Clubunk történelmének első téli olimpiai érmét szerezte a váltóban bronzérmes 3 fradista, LIU SHALOIN SÁNDOR, LIU SHAOANG ÁDÓ és KRUEGER JOHN-HENRY. A váltó tagjai és edzőjük nyilatkozott.

Galéria: NSO

Bánhidi Ákos, a rövidpályás gyorskorcsolya válogatott edző-menedzsere szerint igazi csapatmunka volt, hogy a vegyes váltó olimpiai bronzérmes lett szombaton a pekingi téli olimpián.

Ez az eredmény tulajdonképpen tükrözte az egész idénybeli teljesítményünket, hiszen a világkupában is harmadikok lettünk. Ugyanakkor ha nem ütnek el bennünket, akkor akár fényesebb is lehetett volna az érem, legalábbis tudtunk volna érte harcolni. Azonban ezen kár rágódni, ilyen a short track. Kimondhatatlanul boldog vagyok és büszke a csapatra!” – mondta az MTI-nek Bánhidi.

A szakember az egyéni számokat illetően is elégedett volt az indulókkal, Liu Shaolin Sándort és Krueger John-Henryt kimondottan erősnek látta az 1000 méter selejtezőjében, míg Liu Shaoangnak – úgy véli – kell még “puskapor” hogy százszázalékos legyen. Jászapáti Petra 500 méteres futamában sem talált kivetnivalót, míg Kónya Zsófia szerinte a legrövidebb távon körülbelül ennyit tud, hogy éppen továbbjut-e a negyeddöntőbe vagy sem.

Zsófiban benne van a klasszis, csak kérdés, mikor piszkálja ki magából. Az első futamát és a váltó negyeddöntőjét szerintem elizgulta, az elődöntőben és a döntőben viszont remek volt. A fiúk kirobbanó erőben vannak és Petra is. Igazi csapatmunka volt a bronzérmük. Volt szerencsénk is, hogy pár rivális kiesett, de ez a sportág velejárója” – tette hozzá Bánhidi.

Jászapáti is büszke a válogatottra, de kicsit szerencsétlennek érzi, hogy Kónyát hátulról “elsöpörték”. “Az adrenalin lökött minket előre futamról futamra. Egyre jobbak voltunk, de sajnos a fináléban jött az a szerencsétlen kicsúszás. Lehet, hogy jobb helyen is zárhattunk volna, ha ez nincs, de nincs értelme ezen gondolkodni. Tényleg nem szerettem az elején a vegyes váltót, de ahogyan az edzéseken és a versenyeken egyre többet csináltuk, összeszokott a csapat, talán ennek köszönhető, hogy így mentünk ma” – mondta Magyarország első vk-győztes női versenyzője.

Kónya úgy fogalmazott, hogy eleinte kicsit szomorú volt, majd az egyéni verseny után a többiek próbálták nyugtatgatni, és ez nagyon hatott rá. “Ez négy ember munkája volt. Eleinte nem tudtam kizárni, hogy az olimpián vagyok, látszódott rajtam, éreztem belül, de a társak segítettek. Ez bejött. Nagyon izgultam, az első futamon látszott is, nem mondanám, hogy jól mentem. Aztán egészen jól belejöttem. Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy ez a társaim nélkül nem ment volna, nagyon hálás vagyok mindenkinek a csapatból. Nehéz felkészülésünk volt, sok minden nehezítette, nagyon örülök ennek az éremnek. Az esésnél én is nagyon megijedtem, a többiektől is bocsánatot kértem, de tisztán éreztem, hogy hátulról felrúgott a vetélytársam. Ezért bíztam benne, hogy ki fogják zárni, de emiatt egy kicsi csalódottság is van bennem, mert tudom, hogy a többiek is sokkal nagyobbat tudtak volna menni, ha nincs az az esés.” – jegyezte meg Kónya.

Liu Shaoang úgy érezte, még nincs százszázalékos állapotban, de napról napra javul. “Az elmúlt négy év tapasztalata is kellett, hogy a váltó ilyen jól menjen. Volt, akinek segíteni kellett, és ez jól sült el. Azért jó egyéniben és váltóban is élen haladni, mert aki elöl van, az nem hibázik. Vagy csak ritkán. Lehetett volna talán jobb is, de ezzel nem foglalkozunk. Nagyon büszke vagyok a többiekre, főleg a lányokra, akik végigcsinálták ezt a három váltót. Sajnálom, hogy nem tudtam többet beletenni a csapatba az elején, de nagyon jól jöttünk ki, tényleg nagyon büszke vagyok mindenkire, nagyon szépen teljesítettek. Most boldogok vagyunk, jöhet az 1000 méter, mert hétfőn ott kell teljesíteni” – mondta az első magyar összetett világbajnok, aki négy éve testvérével részese volt az első magyar téli olimpiai bajnoki címnek is a férfi stafétával.

Liu Shaolin úgy fogalmazott, hogy ma “széttépte a pályát”. “Jól érzem magam és legfőképpen erősnek. Nagyon feszült volt a nap, ezért volt jobb kimaradni a lökdösődésekből, és élen haladni 1000 méteren. A váltóban eleinte próbáltuk nyugtatni Zsófit, aki aztán egyre jobb lett, és sikerült bronzérmet szereznünk. Amikor Zsófi mondta az elején, hogy biztos ki fogják zárni őket a kanadaikat, mindenkihez úgy csúszott oda, hogy ‘ki fogják zárni őket?’, ennyire volt biztos. Nagyon vicces volt. Úgy gondolom, hogy Phjongcsang után megmutattuk, hogy nem csak a fiú váltóval lehet odaérni, hanem a lányokkal is. Ez egy nagyon jó lehetőség volt mindenkinek. Nagyon örülünk, hogy betették ezt az olimpiai számok közé. Nagyon sokat gyakoroltuk, nagyon sokat beszéltünk róla. Lehet, hogy nem mi voltunk a legesélyesebb csapat ezen a versenyen, de összeszedettek voltunk, tényleg, lépésről lépésre haladtunk. Mostantól viszont már másra kell koncentrálnunk” – hangsúlyozta Liu Shaolin.

Krueger, aki 1000 méteren amerikai színekben már nyert olimpiai ezüstérmet, úgy látja, a csapat bronzérme teljes más érzés. “Az volt a feladatom, hogy a negyeddöntőben fussak, és addig más tud pihenni. Ez volt a váltó érdeke. Az erőt mozgósítani kellett, és ezt sikerült futamról futamra tartani. Nagyon boldog vagyok! Voltak mögöttem hullámhegyek és völgyek egyaránt, de ez teljesen normális a sportban. Nagyon boldoggá tesz, hogy a lányok és a srácok ennyire magabiztosan versenyeztek a döntőig, minden munkájukat szépen elvégezték. Megérdemelték a helyezésüket” – fogalmazott.

forrás: MTI