Megérdemelt elismerést kaptak a nemzeti ünnep alkalmából.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a sport területén nyújtott kimagasló teljesítményeket elismerő kitüntetéseket adományozott.

A kitüntetettek között van rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaoang, aki a Pekingben megrendezett XXIV. Téli Olimpiai Játékokon, az 500 méteres számban megszerezte a magyar sporttörténelem, és a Ferencvárosi Torna Club első egyéni olimpiai aranyérmét. Fiatal versenyzőnk emellett 1000 méteren és a 2000 méteres mixáltó tagjaként bronzérmet nyert. Liu Shaoang így már kétszeres olimpiai bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok és négyszeres Európa-bajnoki aranyérmesnek mondhatja magát.

Liu Shaoang a a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésselLiu Shaoang a a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel

Liu Shaoang mellett testvére, Liu Shaolin Sándor is megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést, aki ugyancsak a 2000 méteres mixváltó tagjaként nyert bronzérmet. Liu Shaolin Sándor így már egyszeres olimpiai bajnok, egyszeres olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok és hatszoros Európa-bajnok.

Versenyzőink mellett Bánhidi Ákos, a magyar válogatott edzője, a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpiai keret menedzsere, valamint Zhang Jing Lina, válogatott vezetőedző a Pekingben megrendezett XXIV. Téli Olimpiai Játékokon sporttörténelmi jelentőségű olimpiai bajnoki címet és bronzérmeket is eredményező, kiváló felkészítői munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést.

Harmadik olimpia bronzérmes versenyzőnk, Krueger John-Henry sem maradt kitüntetés nélkül, aki a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta meg az olimpián elért kiemelkedő eredményéért és harmadik helyezése elismeréseként.

A Ferencvárosi Torna Clubot képviselő olimpikonok és edzők labdarúgócsapatunk Kisvárda elleni magyar bajnoki mérkőzését megelőzően tiszteletkört tettek a Groupama Arénában.

forrás: fradi.hu

A Liu-testvérek kitüntetéséről Orbán Viktor miniszterelnök külön is megemlékezett: