Női pólósainkkal beszélgettek a válogatott felkészülésről.

Galéria: MVLSZ

Extra nyár vár a válogatottra a három világversennyel, de Vályi Vanda még tekint annyira előre, csak július elejéig, sőt, még annyira sem.

Azért nem tekintenék még előre, mert még a világbajnokságig is hosszú idő van hátra. Egyelőre a vb-keretbe szeretnék bekerülni. Az majd elválik, hogy utána mi lesz. Még csak a vb-t látom magam előtt, de valóban, mától szeptemberig itt leszünk a válogatottban.

A Bíró Attila által megnevezett 21 fős nyári keret vegyesnek mondható, sok fiatal meghívottal.

Friss ez a keret, való igaz. Több a fiatal, mi pedig egyre rutinosabbak lettünk. Utóbbit mondhatom a ’96-os korosztályra, vagy a mi korosztályunkra, Natasa és Alda is velünk vannak a kvangdzsui vb óta. Annyira tehetséges fiatalok kerültek be a keretbe, mellettük pedig rutinos klasszisok is vannak, amiből csak valami pozitív sülhet ki. Nyilván Birgéék feladata lesz ebből gyurmázni egy világbajnok csapatot, de nagyon optimista vagyok, mert ügyesek a lányok.

A magyar válogatott világklasszis csapatkapitánya, Keszthelyi Rita tavaly szeptemberben azt mondta, szerinte elsősorban a következő világbajnokságon lesz esélye, hogy a vb-t megnyerje, hiszen kevés változás lesz a mieinknél, míg a minden fronton címvédő amerikaiak nem lesznek annyira motiváltak, mert az elmúlt két év kiszívta őket. Megkérdeztük Vályit, hogy osztja-e ezt a véleményt.

Az amerikai válogatott nagyon kiemelkedik, európai szinten a spanyol is. Viszont mi vertük már meg mind a két csapatot. Nyilván hajszálnyi dolgok fognak dönteni, és mi azon dolgozunk a következő hetekben, hogy ez a hajszálnyi különbség felénk billenjen. Nem tudok elképzelni az első háromnál rosszabb eredményt.

Egy hét felvezetés után – amelyet Erdélyben töltött – belecsapott a felkészülésbe a női válogatott. A ráhangolódásról és a hangulatról is beszélgettünk csapatunk bekkjével, Máté Zsuzsannával.

A székelyföldi túra nagyon jót tett a csapategységnek, a hangulatunknak és a magyarságtudatunknak, több történelemleckét is kaptunk helyi idegenvezetőktől. Csodálatos helyeken jártunk, sokat sétáltunk, hoztunk is haza egy kis izomlázat. A buszon Activity-ztünk, amit először csak páran játszottunk, aztán az egész buszt odavonzottuk, annyira röhögtünk. Nagyon kellett figyelni, ki van otthon a különböző témákban, mert MMA-harcosoktól kezdve, színészeken, állatokon át sok mindent dobot az applikáció. Egy hullámhosszra kerültünk, a szabadidőnkben is keressük egymást, közös programokat szervezünk olyanokkal, akikkel szezon közben kevesebbet vagy egyáltalán nem találkozunk, nincsenek klikkek.

Szabadidőből innentől kezdve valóban nem lesz sok, a hazai rendezésű világbajnokság után a Világliga Szuperdöntője és az Európa-bajnokság is vár a női válogatottra.

Még nem vagyok a topon, de ennek így is kell lennie. A tenerifei Világliga döntő után volt egy rövid pihenőnk, nemrég nyolc napot tudtam kikapcsolódással tölteni egyhuzamban. Igyekeztem ezt kihasználni, mert hosszú volt a szezon, hosszú lesz a nyár, nem szeretnék félúton kipukkadni. Azt beszéltük a lányokkal, ilyen rövid felkészülésünk talán sosem volt. Amire korábban volt nyolc hetünk, arra most van nagyjából három. Napi hat-hét órát edzünk, videózunk és pszichológus is foglalkozik velünk. Nincs egyszerű dolguk az edzőinknek, de bízunk bennük, amikorra kell, csúcsformában leszünk.

A keretbe kerülés esélyeiről és kérdeztük Zsuzskát, aki alázattal közelítette meg a rá váró feladatot.

Sok bő keretben voltam már, de eddig csak egy világversenyre sikerült kijutnom. Ezt a számot szeretném növelni, de nem azért, mert valaki kiesik az olimpiai keretből. Első körben csak a világbajnokságra koncentrálok, minden további feladatra csak utána. A játékom miatt akarok benne lenni a keretben és azt szeretném elérni, hogy számítsanak rám a csapattársaim. Erre minden esélyem megvan.

EuroSport, Fradi.hu

Hosszabb interjú Bíró Attilával: EuroSport