Kéziben és fociban sem versenyezhetnek a válogatottak, klubcsapatok.

A háborús helyzetre való tekintettel, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közelmúltbeli ajánlásaira hivatkozva rendkívüli ülést tartott hétfő este az Európai Kézilabda-szövetség végrehajtó bizottsága” – áll az EHF hivatalos közleményének első részében.

A hivatalos határozat kimondja, hogy Oroszország és Fehéroroszország válogatottjai, klubcsapatai kizárásra kerülnek minden egyes versenysorozatból. A döntés további értesítésig érvényes. Emellett az orosz és a fehérorosz játékvezetőket sem nevezik a jövőbeni mérkőzésekre, míg a bizottsági tagokat nem hívják meg a jövőbeni találkozókra. Az intézkedések a strandkézilabdázókra is érvényesek, s azonnali hatállyal életbe lépnek.

Hogy mit jelent ez a Bajnokok Ligájára nézve? A nőknél a Ferencváros csoportjában második helyen végző Roszton-Dont, valamint a CSZKA Moszkvát zárták ki a jelenlegi kiírásból, míg a férfiaknál a Meskov Breszt került erre a sorsra. Előbbi miatt a nőknél a kieséses szakasz esetleges átszervezéséről a következő napokban dönthet az EHF.

NSO

Az UEFA és a FIFA hivatalos honlapján megjelent rövid sajtóközlemény nem részletezi a felfüggesztés következményeit, és hogy milyen világpolitikai fejlemények esetén lehetséges a mostani döntés felülvizsgálata, de jelen állás szerint az orosz válogatott nem vehet részt az idei világbajnokság pótselejtezőjében, és a Szpartak Moszkva sem léphet pályára az RB Leipzig elleni Európa Liga-nyolcaddöntőben.

Az UEFA bejelentette azt is, hogy azonnali hatállyal lezártnak tekinti az orosz gázipari óriással, a Gazprommal kötött, a Bajnokok Ligájára, a 2024-es Európa-bajnokságra és az egyéb UEFA-rendezte válogatott eseményekre vonatkozó partnerségi megállapodását.

A futballvilág teljesen egységes az ügyben, és kifejezi szolidaritását az érintett ukrajnaiakkal. Mindkét elnök reméli, hogy az ukrajnai helyzet jelentősen és gyorsan javulni fog, és hogy a futball ismét az emberek közötti béke és összetartozás jelképe lesz” – utal a közlemény Gianni Infantino FIFA-elnök és Aleksander Ceferin UEFA-elnök közös reményére.

NSO