A három plusz egy világbajnoki címet begyűjtő Ádót, testvérét, valamint edzőit is kérdezték.

Rövidpályás gyorskorcsolya, világbajnokság

Részletes eredmények: péntek, szombat, vasárnap

Liu Shaoang

Kifejezetten jól éreztem magam a jé­gen, jólesett a versenyzés, ám ezt a világbajnokságot nem „technikából” oldottam meg, hanem a sok-sok év során gyűjtött tapasztalataim segítségével. Például úgy, hogy végig higgadt maradtam, semmi­féle hülyeségbe nem mentem bele. Elhessegettem az ábrándokat, mert nem jó, ha úgy állsz oda a rajtvonalhoz, hogy te vagy a bajnok – csak az hoz eredményt, ha úgy indulsz neki a versenynek, hogy bizonyítani akarsz. Újra és újra. Egyébként a kiutazáskor tényleg nem gondolkoztam érmekben, de aztán azt láttam az ellenfeleimen, hogy nagyon akarják a sikert. Gondoltam, akkor akarom én is. Nem érzem azt, hogy olyan sokat változtam volna. Persze, tapasztaltabb versenyzővé váltam, ezt például abból is érzem, hogy egyre több az olyan futam, amelyikre már nem kapok edzői utasítást. Ez nem jelenti azt, hogy előtte nem beszéljük meg a taktikát, nem mondják el az edzőim, mire számíthatok, de egyre többször rám bízzák, hogyan oldom meg a feladatot. Tudják, hogy bízhatnak bennem. Lina anyukám helyett az anyukám volt mindig is, de Bánhidi Ákos és Dzse Szu Csun is olyan nekem, mint egy családtag – nem csak a sportban állnak mellettem. Mindegyiküket tisztelem, sohasem gondoltam úgy, hogy bármelyik döntésüket is meg kellene kérdőjeleznem, de ez igaz a stábunk minden tagjára. Sohasem értettem azokat a sportolókat, azokat a sporttársaimat, akik nem így gondolkoznak. Én meg is mondtam az edzőimnek, hogy olyasfajta katona vagyok ebben a csapatban, akiről bizton tudhatják, hogy elfogadja a döntéseiket, megtesz mindent, amit kérnek tőle.

Liu Shaolin Sándor

Ezen a világbajnokságon nem az volt a legfontosabb, hogy kik az ellenfelek, ezúttal az került a fókuszba, hogy a versenyt három héttel eltolták, márpedig az olimpia miatt mi már tavaly április elején elkezdtük a munkát, úgyhogy csak fejet hajthatunk azok előtt, akik vállalták az indulást, Ádó előtt pedig még inkább, hiszen óriási eredményeket ért el. Sajnálom, hogy nem tudtam őt jobban segíteni, amikor a verseny idején interjút adtam az egyik külföldi tévétársaságnak, és azt kérték, üzenjek az öcsémnek – elsírtam magam a kamerák előtt… Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt bennem ott az érzés, bárcsak ott lehetnék a vébén, ám azt hiszem, jobb, hogy a pihenést választottam. Ádó eredményessége és az, hogy kikapcsolódtam, sokkal nagyobb lendületet ad nekem a jövőt tekintve, már most alig várom, hogy elkezdődjenek az edzések.

Teljes interjú: NSO

Csang Csing Lina

Shaoang világszintű sportolóvá nőtte ki magát. Montrealban minden futamában higgadt, koncentrált maradt, így lehetett sikeres, mindez egy teljesen más szintet jelent: elért odáig, hogy mostantól a világon tényleg bárkit legyőzhet. Felnőtt. És éppen emiatt vagyok igazán boldog. Nemcsak az aranyérmeinek örülök nagyon, hanem annak, hogy valóban felnőtt, igazi bajnokká vált – mentálisan is.

Bánhidi Ákos

Shaoang korszakos klasszissá nőtte ki magát. Ötvenévente születik ilyen sportoló, s nem Magyarországon, az egész világon. Láthattuk, mentálisan mennyire erős volt a pekingi olimpián, pedig az utazás előtt nem sokkal pozitív lett a koronavírustesztje, s a játékokon akadtak nehéz pillanataink. Montrealban ugyanezt látjuk, tapasztaljuk. Shaoang átmentette Montrealra azt az ihletett formát, amelyben versenyzett a pekingi olimpián. Címvédőként állt rajthoz, és újra hozta azt a már-már felfoghatatlan teljesítményt, amely ilyen eredményekre vezet – abban a sportágban, amelyben tényleg annyi mindent el lehet rontani. Tette ezt egy olimpiai sikersztori után, vagyis nyugodtan ki is engedhetett volna Peking után, ám ő nem volt rá hajlandó. Emellett erőt adott neki, hogy nézők előtt versenyezhetett, hogy a jégre lépése előtt minden alkalommal elmondta a hangosbemondó, ki is ő valójában. Ki ne szeretné megmutatni ebben a helyzetben, hogy mit tud? Csakhogy Shaoang képes is rá.

Teljes interjú: NSO