Női pólósaink fiatal tehetsége ezt az utat járta be.

Neszmély Boglárka tizennyolc éves kora ellenére meghatározó tagja az FTC-Telekom csapatának. Bogi a női vízilabda szakosztályt indulása óta erősíti, bár nem egyből a medencében próbálta ki magát.

Először kézilabdázni kezdtem el a Fradiban, de két hónap után egy fogócska alkalmával eltörtem a bokámat – meséli a fiatal hálóőr. – Felépülésem után is szerettem volna valamit sportolni, így kapóra jött, hogy akkoriban érkeztek az első hírek a női vízilabda-utánpótlás létrehozásáról. Úgy döntöttem, hogy belevágok. Az elején nem nagyon szerettem, de aztán ahogy egyre több lány jött, úgy kezdtem egyre jobban érezni magamat.

Bogi nem szerette a vízilabdával szükségszerűen együtt járó fizikai kontaktust, de a labdaérzéke hamar feltűnt az edzőknek. Az edzések végi kapura dobálások alkalmával gyakran beállt védeni, és kifogott szinte mindent, így bár Géza bácsi a balkezessége miatt a mezőnyben szerette volna játszatni, teret adott Boginak, és kipróbálta a kapuban egy tehetséggondozó edzés alkalmával. „Bogi, te a kapuban vagy jó helyen, bárki bármit mond, maradj is ott!” – mondta az edzés végén az edző. Mondhatni, a többi már történelem, hiszen Bogi nagyon fiatalon elkezdett kopogtatni a felnőtt csapat ajtaján.

Emlékszem, még 15 éves se voltam, amikor szólt Géza bácsi, hogy lesérült az egyik kapus, úgyhogy neveznek a felnőtt keretbe. Először nagyon megijedtem, de megnyugtattak, hogy nem kell védenem, csak csere leszek. Voltak olyan játékosok, akik több, mint dupla olyan idősek voltak, mint én, ezért eleinte meg voltam szeppenve, de mindenki nagyon kedves és segítőkész volt velem – emlékszik vissza Bogi a felnőttek közt töltött első meccsére. – Később az edzéseken is beálltam védeni a nagyok közé, bár eleinte Bujka Barbi nem lőhetett nekem, nehogy eltörjön a kezem – meséli nevetve a fiatal kapus.

Gerendás György, női csapatunk olimpiai bajnok edzője fél éve foglalkozik Bogival, de már négy éve figyelemmel követi a fejlődését.

Bogi rendkívül tudatos sportoló, minden edzőnek a legfőbb vágya, hogy a játékosai végrehajtsák azt, amit kér tőlük. Bogi minden edzésen maximálisan hajtja végre a feladatait – mondta Gerendás György. – A fiatal hálóőr rendszeresen helyet kap Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya mellett a csapatunkban. Rossz meccsei szinte nincsenek, megbízható kapus. A korát meghazudtoló érettséggel oldja meg a kapu előtt történő helyzeteket.

Bogi az évek alatt nem csak a Fradinál, hanem az utánpótlás válogatottaknál is végig járta a szamárlétrát, a múlt hónapban pedig egy Hollandia elleni Világliga meccs alkalmával a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott.

Ötnapos összetartás volt a meccs előtt, az utolsó napon pedig a mérkőzés. Fantasztikus érzés volt azokkal a játékosokkal együtt edzeni, akiket a tévéből csodáltam kislányként. Ezért dolgoztam évek óta, remek érzés, hogy sikerült ezt a célomat elérnem. A meccs végén kaptam pár percet, amikor már több góllal vezetett a csapat. Bár dobtak nekem egy szerencsétlen gólt, de úgy érzem, hogy jól kezeltem a nyomást, sikerült két védést is bemutatnom. Remélem, kapok még lehetőséget Bíró Attilától.

A szövetségi kapitánynak lesz is alkalma Bogit berakni a kapuba, hiszen nyáron Budapest ad otthont a vizes világbajnokságnak.

Természetesen szeretném végigcsinálni a felkészülést a lányokkal, mindent meg fogok tenni azért, hogy a keret tagja legyek. Nagyszerű érzés lenne hazai közönség előtt szerepelni.

Bogi úgy érzi, az utóbbi időben több területen is sikerült fejlődnie, de rengeteg munkája van még.

Amit edzésen tudok nyújtani, azt szeretném átvinni mérkőzésre is. Szeretnék még gyorsabb lenni, jobban odaérni a labdákra. Nem vagyok magas, így dinamikusabbnak kell lennem. Szeretnék javulni koncentrációban is, a meccseken jobban ott lenni fejben.

Bogi hosszú távon szeretne a válogatottban és a Fradiban rendszeresen védeni, a nagy cél pedig a 2024-es olimpia. Tíz év múlva még mindig csak huszonnyolc éves lesz, a vízilabda mellett pedig más dolgoknak is szívesen szorítana helyet az életében.

Nagyon érdekel a jóga, a spirituális világnézet – meséli. – Ősztől jógát fogok tanulni a főiskolán, szerintem ez egy olyan dolog, amit remekül össze lehet egyeztetni a profi sportolással. A vízilabda után szívesen foglalkoznék valami ilyesmivel.

Bogit, mint klubunk tehetséges, fiatal sportolóját három éve támogatja az Albert-alapítvány.

Sokat köszönhetek az alapítványnak, hiszen bármire szükségem volt az edzéshez, tudtam magamnak finanszírozni. Ez remek motivációs eszköz a fiataloknak, hiszen ha valaki keményen edz és komolyan veszi a sportolást, ez lehet a munkája. Szerintem csodálatos dolog, hogyha valakinek az a dolga, hogy ezt a gyönyörű játékot űzheti.

Gerendás György is egyetért az Albert-alapítvány hasznosságát illetően.

Az Albert-alapítvány sokat segít abban, hogy a fiatal, tehetséges lányokat a Fradi meg tudja tartani. Ez a fajta anyagi támogatás meggátolja, hogy a sportolók elhagyják a klubot, így a csapat több saját nevelésű játékosra tud támaszkodni, ami szerintem nagyon fontos. Vásárolni drágább, nevelni pedig nehezebb, de mi szívesen vállaljuk ezt a nehézséget – teszi hozzá a vezetőedző.

Fradi.hu