Nehéz helyzetbe került volt edzőnk, akinek a szülei az ostromlott Kijevben vannak. Az egész családnak kívánjuk, hogy egészségesen vészeljék át a háborút!

Az ír Independent készített interjút a Ferencváros egykori edzőjével, Szergej Rebrovval, aki jelenleg a dubaji Al-Ain együttesét irányítja, a fő témát pedig természetesen az orosz-ukrán háború szolgáltatta.

Nem tudok a futballról beszélni. Természetesen most nem is erre gondolunk, hanem a hazánk védelmére. Nagyon büszke vagyok az emberekre, a katonákra, akik megpróbálják megmenteni a hazánkat. A jó oldalon állunk, de meg kell küzdenünk a szabadságunkért” – kezdte Rebrov.

Az Al-Ain csapatának még két mérkőzése van hátra a szezonból, az ukrán vezetőedző aztán tervei szerint hazatér. Harcolni.

Természetesen fegyvert fogok a kezembe” – vágta rá Rebrov.

Túl fogjuk élni. Győzni fogunk. Nem látok kompromisszumos megoldást, mivel Putyinnál nincs kompromisszum, ő be akar vonulni Kijevbe, megszállni a hazánkat, nem érdeke a kompromisszum, harcolni fogunk a népünkért, és a végsőkig kitartunk. A hazánkért harcolunk, a saját sorsunkról akarunk dönteni, nem pedig azt, hogy mások irányítsák az országunkat, vagy mondják meg, mit tegyünk a jövőben” – folytatta a háromszoros magyar bajnok edző.

Az efféle konfliktus nem újdonság Rebrov számára, aki 1974-ben született Gorlovka városában, az akkori Szovjetunió területén, amely 1991-től a független Ukrajna része volt, 2014 óta viszont a szakadár területekhez tartozik.

A bajok 2014-ben kezdődtek, most nincs ott semmi, ez a szakadárok területe. De nem csak Gorlovkáért harcolunk, hanem egész Ukrajnáért. Anyám és apám három napja vannak a föld alatt Kijevben. A szüleim elég idősek, nem akarnak elköltözni, csak lemennek a föld alá, ha itt van az ideje, de Kijevből az ő korukban már túl nehéz lenne elköltözni. Sokat telefonálok, néhány óránként felhívom a családomat, mindenki állandóan telefonál, hogy hallja a híreket” – mondja.

Az orosz propaganda hihetetlen, azt próbálják elmagyarázni, hogy megmentenek minket. De tudom, hogy nem egész Oroszország, hanem csak egy személy az, aki megpróbálja elpusztítani a szomszédját. A probléma a propaganda, emiatt az orosz embereknek nehéz másképp gondolkodniuk. Én csak oroszul beszélek, de ukrán vagyok. Soha senki nem mondott nekem semmi rosszat, mert oroszul beszéltem Ukrajnában. Ez egy hazugság, amit Putyin felhasznál a háború magyarázatára” – vélekedik Rebrov.

Az embereknek tudniuk kell, hogy ez a régió mindig is orosz anyanyelvű volt, de ezt mindenki tiszteletben tartotta. És most az oroszul beszélők védelme miatt indították ezt a háborút, azt mondták, hogy a nácik szörnyű dolgokat művelnek velük. Ez hazugság. Teljes mértékben hazugság. Putyin mondhat, amit akar, de ez a mi országunk, az ukránok döntik el, mit csinálnak a hazájukban, mi döntjük el, milyen nyelven beszélünk” – mondta.

A háború első napján elmondtam a játékosaimnak, hogy segíteniük kell rajtam, mert a hazámon járt az agyam, megértették, három meccset játszottunk már a háború alatt, nem volt könnyű. Az ukrán zászló mindig velem van, amikor a sajtótájékoztatókon beszélek, megpróbálom elmagyarázni az embereknek, mi folyik Ukrajnában, hogy megmutassam az igazságot. Nekünk, ukránoknak, akik távol vagyunk országunktól, az a kötelességünk, hogy elmagyarázzuk mindenkinek, hogy mi az igazság” – folytatta a tréner.

Aggódunk Kijevért. Ma láttam egy videót, amin egy újságíró beszélt, amikor egy rakéta villant fel mellette. Ez Kijev, Európa egyik nagyvárosa. Segítségre van szükségünk, le kell zárni a légteret, Putyin a levegőből próbálja elpusztítani egész Ukrajnát. Ez nem katonai művelet, hanem igazi háború az országunk ellen” – mondta Rebrov, aki üdvözölte a futballvilág oroszokkal szembeni szakcióit is.

Örülünk, hogy Európa gyorsan reagált, de meg kell állítani a háborút, minden más másodlagos” – zárta gondolatait a mester.

forrás: goal.com