Liu Shaoang olimpiai bajnoki címéről kérdezték édesanyját, edzőit és Nyíri Zoltánt is.

Pénteken mindhárom FTC-sportoló, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is továbbjutott a férfi 500 méteres táv előfutamaiból, így versenyzőinkre vasárnap déltől negyeddöntő várt a Pekingben zajló téli olimpián. Előzetesen jó esélyeink voltak, hiszen a szám aktuális, 2021-es világbajnoka Liu Shaoang, testvére, Liu Shaolin Sándor pedig 2016-ban, Szöulban szintén aranyérmes volt 500 méteren. Emellett mindketten egy-egy Eb-arannyal is büszkélkedhetnek 500-on.

Elsőként Liu Shaolin Sándort láthattuk a második negyeddöntőben. A váltóval 2018-ban aranyérmes korcsolyázó a start után rögtön a harmadik helyre került, a cél előtt azonban visszaesett a negyedik helyre, így nem jutott tovább. A folytatásban Krueger John-Henry futama következett, versenyzőnk negyedikként nyitott az öt korcsolyázó között, végül azonban utolsóként ért célba, így ő sem kvalifikálta magát az elődöntőbe. Harmadikként a borítóképünkön látható Liu Shaoang próbálkozott, ő elsőként nyitott, így bejutott az elődöntőbe.

A magyar küldöttség utolsóként állva maradt egyéni versenyzője a második elődöntőben volt érdekelt négy ellenfél társaságában. A megismételt rajtot követően Liu Shaoang másodikként fordult, két kör után viszont az élre állt. E pozícióját megtartva jutott be a fináléba.

Az A-döntőt magyar idő szerint 13.16-tól rendezték. Liu Shaoang az egyes pályáról startolt, majd őrizte elsőségét orosz riválisa előtt. A célba 40.34-es idővel ért be elsőként!

Liu Shaoang több szempontból is sporttörténelmet írt vasárnap, győzelme ugyanis a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás, egyszersmind a magyar sport, valamint a Ferencvárosi Torna Club történelmének első egyéni téli olimpiai aranyérme is egyben.

Csang Csing Lina, a magyar válogatott edzője Liu Shaoang érettségét emelte ki a pekingi téli olimpia 500 méteres döntője után.

A kínai tréner az M4 Sportnak elmondta, a táv újdonsült olimpiai bajnoka sokkal érettebb lett az elmúlt négy évben. „Nagyszerű fizikai adottságai vannak, így nála inkább a mentális fejlődésre kellett koncentrálni. Meg kellett vele értetni, hogy ő bajnok alkat, és hogy miként lehet ennek megfelelően teljesíteni. Sokkal nehezebb így versenyezni, mintha nem lenne az.

Lina hozzátette, a döntő előtt azt tanácsolta Liu Shaoangnak, hogy ne gondoljon semmi másra, csak vegye végig a lépéseket ahhoz, hogy tökéletes négy és fél kört és 40 másodpercet tudjon futni, és ha így lesz, képes megnyerni az aranyérmet. „Így kell őt mentálisan felrázni és nem szabad hagyni, hogy a végeredményen járjon az agya. Ha csak arra gondol, hogy hogyan építse fel a futamot a jégre lépéstől a célig, akkor meglesz a siker. Boldogan látom, hogy az elmúlt négy évben nemcsak fizikailag, hanem fejben is igazi bajnok lett.

Csun Dzse Szu, a magyar válogatott edzője és technikusa úgy fogalmazott, hogy a pozitív koronavírusteszt miatt nehezen indult Liu Shaoang olimpiája, de amióta megérkezett Pekingbe, úgy kezelte a helyzetet, mint bármelyik hétköznapi kihívást. „Hitt magában, mint ahogyan mi is bíztunk benne és minden támogatást megadtunk neki. Amióta kint van, minden nap egyre jobb állapotba került és ma végre felért a csúcsra. Shaolin, Shaoang, de mostanra már az egész csapat magas szintre jutott. A phjongcshangi olimpia után minden évre készítettünk egy tervet közösen, lépésről lépésre terveztünk és rengeteg dolgon változtattunk. Ezek közül a versenyen nem használtunk fel mindent, de amire Shaoangot felkészítettük, azt ő most felhasználta.

Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere szerint nagyon megérdemelte a csapat, hogy Liu Shaoang személyében legyen olimpiai aranyérmese Pekingben. A férfi 500 méteres szám döntője után az MTI-nek elmondta, szerencsésnek érzi magát, hogy megélhette ezt a napot.

Liu Shaoang volt a legesélyesebb, hogy behúzza ezt az aranyérmet. Nagyon megérdemeltük ezt. Nagyon sokan részesei ennek a történelmi sikernek, nemcsak azok, akik itt vannak Pekingben, hanem azok is, akik most otthon vannak és szurkoltak nekünk. Másodszorra élhettem át ezt az érzést, hogy ez a kis ország a nagy korcsolyázó hatalmakkal szemben is eredményes tud lenni, és fel tud állni a világ tetejére. Nagyszerű érzés, de előtte azért voltak bennünk feszültségek” – mondta Bánhidi.

A szakember kiemelte, hogy jót tett a döntőnek, hogy a kínaiak elsőszámú versenyzője, a címvédő és világcsúcstartó Vu Ta-csing nem jutott be, így nem kellett extra bonyodalomtól tartani, nem volt stressz a futam előtt és alatt.

Fantasztikus lesz hétfőn, az éremátadón meghallgatni a magyar himnuszt! Ez egész életre felejthetetlen lesz” – fogalmazott Bánhidi.

Hangsúlyozta, hogy most mindhárom férfi versenyzőt, nemcsak Liu Shaoangot, hanem a negyeddöntőben kiesett Liu Shaolin Sándort és Krueger John-Henryt is erősebbnek érezte, mint két napja, azonban az akkori időeredményeik alapján kedvezőtlen pozícióból rajtolhattak, ezért nem jutottak tovább.

Clubunk ügyvezető alelnökét, Nyíri Zoltánt is kérdezték a sikeres pekingi szereplésről:

– Milyen érzések kavarogtak önben akkor, amikor Liu Shaoang elsőként ért célba, ezzel pedig ferencvárosi szempontból is sporttörténelmi győzelmet aratott a téli olimpián?
– Nagyon jó kimondani azt, hogy az FTC történetének első téli olimpiai aranyérmét szerezte meg Ádó, külön más polcra helyezi ezt a győzelmet, hogy egy idén 123 éves klub történetének első egyéni aranyérmét szerezte a téli olimpián. Ádó fantasztikus volt az egész olimpián, végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, hiszen minden egyéni számában döntős volt. Vasárnap mindhárom futamán elsőként ért célba, ezen a napon érinthetetlen volt. Annyival jobb volt a többieknél, hogy kétség sem férhet ahhoz, hogy a legjobb versenyző lett az olimpiai bajnok.

– Liu Shaoang favoritként várta a döntőt, azonban még a szakértők is óvatosan fogalmaztak az esélyeivel kapcsolatban. Ön rendíthetetlenül hitt a győzelemben?
– Persze. Tudni kell, hogy Ádó eddig mind a 13 alkalommal győzött, amikor az egyes pályáról indult. Nagyon nehéz megverni, amikor onnan rajtolhat, hiszen remek rajtja van, az 500 méteres távon pedig nem könnyű előzni, ahhoz sokkal gyorsabbnak kell lenni a riválisoknak. Azt gondolom, hogy az Ádónál sokkal gyorsabb gyorskorcsolyázó nincs a világon, ezért ha az elején magához tudja ragadni a kezdeményezést, akkor szinte lehetetlen legyőzni. Szerencsére ezt vasárnap is bizonyította.

– Jelentősen megnőtt az FTC esélye a téli olimpiai aranyéremre onnantól kezdve, hogy a klub 2019 februárjában átigazolta az akkor már olimpiai bajnok Liu-testvéreket, végül ez a cél is beteljesült vasárnap Pekingben. Bár az 5000 méteres váltó B-döntője még hátra van, érmet már nem szerezhetünk – hogyan értékeli a Fradi-sportolók szereplését?
– Ha végiggondoljuk, hogy a sportolóink az idei téli olimpián szereztek egy váltó-bronzérmet, Liu Shaoang nyert egy egyéni bronzot 1000 méteren, vasárnap pedig egy aranyat is 500-on, láthatjuk, hogy három téli olimpiai érmünk van, ez pedig óriási dolog. A kiutazás előtti utolsó találkozónk alkalmával is azt kértem a sportolóinktól, hogy készüljenek fel becsülettel, tegyenek oda mindent, mert ha úgy jönnek le a jégről, hogy ők mindent megtettek, akkor az eredmény sem marad majd el. Bizonyos számok versenye után lehet, hogy csalódást érezhetünk, emlékezhetünk, Liu Shaolin Sándor megnyerte az 1000 méteres döntőt, mégis kizárták. Bíztunk benne, hogy a versenyzőink érmeket szereznek majd Pekingben, titkon természetesen reméltük az aranyérmet is.

– Mit gondol, ezek a sikerek, különösen Liu Shaoang aranyérme milyen lökést adhat a klub rövidpályás gyorskorcsolya szakágának?
– Ez természetesen egy nagy esély számunkra is, egy olyan sansz, amivel élnünk kell. Eddig is úgy gondoltam, hogy rendkívül erős az utánpótlásunk, most ők is láthatták, hogy érdemes dolgozni, szenvedni az edzéseken, mert meglesz az eredménye. A Fradiban meglévő utánpótlásnak és másoknak is biztosan hatalmas motivációt jelent majd a jövőben, hogy a Ferencvárosban minden lehetőség adott ahhoz, hogy valaki nagy bajnok legyen.

Fradi.hu, M4 Sport