És a klubokra tolta a felelősséget – arról nem ejtett szót, hogy tett-e egyáltalán valamit a szövetség ez ellen.

– Izgalmas és fordulatos küzdelmeket hozott az idei Erste Liga-szezon, és a két döntős párharca is igazi csemegének ígérkezett. Az SC Csíkszereda–FTC-Telekom csata az első két mérkőzés alapján döntetlenre áll, azonban a jégkorongos közvéleményben mintha az eredmény kisebb figyelmet kapna, mint a kapcsolódó botrányok. Az MJSZ elnökeként hogy látja, mi és miért történik most?
– Elnökségem alatt folyamatosan és rendszeresen kellett a színfalak mögött konfliktusokat, vitákat kezelnem. Ez a szövetségi munka velejárója, de mintha minden évben ugyanazok a vélt vagy valós sérelmek borzolnák a kedélyeket. Úgy gondolom, most jött el az a pont, hogy nyilvánosan is meg kell szólalnom. Az MJSZ elnökeként nem mehetek el szó nélkül amellett, ami zajlik. A döntő két csapatának vezetése ahelyett, hogy csillapítaná az indulatokat, hergeli a saját szurkolótáborát. Ahelyett, hogy a klubok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat.

– Mire gondol?
– Csíkszeredában nem először fordul elő, hogy mind a mérkőzések alatt, mind utánuk egyes szurkolók a vendégcsapat játékosait és munkatársait vegzálják. Ami ennél is elfogadhatatlanabb, hogy a klubvezetés ettől nem határolódik el, nem próbálja hűteni a kedélyeket, amikor egyesek a civilizált emberi viselkedés alapvető szabályait hágják át, hanem éppen az ellenkezőjét teszi. A drukkerek a játékosok felé bicskát villantanak, fenyegetőleg lépnek fel a meccsek után is a szállodában, sértegetnek, szitkozódnak, köpködnek. Semmi nem indokolhat ilyen magatartást, illetve az ilyen viselkedés mentegetését. De ugyanígy elítélendő, amikor egy Fradi-játékos bemutat a szeredai B-középnek, vagy lerománozza a székely szurkolótábort, és ennek nincs következménye az edző és a klub részéről.

– Lesznek az ügynek további következményei?
– Igen. Az MJSZ nem engedheti meg, hogy néhány ember – köztük sportvezetők – felelőtlen viselkedése romba döntse az Erste Liga és általában a magyar jégkorong nimbuszát. Több szponzori szerződésünk is lejárat előtt áll, illetve újakkal is tárgyalunk új együttműködésekről. Egyértelmű visszajelzés, hogy a jégkorongos közeg pozitív hangulata, a folyamatosan épülő családbarát imidzs és a balhémentesség a legfontosabb erényeink közé tartozik. Ha ezeket az alapokat elveszítjük, akkor a magyar bázisú nemzetközi bajnokság létjogosultsága és anyagi biztonsága is megkérdőjeleződik, és az egész sportág megítélése gyógyíthatatlan sérüléseket szenved. Ezért az Erste Liga és szponzorai reputációjának védelme érdekében a szükséges eljárást meg fogjuk indítani az érintett klubokkal szemben.

A teljes beszélgetés: Erste Liga