszban.

A családom már velem van, két hónapig egyedül voltam, de már itt van a feleségem és a lányom is.

Nem foglalkozom azzal, hogy akár lengyel ellenféllel is összefuthatunk. Nem lehet tudni kit sorsolnak hozzánk: arra kell felkészülni, akit kapunk. Fontosabb, hogy a saját csapatunkat készítsük fel, hogy eldöntsük ki megy és ki marad. Tokmac-kal még tárgyalunk, próbáljuk megtartani. Azt is tudjuk, hogy egy másik támadóra, Ryan Mmaee-ra nem számíthatunk az első körökben, mert júliusra még nem lesz játékra készen a műtétje után. Egyelőre nincs orosz játékos a célkeresztben. Ahhoz, hogy orosz játékost igazoljunk, több szempontnak kell együttállnia: nekünk szükséges pozícióra alkalmas legyen a játékos és legyen megszerezhető, megfelelő pénzügyi feltételek mellett. Csak azért, mert az edző orosz, nem kell orosz játékos. Beszéltünk erről egyébként, épp ma a sportigazgatóval. Azt mondtam neki: “Ha lesz arra érdemes jelöltem erre vagy arra a posztra, azt nem fogom szégyellni azonnal jelezni neked.

– Sztanyiszlav Csercseszov