Clubunk fiatal vívója jó formában van.

Az áprilisi dubaji junior világbajnokságon a magyar csapatban ott volt kiválóságunk, Szemes Gergő is, aki mellett Bagdány Albert, Bálint Álmos és Mihályi Andor lépett még a pástra. Először simán búcsúztattuk az indiaikakat (45:25), majd a belgák sem okoztak problémát (45:27). Jöhetett a negyeddöntő a roppant erős amerikaiak ellen, ám rajtuk is sikerült átjutnunk, 45:44 lett a javunkra. Az elődöntőben a franciák következtek és ugyan jól kezdtük a találkozót, végül ellenfelünk 45:42-vel bejutott a fináléba, míg mi a lengyelekkel vívhattunk meg a bronzéremért. Szorosan alakult a bronzcsata, amelyet végül Szemes Gergő döntött el és 45:41-re sikerült győznünk. Ezzel történelmi sikert értünk el, ugyanis még soha nem nyert érmet a junior-világbajnokságok történetében magyar férfi tőrcsapat.

Szemes Gergő

Már a nap elején reménykedtünk az éremben, ugyanis nagyon sokat készültünk erre a csapatversenyre és kijött az, amit elterveztünk. Ahogy jöttek egymás után az asszók és az ellenfelek, úgy lettünk egyre magabiztosabbak. Természetesen szerettünk volna döntőt vívni, de minden nem sikerülhet, így is boldogok vagyunk és nem elégszünk meg ezzel, jövőre is éremesek akarunk lenni.

Mazza Lorenzo, edző

Nagyon messziről indultunk, elvégre a szezon előtt tizenhatodikak voltunk a világranglistán, és végül sikerült nagyon messzire is elérnünk. Természetesen nagyon örülök ennek a bronzéremnek, még ha akadt pillanat, amikor messzebbre is kacsintgathattunk. Gratulálok kollégáimnak, Kessler Zoltánnak és Szabó Istvánnak, Bagdány Albert kadetként vívott egész nap kimagaslóan, Szemi pedig egész egyszerűen elképesztő volt. Az élet kicsit ismételte önmagát, a szezon során már győztük le az amerikaiakat, és kaptunk ki jelentős előnyről a franciáktól, de ez most majdnem mindegy. A lényeg az, hogy meg nem mondom pontosan, mennyi év után, csapatban szereztünk junior világbajnoki érmet! Az is könnyen meglehet, hogy az elsőt történetünk folyamán. És ebből a kvartettből három fiú jövőre is junior.

A plovdivi Világkupa-versenyen Szemes Gergő a főtábla első asszójában honfitársával, Németh Andrással találkozott. Az eredmény sima lett, 15:4-re győzött Szemes, aki így bejutott a legjobb 32 közé! A folytatásban az olasz válogatott Avola következett. Előzetesen nem Szemes Gergő volt az esélyes, sportolónk mégis győzni tudott (15:7-re), így várhatta a francia Savin elleni összecsapást. Az újabb feladat sem okozott gondot, klubunk tehetsége ekkor 15:6-ra nyert! A negyeddöntőben az amerikai válogatott Itkin 10:5-re elhúzott, ám Szemes Gergő felzárkózott, egyenlített, majd fordított is! A vége 15:14 lett, így az elődöntő eredményétől függetlenül kijelenthető volt: minimum bronzérmesként végzett! A négy között a a világklasszis olasz Foconi ellen nem volt esély (4:15), ám Szemes Gergő szombati teljesítményéről csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni. A harmadik helyezés azért is óriási eredmény, mert Szemes Gergő előtt magyar tőröző legutóbb 17 évvel nyert Világkupa-érmet!

Szemes Gergő

Már reggel éreztem, hogy jól sikerülhet ez a nap. Valahogy egyben voltam az elejétől kezdve, Szirmai Benedek azt mondta, csak csináljam, amit tudok és akarok, és ez valahogy végig bejött. Fogalmam sincs, mióta nem ért el ilyen eredményt magyar tőröző, de én most nagyon boldog vagyok. Az amerikai ellen sikerült felvennem még időben a ritmust, és a saját taktikájával tudtam nyerni. Szeretném, ha jól sikerülne holnap a csapatverseny is!

Szabó István, edző

Fantasztikusan vívott Gergő! Természetesen meccsről meccsre izgultam végig a napját, és alig hittem a szememnek. Az asszók előtt és között chateltünk egymással, és sokat segített Szirmai Benedek, neki is köszönöm. Reggel még hihetetlennek tűnt mindez, hiszem, hogy lesz folytatása ennek a történetnek.

Hetedik lett a Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő összeállítású tőrcsapat a plovdivi Világkupán. 2003 óta egyszer sem sikerült 8-ba jutni a fegyvernem válogatottjának.

Szirmai Benedek, edző

Először is, máris ülünk be a buszba, mert Szemi holnap reggel érettségizik… Másodszor pedig szeretném megköszönni mindenkinek, aki nem adta fel a magyar férfi tőrvívást, és hitt abban, hogy igenis van kiút a hullámvölgyből. Ma már ott tartunk, hogy lehet kivel edzeni a hétköznapokon, komoly szakmai munka folyik, több klub beszállt a rendszerünkbe, és ennek az eredménye ez a hetedik hely, és őszintén bízom abban, lesz folytatás.

Fradi.hu, Hunfencing