Fenyvesi doktor testvére mellett Juhász Pista bácsit és Horváth Apit kérdezték.

Egy, a Helsinki úton lévő idősek otthonában hunyt el szerda délután Fenyvesi Máté. Minden idők egyik legjobb magyar balszélsője 88 évet élt.

Három évig játszott az FTC-ben öccse, a 81 esztendős Fenyvesi II. József társaságában a Tüske becenevű kiválóság, Fenyvesi Máté, aki a berni, németek elleni vesztes vb-döntő után 1954-ben Románia ellen debütált a magyar Aranycsapatban.

Remek idényeink voltak együtt a Fradiban a bátyámmal, én jobb- ő balszélsőként játszott – nyilatkozta a Borsnak Fenyvesi II. József, Máté 81 éves öccse. – Edzőtáborban mindig közös szobában lakott Novák Dezső, Dalnoki Jenő és a két Fenyvesi. A Groupama Arénába is jártunk a bátyámmal, emlékezetes élményünk a Videoton elleni 4-0-s kupagyőzelem.

Juhász István volt az utolsó fradista, aki szót váltott az egykori szélsővel. Az 1965-ös VVK-döntőben mindketten játszottak a Juventus ellen.

Egy hónappal ezelőtt látogattam be hozzá a soroksári idősek otthonába, ahol gyógykezelték – mesélte Juhász. – Kissé nehezen ismert meg, csak fogtuk egymás kezét, és a múlt futballemlékeiről beszélgettünk.

Fenyvesi Máté korábban a Borsnak elmondta, annak idején az Aranycsapat legendájának, az 1954-es vb gólkirályának, Kocsis Sándornak küldte a beadásokat a kapu elé.

Kocsis volt a kedvencem – mesélte egy korábbi, a Borsnak adott nyilatkozatában Fenyvesi doktor, aki 76 válogatottsága során az 1964-es Eb-bronzérmes válogatott tagja volt.

Az állatorvosi diplomával bíró Fenyvesi szeretett klubja ügyvezető elnökeként is fáradozott, a kisgazdák parlamenti képviselőjeként, dr. Torgyán József pártelnök közeli barátjaként 1999-ben mondott igent a zöld-fehérek említett vezetői tisztére. Fenyvesi doktor az 1965. június 23-án Torinóban a Juventusszal játszott Vásárvárosok Kupája-döntőben feledhetetlent alakított. A 74. percben Novák jobbról kapu elé ívelt labdája alól Albert Flóriánt kilökték, ám a mögötte érkező balszélső csukafejessel a hálóba talált. Nyert az FTC 1-0-ra, és azzal vívta ki a „zebrák” ellen a magyar klubfutball legnagyobb sikerét.

Abból a csapatból négyen maradtunk, rajtam kívül Karába János, Rákosi Gyula, Juhász és jómagam – szomorkodik a 78 éves korábbi balhátvéd, Horváth László.

Bors