Közleményt adott ki a szakosztály a Csíkszeredán történtek miatt.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Ferencváros férfi jégkorongcsapata 5-1-es győzelmet aratott az Erste Liga négy győzelemig tartó döntőjének első mérkőzésén a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán.

A mérkőzés első harmadának végén rendkívül sajnálatos eset szakította félbe a játékot a jégen: az FTC-Telekom csapatkapitánya, Nagy Gergő ütközött Salló Alpárral, aki szerencsétlen mozdulattal esett előbb a palánkra, majd miután fejvédője leesett, fejjel a jégre. A hazaiak védője az eset után lenn maradt a jégen, azonnal segítséget hívtak hozzá. Hordágyon vitték le a pályáról, majd kórházba szállították.

A csíkszeredai klub által szombat délután közzétett információk szerint a hajnalban elvégzett kontroll CT vizsgálat szerint a potenciálisan veszélyes agyödéma jelentősen csökkent, ezáltal a közvetlen életveszély is elmúlt. A beteg állapota kielégítő, lehet vele kommunikálni. Az intenzív terápiás osztályon kezelik tovább, a kezelőorvosok tartják a kapcsolatot a családdal. Ahogy a péntek késő este az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály és az FTC által közzétett közös közleményben is írtuk, mihamarabbi teljes felépülést és visszatérést kívánunk Salló Alpárnak!

A sajnálatos sérüléssel végződött ütközés során a Ferencváros csapatkapitányában sérülésokozásnak semmilyen szándéka nem merült fel, sportbaleset történt. Az Erste Liga Fegyelmi Bizottsága közvetlenül a második mérkőzés előtt közzétett döntése alapján mégis hárommérkőzéses eltiltást szabott ki Nagy Gergőre, a bizottság indoklása itt érhető el.

Az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály meglátása szerint közösségi nyomásra túlzó elmarasztaló ítélet született, amely miatt csapatunk egy rendkívül kiélezett helyzetben elveszítette egyik kulcsjátékosát. Az alábbiakban a Ferencváros korábbi jégkorongos bajnokainak közös tiltakozó nyilatkozatát tesszük közzé:

Tiltakozunk!

Korábbi jégkorongozóként magunk is számos alkalommal megtapasztalhattuk, milyen egy végletekig kiélezett bajnoki döntő hangulata és tempója a jégen. A jégkorong kontaktsport mivoltából adódóan remek lehetőséget nyújt arra, hogy ütközések, adott esetben sportszerű ökölcsaták formájában a felek levezessék az elképesztő tempójú csaták közben felgyülemlett adrenalint. Ezeknek azonban soha nem szabad átlépnie a sportszerűség kereteit – ahogy korábban, pályafutásunk során mi, úgy a Ferencváros mai játékosai is minden helyzetben törekednek arra, hogy kőkeményen, de szabályosan és sportszerűen jégkorongozzanak. Aki közelről megnézi a Nagy Gergő és Salló Alpár ütközéséről rendelkezésre álló videófelvételeket, tisztán láthatja, hogy a Fradi csapatkapitányának részéről sportszerűtlen szándéknak, sérülésokozásra törekvésnek nyoma sincs. Egy olyan ütközésről van szó, amelyből több száz előfordul egy szezon során, nem véletlen, hogy a játékvezetők a helyszínen nem is ítéltek szabálytalanságot az esetet követően. Szerencsétlen és véletlen sportbalesetről van szó, amely elkerülhető lett volna, ha a csíkszeredai játékos fejvédője nem csúszik le a fejéről esés közben – ez szerencsétlen véletlen, vagy nem megfelelően viselt felszerelés következtében is bekövetkezhetett.

Természetesen egy emberként szorítunk Salló Alpárnak a teljes felépülésért, és mihamarabbi visszatérést kívánunk neki! Azonban azt a tarthatatlan és vállalhatatlan támadássorozatot, amit a ferencvárosi játékosok és stábtagok a vétlen, szerencsétlen eset nyomán az online közösségi térben és adott esetben a jégcsarnokban, fizikailag is elszenvednek, visszautasítjuk! Ahogy azt is, hogy a jégen szabályosnak ítélt, és szándékosságnak nyomát sem mutató sportbalesetet követően, tisztán az online térben tapasztalható közösségi nyomásra, az Erste Liga Fegyelmi Bizottsága súlyában és tartalmában egyaránt jogtalan elmarasztaló ítéletet hozott csapatkapitányunkkal szemben, amivel rendkívül nehéz helyzetbe hozta csapatunkat a folytatásra nézve. Mindezt azok után, hogy a szakosztály péntek késő este kiadott közleményének tartalmával kapcsolatban semmilyen kifogást nem emeltek a liga és a szövetség részéről, és azok után, hogy csapatunk tagjai és szurkolói immáron évek óta folyamatos verbális és időnként fizikai inzultusnak vannak kitéve a döntő jelenlegi helyszínén.

Felszólítjuk a jégkorong-társadalom minden tagját, szurkolókat, sportvezetőket, játékosokat és edzőket egyaránt, hogy ahogy azt az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály minden tagja is teszi, szó- és tettbeli megnyilvánulásaik során is maradjanak a sportszerűség keretein belül, tartózkodjanak a felesleges és igaztalan tartalmú hangulatkeltéstől! Legyen a csata kőkemény, ligadöntőhöz méltó, de sportszerű!

Az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály korábbi bajnokai és jelenlegi tagjai nevében:

Balogh Imre
Bán Károly
Bognár Nándor
Bóna István
Deák Miklós
Hajdú Levente
Horváth Csaba
Horváth Zoltán
Hudák Gábor
Juhász Zsolt
Kassai György
Kereszty Ádám
Mayer Zsolt
Miletics Csaba
Paraizs Ernő
Pindák László
Póznik György
Raffa György
Simon Ferenc
Szajlai László

Fradi.hu