A Debrecen hálóját megzörgető játékosunkkal beszélgettek.

Két karját széttárva szaladt a szurkolók elé ünnepelni. A Debrecen ellen 3–0-ra megnyert bajnokin megszerezte első NB I-es gólját Marquinhos, a Ferencváros télen szerződtetett brazil támadója.

Nagyon boldog voltam, azt hiszem, ez a gólörömömön is látszott – mondta a Nemzeti Sportnak a 22 esztendős labdarúgó. – Vártam már ezt a pillanatot. Az idény előtt nem fogalmaztam meg konkrétan az elvárásokat, nem szeretem a számokat. Az érzelmek embere vagyok.

A brazíliai Cajari városában született, és ahogyan a legtöbb ott élő család, időnként ők is nehezen vészelték át a hétköznapokat. Karrierje érdekében ő és családja is áldozatot hozott, édesapja eladta motorkerékpárját, miközben kőművesként és inasként is dolgozott.

Maranhao tartomány belsejében nőttem fel, ötévesen már a labdát rúgtam. A mai napig emlékszem rá, édesapámtól kaptam az első labdámat. Nem voltunk gazdagok, szerény körülmények között éltünk. Előfordult, hogy be kellett segítenem apunak egy-egy építkezésen, hogy estére legyen meleg étel az asztalon.

Az Atlético Mineiróban nevelkedett, hat évet töltött a híres klubnál, majd 26 élvonalbeli mérkőzés tapasztalatával Európába költözött: a bolgár Botev Plovdivhoz került, amelynél cselei, góljai révén közönségkedvenc lett. Az őszi szezonban 18 mérkőzésen hat gólt szerzett a bolgár élvonalban.

Jól éreztem magam Bulgáriában. Különleges élmény volt, hiszen akkor jártam először Európában. Első lépcsőfoknak tökéletes volt a Botev, az ott eltöltött másfél idény után a lehető legjobbkor érkezett a Ferencváros megkeresése. Minden szempontból előreléptem. A Botev teljesen más felfogásban játszik, mint a Fradi, az NB I-ben sokkal több lehetőségem lesz kihasználni a bennem rejlő tudást.

Egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy 3.8 millió eurós piaci értékével a magyar élvonal legértékesebb futballistájának vallhatja magát, erre a felvetésre mindössze annyit reagált: „Nem hallottam róla. Nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki, de tudom, hogy ezt az eddigi kemény munkámnak köszönhetem.

Tinédzserként a Manchester United és a Chelsea is figyelte, példaképe pedig Ronaldinho, akivel közös reklámfilmben szerepelt.

Odahaza játszottam Brazíliában, amikor felkértek a közös forgatásra. Több futballista is részt vett a reklámfilmben, Ronaldinho volt a legnagyobb név. Amikor megtudtam, hogy forgathatok vele, madarat lehetett volna velem fogatni, hiszen mindig is a példaképem volt, csodáltam a játékát. Hihetetlen élmény volt találkozni és beszélgetni vele. Tanácsokat is adott, és szót ejtettünk arról is, mi kell a sikerhez Európában. Azt hiszem, minden brazil gyerek és tinédzser arról álmodik, hogy Ronaldinhóval cseveghessen a futballról.

Hosszú távon nagy erőssége lehet a zöld-fehéreknek, mozgékonyságával kiemelkedhet az NB I mezőnyéből. Alacsonyan van a súlypontja, ám 170 centiméteres magasságához erős testalkat társul, nehéz elvenni tőle a labdát.

Mindig is jól fedeztem a labdát, ez velem született adottság. Az önbizalmammal sem volt gond soha, mi, brazilok úgy tartjuk, ha valaki fél megcsinálni egy cselt, abból nem lesz jó labdarúgó. Emellett kimondottan bátran lövök távolról, Bulgáriában góljaim felét a tizenhatoson kívülről szereztem. Még csak néhány hónapja vagyok Magyarországon, de már most otthonra leltem a Ferencvárosban. A Népligetben nagyon jó körülmények között edzhetünk, a tréningek Sztanyiszlav Csercseszov irányításával pörgősek és jó hangulatúak.

Nem tagadja, örül, hogy végre megszerezte első magyarországi gólját, ám ennél is jobban várja, hogy az idény végén a nyakába akasszák a bajnoki címért járó aranyérmet.